Якоба Мартінес-Гарсія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Якоба Мартінес-Гарсія
Jacoba Martínez García
У чернецтві: Марія Пілар і Святого Франциска Борджіа
Народилася 30 грудня 1877(1877-12-30)
Тарасона, Сарагоса, Арагон, Іспанія
Померла 24 липня 1936(1936-07-24) (58 років)
Гвадалахара, Кастилія-Ла-Манча, Іспанія
Шанується Римо-католицька церква
Беатифікована 29 березня 1987
У лику блаженна
День пам'яті 24 липня
Подвижництво мученниця
Медіафайли на Вікісховищі
Гвадалахарські мучениці

Якоба Мартінес-Гарсія або Марія Пілар і Святого Франциска Борджіа (ісп. María Pilar de San Francisco de Borja; 1877, Тарасона — 1936, Гвадалахара) — блаженна римо-католицької церкви, черниця Ордену Босих Кармеліток, мучениця, одна з трьох гвадалахарських мучениць.

Біографія[ред. | ред. код]

Якоба Мартінес-Гарсія народилася 30 грудня 1877 року в місті Тарасона провінції Сарагоса в Іспанії. На її духовний розвиток мав великий вплив рідний брат Хуліан, який був священником. Якоба допомагала йому у парафії в Тореясі, а потім — у Корейї в провінції Наварра, куди у листопаді 1891 року переїхала вся родина.

Скоро Якоба відчула покликання до харизми кармелітів, і, слідом за старшою сестрою Северианою, 12 жовтня 1898 року вступила в монастир Святого Йосифа в Гвадалахарі. Тут вона прийняла чернече вбрання і нове ім'я Марії Пілар і Святого Франциска Борджіа. 15 жовтня 1899 року, закінчивши новіціат, Марія Пілар склала чернечу обітницю

22 липня 1936 року монастир Святого Йосифа в Гвадалахарі був розпущений республіканською міліцією. Черниці організували таємну обитель, але вже 24 липня вони були змушені розсіятися. З благословення настоятельки Марія Пілар і Святого Франциска Борджіа, Марія Ангелів та Святого Йосипа і Тереза від Немовляти Ісуса і Святого Іоанна Хреста вирушили до якоїсь благочестивій жінці, яка була готова сховати їх. По дорозі черниці були захоплені групою міліціонерів.

Марія Пілар була поранена пострілом у живіт. Вона крикнула: «Слава Христу Царю! Господи, прости їм!», через що озвірілі міліціонери сильно побили літню черницю. Один з них, зглянувшись, привів її в центр Червоного Хреста, звідки її перенесли в лікарню. Тут, вмираючи, вона весь час повторювала: «Боже мій, прости їм, не відають, що творять!»

Прославлення[ред. | ред. код]

10 липня 1941 року тіла сестер були виявлені і через два дні урочисто перенесені в монастир Святого Йосифа в Гвадалахарі. Папа Іоанн Павло II 29 березня 1987 року в соборі Святого Петра в Римі зарахував усіх трьох черниць до лику блаженних як мучениць, які постраждали під час громадянської війни в Іспанії (1936—1939).

День пам'яті — 24 липня.

Посилання[ред. | ред. код]