Герман Якобсен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Якобсен Герман)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Герман Йоган Генріх Якобсен
нім. Hermann Johannes Heinrich Jacobsen
Народився 26 січня 1898(1898-01-26)
Гамбург, Німеччина
Помер 19 серпня 1978(1978-08-19) (80 років)
Кіль
Країна  Німеччина
Національність німець
Діяльність ботанік, садівник
Галузь ботаніка, історія
Заклад Кільський ботанічний сад
Відомий завдяки: дослідник і систематик сукулентних рослин
Нагороди

CMNS: Герман Якобсен у Вікісховищі

Герман Йоган Генріх Якобсен (нім. Hermann Johannes Heinrich Jacobsen; 26 січня 1898(18980126), Гамбург — 19 серпня 1978, Кіль) — німецький ботанік.

Біографія[ред. | ред. код]

Працював у ботанічних садах в Кельні та Бонні, очолював ботанічний сад в Кільському університеті імені Крістіана Альбрехта з 1929 по 1963. Його наступником став Клаус Хесселбарс (нім. Klaus Hesselbarth). Особливою заслугою Якобсена було відновлення в Кілі ботанічного саду з теплицями, що зазнав масових руйнувань під час Другої світової війни. Сферою особливого інтересу Германа Якобсена були сукулентні рослини. Серед іншого, він разом з Густавом Швантезом (нім. Gustav Schwantes) створили у ботанічному саду Кіля одну з найбільших колекцій рослин з родини Мезембріонтемових (Mesembryanthemum, зараз класифікуються як підродина родини Аізоонових (Aizoaceae)), яка служила основою для багатьох наукових робіт.

За словами Швантеза Герман Якобсен «вкладав у свою справу всю душу і ентузіазм».

Серед іншого Якобсена вважали талановитим піаністом.

Визнання[ред. | ред. код]

Герман Якобсен був членом ряду наукових товариств, у тому числі Лондонського Ліннеївського товариства. В 1963 році, на прохання факультету математики та природничих наук, він отримав звання почесного доктора Кільського університету імені Крістіана Альбрехта.

На честь Германа Якобсена названий рід Якобсенія (Jacobsenia) з родини Аізоонових (Aizoaceae).

Творчість[ред. | ред. код]

Герман Якобсен розробив низку цікавих лекцій з ботаніки. Також він був відомий своїми барвистими світлинами рослин. Якобсен опублікував велику кількість садівничих і ботанічних книг і статей. Він автор монографії в трьох частинах про некактусові сукуленти — «Довідник з сукулентів», автор однотомної праці «Енциклопедія сукулентів», що вийшла у Відні в 1970 році, але досі дуже актуальної і цінної, та яка друкується й донині.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IPNI,  H.Jacobsen

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Die Sukkulenten: Beschreibung, Kultur und Verwendung der sukkulenten Gewächse mit Ausnahme der Kakteen. Berlin: Parey, 1933. (нім.)
  • Das Sukkulentenlexikon: kurze Beschreibung, Herkunftsangaben und Synonymie der sukkulenten Pflanzen mit Ausnahme der Cactaceae. Stuttgart: Fischer, 1970 (нім.)
  • Lexicon of succulent plants: short descriptions, habitats and synonymy of succulent plants other than Cactaceae. London: Blandford, 1974 (нім.)

Джерела[ред. | ред. код]