Язвина (печера)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Язвина
Розташування
Країна  Україна
Регіон Городок
Карти розташування
Язвина (печера). Карта розташування: Україна
Язвина (печера)

Мапа

Язвина (Андрія) — печера, що знаходиться в селі Городку Заліщицької громади Чортківського району Тернопільської области.

Розташована за 800 м північно-східніше печери Кирнички (урочище Язвини). Належить до Нижньосеретської карстової ділянки.

Опис[ред. | ред. код]

Порожнина закладена в товщі піщанистих вапняків жовто-білого та світло-сірого відтінку.

За генезисом походження — печера карстова, ерозійно-корозійна та гравітаційна. Відклади (наповнювачі) на першому поверсі складаються з глин, Дністровської гальки терасових відкладів, уламків вапняку та травертинової гальки, на другому — глини. Материнська скеля утворює грот-навіс до 7 м вглиб скелі, шириною 70 м і висотою 12 м.

Над печерою є кілька колодязів, які утворюють у дні боковий лаз із виходом на стінку нависаючого карнизу. Глибина цих колодязів становить від 2,5 до 4 м. Це єдина порожнина у Тернопільському Придністров'ї з колодязями характерними для печер Кримських гір[1].

Історія[ред. | ред. код]

У 2011 році печеру виявив дослідник старожитностей та спелеолог Володимир Добрянський. У 2015 році печера Язвина (Андрія) досліджувалася Володимиром Добрянським та Петром Площанським[2].

На орному полі західніше печери, в 1990 році Володимиром Добрянським обстежено і досліджено поселення трипільської культури, а в східній частині знайдені вкриті білою патиною крем'яні сколи та знаряддя праці, які можуть датуватися добою пізнього палеоліту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Добрянський В., Площанський, П. Про обстеження печер на території природнього парку «Дністровський каньйон» в Заліщицькому районі // Туризм, географія, краєзнавство: актуальні проблеми теорії і практики: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м. Тернопіль, 16-17 травня 2019 р.). — Тернопіль: Редакційно-видавничий відділ Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, 2019. — с. 262 с.
  2. Добрянський, В. Про результати спелеологічного обстеження печер Лівобережжя Дністерського каньйону на території Заліщицького району / В. Добрянський, П. Площанський // Пам'ятки Тустані в контексті освоєння Карпат у доісторичну добу та в середньовіччі: проблеми їх збереженнята використання. III Міжнародна наукова конференція. — Львів: [б. в.], 2016. — с. 136—139

Джерела[ред. | ред. код]

  • Добрянський В., Площанський, П. Про обстеження печер на території природнього парку «Дністровський каньйон» в Заліщицькому районі // Туризм, географія, краєзнавство: актуальні проблеми теорії і практики: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м. Тернопіль, 16-17 травня 2019 р.). — Тернопіль: Редакційно-видавничий відділ Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, 2019. — 253—268 с.