Якобелло дель Фйоре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Якобелло дель Фйоре
«Архангел Гавриїл», деталь триптиху з алегорією «Правосуддя»
При народженні італ. Jacobello del Fiore
Народження 1370(1370)
Венеція
Смерть 1439(1439)
  Венеція
Національність італієць
Країна Венеційська республіка
Жанр релігійний живопис, алегорія
Навчання у Венеції у батька Франческо дель Фйоре
Діяльність художник
Напрямок реалізм, середньовіччя
Роки творчості 1390—1438 (?)
Вплив візантійських зразків
Вплив на Карло Крівеллі, Антоніо Віваріні, Мікеле Джамбоно
Вчитель Francesco del Fiored
Відомі учні Карло Крівеллі
Твори релігійний живопис, алегорія
Батько Francesco del Fiored
Роботи в колекції Національний музей Швеції, Museum Catharijneconventd, Aartsbisschoppelijk Museumd, Рейксмузей, Галерея Академії (Венеція), Музей Коррер, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Музей мистецтв Толедо, Dumbarton Oaksd і Музей фюрера

CMNS: Якобелло дель Фйоре у Вікісховищі

Якобелло дель Фйоре (італ. Jacobello del Fiore; бл. 13701439, Венеція) — італійський живописець, представник венеційської школи. Був одним із найзначиміших живописців першої третини XV століття і найвитонченішим майстром свого покоління. Творчість художника тісно пов'язана із Венецією, де зберігається основна частина його робіт.

Біографія[ред. | ред. код]

Живописний стиль художника продовжує готичну традицію, також у ньому помітний вплив візантійської ікони, від якої він успадкував деяку статичність композиції та архаїчність пластичного рішення. Якщо у ранній його картині «Мадонна Мізерікордія» (бл. 1415) елегантний образ Діви Марії виступає в оточенні суворих візантизуючих фігур Івана Хрестителя та Івана Євангеліста, то написане ним декілька років потому для Палац дожів «Правосуддя з архангелами Михаїлом та Гавриїлом» (1421, зараз — Галерея Академії, Венеція), в якому лінії завиваються у чудернацькому візерунку, а сяючий колір відображає дух світського придворного мистецтва.

Вівтарні образи дель Фйоре вплинули на венеційських художників наступного покоління, здебільшого на Антоніо Віваріні та Мікеле Джамбоно. Помер у Венеції у 1439 році.

Основні твори[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мировое искусство (Мастера итальянского Возрождения) / Сост. И. Г. Мосин.— СПб ООО «СЗКЭО „Кристалл“», 2006. — 160 с. ил. (рос.)
  • С.И. Козлова. «Раннее Возрождение в Венеции». — /Пер. с ит. — М. : ООО «Белый город», 2011. — 48 с. — (Эпохи. Стили. Направления) — 1000 прим. — ISBN 978-5-7793-2139-6. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]