Ядвіга Лопата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ядвіга Лопата
Народився 20 століття
Країна  Республіка Польща
Діяльність еколог, захисниця довкілля
Знання мов польська
Нагороди

Ядвіга Лопата — польська громадська діячка, що займається діяльністю, спрямованою на збереження культурних і природних цінностей польського села та сприяння екологічному сільському господарству та агротуризму. Вона живе у м. Стришів у Малопольському воєводстві, де веде екологічне господарство. У минулому програмістка, з 1980-х років долучається до діяльності з охорони сільськогосподарських угідь.

Громадська активність[ред. | ред. код]

Засновниця (у 1993 р.) і майже 10 років президент польського відділення Європейського екологічного центру сільського господарства та туризму в Польщі ECEAT[1]. Разом із сером Джуліаном Роузом створила Міжнародну коаліцію для захисту польського села (ICPPC), штаб-квартира якої ICPPC Ecocentrum[2] розташована у Стришові поблизу Вадовіце. 2011 року ICPPC Ecocentrum була удостоєна Національної премії Energy Globe[3] як один із найкращих екологічних проектів у світі та відзнака в категорії еко-дизайн у конкурсі «Еко-лідери 20-річчя».[4]

Ядвіга сриймала участь у підготовці навчання для жителів сільської місцевості з питань екології, екотуризму та регіональних продуктів.

Завдяки її проєктам по всій Польщі була створена мережа органічних ферм[5].

Відзнаки[ред. | ред. код]

За свою діяльність у 2002 році вона була першою людиною з Польщі, яка була удостоєна премії Goldman Award, тобто, екологічну Нобелівська премія. У 2009 році отримала найвищу державну нагороду за громадську діяльність «Золотий хрест заслуги».[6] У 2008 році відзначена премією «Людина року» від видання Gazeta Krakowska[7], а в 2016 році отримала звання «Заслуги перед Стришівською ґміною»[8].

Виноски[ред. | ред. код]

  1. ECEAT - Poland, noclegi, pokoje ekoturystyka. 
  2. Ekocentrum ICPPC. 
  3. How people from 177 countries save our environment!. 
  4. Eko-Liderzy 20-lecia | Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie. Архів оригіналу за 2 березня 2017. Процитовано 3 травня 2022. 
  5. Jadwiga Lopata (англ.). 
  6. Jadwiga Łopata - Ekocentrum ICPPC (пол.). 
  7. Jadwiga Łopata Człowiekiem Roku 2008 w konkursie „Gazety Krakowskiej”. 
  8. Z wdzięcznością i uznaniem – Św. Onufry dla Zasłużonych - Gmina Stryszów. 

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]