Ягода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чотири типи дійсних ягід; за годинниковою стрілкою справа: виноград, хурма, аґрус, порічки (верх).
Кілька типів «ягід» у звичайному розумінні, жодна з яких не є ягодою з ботанічної точки зору; згори донизу: ожина, полуниці, чорниці.

Я́года — тип простого плоду, що має м'який їстівний м'якуш та насіння, що утворюються з єдиної зав'язі. У народі, проте, ягодами вважають невеликі плоди круглої або довгастої форми, кислі або солодкі.

Справжні ягоди[ред. | ред. код]

У ботаніці ягода — найпоширеніший тип плодів із м'якушем, в якому вся стінка зав'язі перетворюється на їстівний перикарп. Квітка рослин, з якої формується ягода, має верхню зав'язь та один або більше плодолистків і формує тонкий покривний шар та соковиту середину плода. Насіння формується всередині м'якоті. Прикладами таких плодів є помідор, виноград, лічі, мушмула, лукума, плантан, авокадо, хурма, баклажан, гуава, фізаліс та перець.

Споріднені типи плодів[ред. | ред. код]

Багато інших типів плодів споріднені з ягодами та називаються модифікованими ягодами. У народі представники всіх цих типів можуть бути або можуть не бути справжніми ягодами:

Ботанічне визначення
Справжні ягоди Гесперидії Епігіничні ягоди Пепо Збірні ягоди Супліддя Несправжні ягоди
Звичайне визначення Ягоди Смородина, порічки, аґрус Журавлина, чорниця Малина, ожина, бойзенова ягода Шовковиця Полуниця
Не ягоди Помідор, баклажан, гуава, лукума, перець, гранат, авокадо, ківі Апельсин, лимон, лайм, грейпфрут Банан Гарбуз, огірок, диня, кавун Маклюра Ананас, фіга Яблуко, персик, вишня, спаржа, соняшник

Примітки[ред. | ред. код]

  1. American Heritage Dictionary. Berry. The American Heritage Science Dictionary. 

Посилання[ред. | ред. код]