Ягорлик (полігон)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державний випробувальний полігон «Ягорлик»
Засновано липень 2021
Країна  Україна
Належність ЗСУ Збройні сили

Координати: 46°19′25″ пн. ш. 31°54′43″ сх. д. / 46.323670° пн. ш. 31.912070° сх. д. / 46.323670; 31.912070 «Ягорлик» — державний випробувальний полігон, що знаходиться поблизу півострова Ягорлицький Кут навпроти Тендрівської коси. Роботи зі створення полігону розпочались у 2018 року, втілення — наприкінці 2019, а роботу розпочав на початку липня 2021 року[1].

«Ягорлик» призначений для стрільб з усієї наявної номенклатури озброєння української армії, а також випробування перспективної зброї великої дальності ураження. З робочих місць полігону може здійснюватися управління авіацією й ведення протиповітряного бою сучасними технічними засобами, які є на озброєнні українського війська, серед іншого й іноземного виробництва.

Історія[ред. | ред. код]

Створення такого майданчику стало необхідно після 2014 року, коли через окупацію Криму, Збройні Сили втратили випробувальний майданчик Державного науково-випробувального центру «Чауда»[1].

Необхідність створення полігону зумовлена подальшим розвитком систем озброєння, таких як протикорабельний комплекс «Нептун» чи реактивна система залпового вогню «Вільха»[1].

Для повноцінного функціонування полігону на ньому розгорнули системи зв'язку, спостереження, охорони, інженерної розвідки, зведені приміщення для роботи і розміщення персоналу та розв'язано низку інших питань[1].

На полігоні обладнано пункт управління, модуль розвідувально-інформаційного центру, подвійний модуль навчального корпусу, ангари, технічні та складські приміщення тощо. Для навчання створені класи, що оснащені мультимедійними засобами. Також працюють сонячна електростанція та артезіанська свердловина[1].

Випробування[ред. | ред. код]

Влітку 2021 року мали відбутись стрільби артилерійської системи 2С22 «Богдана» на відстані до 40 км. Окрім того, згодом на цьому полігоні відбудуться випробувальні пуски ракетного озброєння, які пройшли ремонт і модернізацію[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Люксіков Михайло (8 липня 2021). У ЗСУ розпочав функціювання найбільший полігон. Український мілітарний портал.
  2. САУ «Богдана» готується до стрільби на 40 км. Український мілітарний портал. 8 липня 2021.