Якоб Корнеліс ван Остзанен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Якоб Корнеліс ван Остзанен
Якоб Корнеліс ван Остзанен с портретом дружини
Народився бл. 1475
с.Остзан
Помер 1533
Амстердам
Країна Габсбурзькі Нідерланди[1]
Національність голландець
Діяльність художник
Відомі учні Ян ван Скорель
Роки активності 1487[2]1533[2]
Magnum opus Saul and the Witch of Endord, Portrait of Jacob Cornelisz van Oostsanend і The Crucifixiond
Конфесія католицизм
Діти 2 сина

Якоб Корнеліс ван Остзанен (нід. Jacob Cornelisz van Oostsanen, нар. бл. 1475, Остзан — пом.1533, Амстердам) — нідерландський художник. Мав прізвисько «Якоб-війна».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у с. Остзан, неподалік Амстердаму. Точна дата його народження не відома. Згодом перебрався до Амстердаму. Також не знано у кого навчався майбутній художник. Вже у 1490-х роках став заможним митцем, тому що у 1500 році зумів купити власний будинок. Усі життя працював в Амстердамі. У 1505 році його ім'я з'являється в реєстрі гільдії Святого Луки. Помер у 1533 році в Амстердамі.

Справу продовжили сини Дірк та Корнеліс Якобзони, а також онуки Корнеліс Антоніс та Якоб Діркзон.

Творчість[ред. | ред. код]

У ранній період зазнав впливу Гарлемської школи, особливо художника Ґертґена тот Сінт Янса, в подальшому захопився гравюрами Альбрехта Дюрера.

Малював картини на релігійні сюжети («Соломія з головою Іоанна Хрестителя», «Різдво Христове») і портрети («Едзард Великий, граф Східної Фрізландії»). В доробку Оостзанена є низка дивовижних вівтарних композицій (триптих «Поклоніння волхвів», 1515 рік, Амстердам). У 1518–1519 роках для міста Алкмар та 1522 році для міста Горн розробляв церковні плафони та вітражі.

Портретні роботи Якоба Остзанена є одними з найбільш ранніх на півночі Європи. Невеликого зросту фігури, повернені обличчям до глядача, заповнюють простір його картин. Прагнучи оживити композиції своїх робіт, художник дещо перевантажує полотна деталями та архітектурно-орнаментальними мотивами.

Значна частина картин ван Остзанена загинула під час боротьби з іконами під час Нідерландської революції.

Окрім того, відомий як гравер і майстер ксилографії. Найвідомішими є гравюри, що ілюструють страсті Христові. Усього з доробку Остзанена відомо про 200 гравюр.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dudok van Heel, S.A.C., Van den Berg, W.C., De schilders Jacob Cornelisz alias Jacob War en Cornelis Buys uit Oostzaan. Hun werkplaatsen in Amsterdam en Alkmaar in: De Nederlandsche Leeuw jg. 128 nr. 2 (juni 2011), pag. 49-79.
  • Ludwig Scheibler: Die Gemälde des Jacob Cornelisz von Amsterdam, in: Jahrbuch der Preußischen Kultursammlungen, Bd. 3, 1882 S.13-29
  • Emile Meijer, Les Trésors du Rijksmuseum Amsterdam, Scala Books,‎ 1994 (ISBN 2-86656-022-1), p. 37

Примітки[ред. | ред. код]