Якубовський Владислав Болеславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Якубовський Владислав Болеславович
Народився 30 жовтня 1978
Хмельницький, Україна
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець

Владислав Болеславович Якубовський (нар. 30 жовтня 1978, Хмельницький) — ексголова ДП «Держекоінвест», скандальний чиновник уряду при Президенті Януковичу, один із керівників групи компаній «Трейд Коммодіті», учасник корупційних тендерів, пов'язаних із розкраданням коштів Кіотського протоколу, постачанням неякісних харчових продуктів ЗСУ, постачанням контрафактного палива та мастил для УЗ та ЗСУ[1].

Бізнес-партнер підозрюваних у державній зраді Віктора Медведчука та нардепа від ОПЗЖ Олександра Пономарьова[джерело?].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 30 жовтня 1978 року в місті Хмельницькому, Україна. У 2000 році працював у компанії «Галичина Енерго» в Івано-Франківську[джерело?]. З 2001 по 2008 рік працював у компаніях «Астра-Інвест» та «Астра-Трейд»[2].

У 2008 році певний час працював радником голови Хмельницької ОДА, а вже у листопаді став директором компанії «Мезонк-К», яку пов'язують із Юрієм Іванющенком («Єнакієвським»)[джерело?]. У 2010 році був заступником голови Держкомрезерву та головою комісії з реорганізації цієї структури[3]. З грудня 2011 року по квітень 2013-го був головою ДП «Держекоінвест»[4][5].

З 2014 по теперішній час — фактичний керівник групи компаній «Трейд Коммодіті», створеної за часів президентства Петра Порошенка наближеними до нього підприємцями — Олександром Грановським та Андрієм Адамовським[джерело?].

Бізнес-партнер Віктора Медведчука та нардепа від ОПЗЖ Олександра Пономарьова[джерело?].

Корупційні скандали[ред. | ред. код]

Якубовського пов'язують із розкраданням коштів Кіотського протоколу, постачанням неякісних харчових продуктів ЗСУ, постачанням контрафактного палива та мастил для УЗ та ЗСУ.

Розкрадання бюджету «Кіотського протоколу»

У 2011 році Якубовського призначили головою Держекоінвесту — агенції, яку було створено для реалізації домовленостей Кіотського протоколу та освоєння грошей, які інші країни вкладають у боротьбу з викидами парникових газів в атмосферу[6]. Вже у червні 2012 року Держекоінвест виділив 1,2 мільярда гривень трьом фірмам: Стройінвест 2007, АнтісТрейд, та Содетель, які на ці гроші мали забезпечити утеплення 323-х шкіл, дитсадків, інтернатів, лікарень та будинків для людей похилого віку в Україні (пізніше сума зросла до 1,7 мільярда, а кількість об'єктів до 500)[6]. Гроші було виділено без конкурсу, нібито через необхідність виконати роботи до настання холодів.

Дві компанії з трьох на той момент вже були замішані у схемах Укрзалізниці: компанія Стройінвест 2007 виступала фіктивним конкурентом на тендерах УЗ, які вигравали компанії Гайдука-Тарути; компанія АнтісТрейд реконструювала Донецький залізничний вокзал[7][8].

У листопаді 2012 року з'ясувалося, що програма майже не виконується, телефони компаній-прокладок не відповідають, за адресами реєстрації компанії відсутні, а компанія Содетель передала підряд на виконання робіт компанії Юри «Єнакієвського» «Карпатибудінвест»[9][10]. «Українська правда» провела розслідування та з'ясувала, що з Юрою «Єнакієвським» так чи інакше пов'язані всі три компанії-прокладки[9].

Пізніше видання «Наші Гроші»[11] з'ясувало:

  • «Содетель» був заснований донецьким підприємцем Віктором Мігдісовим, який влаштовував для своєї дружини показ мод на вертолітному майданчику президента[12].
  • «Антістрейд», протягом кількох років розміщувалася на Залізничному шосе 47. За цією ж адресою було зареєстроване ТОВ «Гормашнсаб», його керівник Андрій Остапко був відомий, як менеджер Іванющенка «Єнакієвського» та один з ключових діячів у багатомільярдній зерновій схемі компанії «Хліб Інвестбуд»[13]. Потім «Антістрейд» переїхав на Чигоріна, 18. За цією ж адресою було зареєстроване ТОВ «Оілрівер», яке є одним з ключових у бізнес-імперії Іванющенка «Єнакієвського»[14].
  • Значна частка робіт так і не була виконана, тобто гроші було вкрадено.

Крім того, у серпні 2012 року Якубовський писав листа[15] тодішньому прем'єр-міністру Миколі Азарову, у якому скаржився, що ніхто з країн-учасниць Кіотського протоколу (крім рф та Білорусі) не підтримує бажання України продовжувати отримувати допомогу, не скорочуючи викидів[16]. Тобто, не виконуючи основної умови Кіотського протоколу. А у листопаді 2012-го делегація під головуванням Якубовського заявила на конференції ООН, що викиди вуглецю Україна планує збільшити[17].

Після звільнення з посади та повалення влади Євромайданом Якубовський, ймовірно, залишився у схемі — у жовтні 2014 року з'ясувалося, що освоєнням грошей Кіотського протоколу продовжує займатися екс-регіонал Володимир Бандуров, помічником якого був Якубовський[18].

Постачання неякісних харчових продуктів для ЗСУ

З листопада 2008 року до вересня 2009-го Якубовський працював заступником директора компанії «Мезон-К».[2] Навесні 2009 року ця компанія фігурувала у скандалі з розкраданням грошей на харчі для армії. Вона купувала продукти за ціною, вдвічі вищою за ринкову та не підтверджувала витрати. Компанія «Епіфіт», якій «Мезон-К» перераховувала кошти виявилася фіктивною[19][20].

Лобістом «Мезон-К» виступав Михайло Єжель, на той момент головний інспектор Міністерства оборони. Згідно з розслідуванням Тетяни Чорновол, Михайло Єжель просувався у Міністерстві завдяки протекції Юрія Іванющенка «Єнакієвського». У цьому ж розслідуванні згадується інша пов'язана з Іванющенком людина, Димитрій Мєдвєдєв — пізніше він з'явиться у переліку однієї з компаній Якубовського[21].

У 2010 році видання «Дзеркало тижня» стверджувало, що одним із методів просування нових підрядників (зокрема «Мезон-К») у сфері харчування армії були штучно організовані харчові отруєння солдатів[22].

Тендерні махінації системи компаній «Трейд Коммодіті»

«Трейд Коммодіті» — це розгалужена система компаній, яка виникла після обрання Петра Порошенка президентом і стала одним з найбільших тендерних переможців та імпортерів палива в Україну[джерело?].

Як підрахували «Наші гроші» на основі аналізу даних «Вісника держзакупівель» та інформації системи «Прозорро», за часів каденції Петра Порошенка компанії «Трейд Коммодіті» провели тендери загальною вартістю 17 мільярдів[23]. Політичне прикриття групи здійснював народний депутат Олександр Грановський, головним інвестором групи виступав бізнесмен Андрій Адамовський, керував групою Владислав Якубовський[24].

«Трейд Коммодіті» безпосередньо пов'язана з Андрієм Адамовським та була зареєстрована у БЦ «Євразія», в якому було зосереджено кілька компаній-прокладок Адамовського та Грановського: «Трейд Коммодіті», «Максмед» та «Торум»[25][26].

У квітні 2016 року Міноборони провело тендер на закупку палива — перемогу отримала «Трейд Коммодіті», яка зобов'язалась поставити паливо різних видів на суму у 1,24 мільярда гривень. Згідно з розслідуванням «Дзеркала тижня», в результаті маніпуляцій з цінами Міноборони переплатило «Трейд Коммодіті» щонайменше 100 мільйонів гривень.[27].

У 2018 році НАБУ завершило досудове розслідування. Винними призначили: заступника Міністра оборони Ігоря Павловського, директора та працівника відділу Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, посадову особу Департаменту внутрішнього аудиту Міноборони, фактичного власника «Трейд Коммодіті»[28].

У 2019 році НАБУ висунуло звинувачення щодо цього тендеру посадовцям Міноборони та «Трейд Коммодіті»[29].

Також у 2019 році Андрій Адамовський дав інтерв'ю «Економічній Правді», у якому заявив, що є лише інвестором «Трейд Коммодіті», а кінцевих бенефіціарів компанії називати відмовився[30].

Тендерні махінації компанії «Торум»

У 2017 році «Торум» називали клоном «Трейд Коммодіті». Ця компанія пов'язана з Владиславом Якубовським через її бенефіціара Димитрія Медвєдєва, який до 2020 року керував «Синергією», однією з компаній, власником яких є Якубовський[31]. Офіс цієї компанії знаходився у бізнес-центрі «Євразія», разом з офісами Олександра Грановського та Андрія Адамовського, ЗМІ багаторазово називали її "фірмою «Трейд Коммодіті» та фірмою Грановського-Адамовського[32][33].

Після впровадження УЗ спеціальної атестації компаній, які можуть постачати УЗ мастильні матеріали, «Торум» стала однією з двох компаній, які отримали необхідний для роботи допуск. Другу компанію, «Агрінол», пов'язують з екс-нардепом Олександром Пономарьовим (Воля Народу)[34].

У 2018 році компанія «Торум» виграла тендер на постачання дизельного пального на комбінат «Астра», однак угоду не виконала.[35] У тому ж році компанія намагалася продати Міноборони бензин, заборонений в Україні (раніше той же бензин намагалася продавати «Трейд Коммодіті»)[33].

Також у 2018-му «Торум» поставила УЗ дизель на 700 мільйонів гривень за завищеною, на думку ДФС, ціною. А також не сплатила близько 920 мільйонів гривень податків під час ввозу в Україну паливно-мастильних матеріалів[36].

У вересні 2020 року було змінено керівництво тендерного підрозділу Укрзалізниці — керувати тендерами поставили Тімура Валієва, якого «Наші Гроші» називали людиною Арсена Авакова[37].

Вже за місяць після цього УЗ отримала паливну кризу — компанії, які надали тендерні пропозиції на дизель, відмовилися постачати паливо за узгодженою ціною, оскільки ринкова ціна на дизель виросла. Найбільшим постачальником за результатами того паливного тендеру було обрано компанію Торум і вона ж відмовилися від постачання палива першою. Після тривалих переговорів УЗ заплатила на 30 % більше[38][36].

Зрив тендерів

Навесні 2017 року Укрзалізниця оголосила тендер на 304 мільйони гривень на купівлю 250 вантажних напіввагонів. До тендеру було допущено 3 компанії — Крюківський, Попаснянський заводи та невідома на той момент компанія «Максмед Інтернешнл». Остання була допущена попри очевидне порушення його умов — вона мала надати щонайменше 2 договори про виконання аналогічних робіт, а надала лише один[39].

Паралельно Максмед Інтернешнл (входить до групи «Трейд Коммодіті») виграла ще один тендер Укрзалізниці, на 60 мільйонів гривень[39].

У процесі тендеру Максмед звернулася до АМКУ і прибрала з конкурсу Крюківський завод. Після цього «Максмед» оскаржила цілу низку тендерів Укрзалізниці, через що були заблоковані закупівлі вагонів на суму близько 8 мільярдів гривень[40]. «Економічна правда» з'ясувала, що масові оскарження тендерів почались, коли «Максмед Інтернешнл» було перереєстровано на Юлію Павліченко[41].

Всього у 2017 році «Максмед» подала 157 скарг на закупівлі, в основному на закупівлі Укрзалізниці. VoxUkraine дослідив, що компанія надалі не брала участі в оскаржуваних тендерах і дійшов висновку, що дії компанії можна трактувати, як саботаж[42].

Постачання контрафактного для УЗ та Міноборони

Головне слідче управління Нацполіції у межах кримінального провадження № 42015000000000717 встановило, що у 2015—2016 роках компанії з групи «Трейд Коммодіті» під виглядом бензинів марок А-80, А-92, А-95 і дизельного пального ділки продавали «суміші нафтових фракцій, які містять небезпечні хімічні речовини». У переліку фігурували 4 постачальники палива для «Трейд Коммодіті» — ТОВ «УкрПетрол», ТОВ «Елемент Нафта», ТОВ «Західна нафтогазова компанія» і ТОВ «Алекспром»[43].

Зокрема, у 2017 році керівник Держрезерву Вадим Мосійчук повідомляв про конфлікт із «Трейд Коммодіті» через постачання неякісного палива. Конфлікт був пов'язаний із тим, що поставлений бензин через два тижні почав розшаровуватися в резервуарах.

У 2019 році розслідування ДФС встановило, що у 2018—2019 рр. до України імпортували паливно-мастильні матеріали (дизельне пальне, бензин, паливо для реактивних двигунів, авіаційне паливо для газотурбінних двигунів JET A-1, базову оливу) із заниженням митних платежів. Нафтопродукти змішували й вже фальсифіковані продавали підприємствам за завищеними цінами.

Участь у корупційній схемі відшкодування ПДВ

Міністерство оборони платило своїм постачальникам палива 7 % ПДВ, хоча уряд ще на початку повномасштабного вторгнення встановив нульову ставку на паливо для потреб ЗСУ[44][45].

За інформацією Державної аудиторської служби, приватний постачальник у 2022 році через механізм «скруток» одразу вивів з обороту кошти, призначені для сплати податку назад державі[46]. СБУ поки безрезультатно намагається знайти цього постачальника, який скручував та продавав паливо державі з націнкою[44]. За інформацією ЗМІ, цей постачальник — компанії Владислава Якубовського[43][47].

Спроба зірвати результати відкритих тендерів Міноборони

6 червня Міністерство оборони України провело відкриті тендери через Prozorro на закупівлю 22 позицій їжі для армії, внаслідок чого вдалося зекономити 6 млрд грн[48]. Антикорупційна рада та активісти звинуватили компанію Трейд Граніт Інвест у спробі зірвати відкриті тендери в Prozzoro на закупівлю харчових продуктів для армії. Власницею цієї компанії є Юлія Павліченко, яка також володіла Макмед Інтернешнл, однією з найбільш скандальних компаній групи Трейд Коммодіті[49].

Для зриву відкритих торгів Prozorro компанія Якубовського використовувала масові позови до судів та брудну інформаційну компанію проти членів Антикорупційної ради Міноборони, в тому числі з використанням проросійських медіа — Анатолія Шарія, Вадима Рабиновича, телеграм-каналу Резидент тощо. Член ради Дана Ярова оцінювала замовну кампанію у $100 тис[50][51].

Ухиляння від сплати акцизу та заподіювання шкоди оборонному підприємству, що модернізує бойову авіацію

НТК «Електронприлад» — підприємство, що бере участь у програмах модернізації української бойової авіації, зокрема, виробляє бортові узагальнені системи вбудованого контролю та попередження екіпажу для літаків МіГ-29 та СУ-27[52].

За даними БЕБ, яке відкрило провадження № 42022000000000330, компанії «Трейд Коммодіті» використовували державне підприємство як прокладку для безтоварних операцій. Вони отримували від «Електронприладу» векселі на десятки мільйонів гривень, які гасили у ДПС, таким чином ухиляючись від сплати акцизного податку за паливо[53].

Паливо на склади «Трейд Коммодіті» поставила CoralEnergy. Саме вона замінила ProtonEnergyGroup S.A. Медведчука у 2021 році після санкцій, і стала поставляти продукцію «Роснєфті» в Україну[54]. Власник CoralEnergy Тахір Гараєв живе у Москві[55], компанія кредитується «Газпромбанком», «Сбербанком» та «Промсвязбанком». Це один з найбільших трейдерів «Роснєфті», за допомогою якого росія обходить нафтові санкції[56].

Також зазначається, що внаслідок продажу «Електронприладу» розчинника органічного ТОВ «Хімпродукт Плюс» спричинено збитки на суму понад 120 млн грн, оскільки ціна продажу виявилась нижчою за вартість придбаних компонентів[52][57].

Співпраця Якубовського зі зрадниками України

Нещодавно за матеріалами СБУ і ДБР підозру у державній зраді отримав депутат ОПЗЖ Олександр Пономарьов[58]. Встановлено, що з початком повномасштабної війни він поїхав у Бердянськ, і налагодив роботу своїх підприємств «Азмол» та «Агрінол» для постачання паливно-мастильних матеріалів для військової техніки рф[59].

Понад 10 останніх років тендери Міноборони та Укрзалізниці на постачання моторної оливи Пономарьов розкрадав зі структурами або Медведчука («Корнет ойл», «Глуско», «Протон енерджі») або групою компаній «Трейд Коммодіті» Адамовського-Якубовського («Торум», «Фідея», «Август пром» та інші)[60].

Монополізація цих тендерів на двох учасників, що діяли як єдиний механізм і ділили державні кошти досягалась штучними обмеженнями конкуренції. Умови допуску до тендерів прописувалися таким чином, щоб для них підходила продукція окремих постачальників[61]. За минулої влади впровадження «УЗ» спеціальної атестації компаній такі допуски отримали тільки «Агрінол» Пономарьова і «Торум» Адамовського-Якубовського[62].

Схожа схема працювала у Міноборони. Умови тендерів на постачання олив певної марки у військовому відомстві прописані тільки під одну компанію — «Агрінол». Мастило, яке компанія з групи «Трейд Коммодіті» постачала для українських танків, було низької якості, і призводило до виходу з ладу танкових двигунів[63]. І з початком повномасштабної війни наслідки цієї диверсійної роботи повною мірою відчули наші танкісти. Герой України, танкіст Євген Пальченко розповів, що його танк перегрівався через мастило «Азмол», через що постійно зупинявся, тоді як ворог був зовсім близько[63].

Попри численні скандали, компанії групи «Трейд Коммодіті» досі присутні у тендерах УЗ та Міноборони, та навіть планують вихід на ринок авіаційного палива[43][64][46].

Листування Льва Парнаса

У 2020 році в рамках справи про імпічмент Дональду Трампу американська розвідка опублікувала листування Льва Парнаса (він є партнером Руді Джуліані, а той, своєю чергою, був адвокатом Трампа)[65][66].

У листуванні з Арсеном Аваковим Парнас згадує «Українську локомотивну компанію» та Владислава Якубовського — він хоче, аби Аваков допоміг Якубовському почати перевезення на Львівській залізниці[66]. Суд у Нью-Йорку засудив Парнаса до 20 місяців в'язниці у червні 2022 року, визнавши його винним у незаконному фінансуванні виборчих кампаній, зокрема у використанні коштів російського інвестора з метою вплинути на кандидатів на виборні посади шляхом пожертвувань до їхніх виборчих фондів[67].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лещенко, Сергій (28 січня 2020). Зв'язок Парнаса з Аваковим та Насіровим: нові докази в справі про імпічмент Трампа. 24 канал (українською) .
  2. а б Владислав Якубовский: досье, обещания, рейтинг » Слово и Дело. Слово и Дело (рос.). 29 серпня 2023. Процитовано 29 серпня 2023.
  3. Розпорядження: Про утворення комісій з проведення реорганізації та ліквідації деяких центральних органів виконавчої влади. parusconsultant.com. Процитовано 29 серпня 2023.
  4. Янукович назначил нового главу Госэкоинвестагентства. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 29 серпня 2023.
  5. Янукович уволил главу Госэкоинвестиций. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 29 серпня 2023.
  6. а б Украина, Комментарии (26 грудня 2011). Главным по Киотскому протоколу в Украине назначен экс-замдиректора сети «Стардогs». Комментарии Украина (рос.). Процитовано 29 серпня 2023.
  7. Тарутинці за кілька місяців заробили на залізниці 280 мільйонів. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  8. Донецький вокзал подорожчав ще на 170 мільйонів. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  9. а б Друзья президента нагрели детей. Украинская правда (рос.). Процитовано 29 серпня 2023.
  10. Фірма Юри Єнакіївського заробить ще 15 мільйонів на смітті і має вже третину мільярда за часів Януковича. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  11. Друзі президента і його сина взяли $200 млн на фальшиві роботи у школах і лікарнях. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  12. На вертодроме Януковича провели показ мод. Украинская правда (рос.). Процитовано 29 серпня 2023.
  13. Як ділиться півтора мільярди на 30 тисяч?. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  14. Солодкі гроші «єнакіївських». НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  15. До листа Держекоінвестагенства від 27.09.2012 (PDF).
  16. Україна продовжує «тиснути» на Кіотський протокол своїми квотами. www.unian.ua (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  17. Зілгалов, Василь (27 листопада 2012). Переговори ООН по клімату: чи продовжать Кіотську угоду?. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  18. Кіотські гроші освоює фірма голови передвиборчого штабу Бандурова. Наші Гроші. Запоріжжя. Процитовано 29 серпня 2023.
  19. Міноборони годувало солдат продуктами, майже вдвічі дорожчими, ніж на ринку. Українська правда (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  20. ГоловКРУ уточнило, де у Єханурова були ковбаса і яйця. Українська правда (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  21. Юра "Єнакіївський" став "генералом" української армії. LB.ua. 28 березня 2011. Процитовано 29 серпня 2023.
  22. Особливості національної військової кухні. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 29 серпня 2023.
  23. Украина, Комментарии (17 липня 2023). ЗМІ дізналися, хто займався скрутками ПДВ, яке Міноборони повертало постачальникам палива. Коментарі Україна (ua) . Процитовано 29 серпня 2023.
  24. За часів Порошенко «комодівці» натендерили 17 мільярдів на паливі для держави. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  25. Адамовський працює за табличкою Грановського у «Євразії», де також прописаний головний троль «Укрзалізниці». НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  26. За табличкою «Приймальня нардепа Олександра Грановського» розташований кабінет бізнесмена Андрія Адамовського. Bihus.Info (укр.). 13 червня 2017. Процитовано 29 серпня 2023.
  27. Дыра в тылу. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 29 серпня 2023.
  28. НАБУ завершило розслідування скандальної справи “Трейд Коммодіті”. Українська правда (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  29. НАБУ выдвинуло обвинения чиновникам Минобороны по делу «Трейд Коммодити». enkorr.ua (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  30. Андрій Адамовський: Пазл “Адамовський-Грановський-Порошенко” не складається. Економічна правда (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  31. «Трейд Коммодити» зашло на тендеры Минообороны с новым клоном. enkorr.ua (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  32. Міноборони знову купило паливо дорожче, аніж середні гуртові ціни. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 29 серпня 2023.
  33. а б БізнесЦензор (9 липня 2018). Фирма из группы "Трейд Коммодити" предложила на тендере Минобороны запрещенный в Украине бензин. БізнесЦензор (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  34. Love me тендер: как скандальные фирмы захватили топливные подряды “Укрзалізниці” и Минобороны. Экономическая правда (рос.). Процитовано 29 серпня 2023.
  35. «Торум» избежал 57 млн грн штрафа за срыв поставки Госрезерву. enkorr.ua (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  36. а б Укрзалізниця придбала моторну оливу за 55 млн. politica.com.ua (рос) . Архів оригіналу за 15 липня 2023. Процитовано 29 серпня 2023.
  37. Аваков захопив «Укрзалізницю» та його люди вже налажали з запасами палива. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  38. Дизельний дефіцит «Укрзалізниці»: порушення законів та мільйонні збитки. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  39. а б ВАНТАЖНИЙ НАПІВВАГОН ЗАГАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ 250 од. prozorro.gov.ua (ua) . Процитовано 29 серпня 2023.
  40. «Максмед» випхав «крюківців» з тендеру на 304 мільйонів, припхавшись з довідкою про продажу одного старого вагону. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  41. Тендери Укрзалізниці на закупівлю вагонів було зірвано. Економічна правда (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  42. Чи знайшла скандальна «Максмед» дірку у Prozorro?. voxukraine.org (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  43. а б в Сірий кардинал "Трейд Коммодіті" знов у підрядах Міноборони? — Delo.ua. delo.ua (укр.). 13 липня 2023. Процитовано 29 серпня 2023.
  44. а б СБУ не може знайти постачальника палива, якому Міноборони заплатило зайві гроші. НАШІ ГРОШІ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  45. Сірий кардинал. antikor.com.ua. Процитовано 29 серпня 2023.
  46. а б ЗМІ: Компанії Владислава Якубовського займалися скрутками ПДВ, яке Міноборони повертало постачальникам палива — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 17 липня 2023. Процитовано 29 серпня 2023.
  47. Скрутками ПДВ, яке Міноборони повертало постачальника палива, займалися компанії Владислава Якубовського, — ЗМІ. ukrrudprom.ua. Процитовано 29 серпня 2023.
  48. Результати відкритих торгів на постачання продуктів харчування для армії оскаржила фірма з пулу компаній "Актив компані". Depo.ua. 15 червня 2023.
  49. Партнер заарештованого депутата Пономарьова Владислав Якубовський намагався потрапити у пул постачальників харчування для ЗСУ. "Українські Новини". 26 липня 2023.
  50. "Головний аутсайдер відкритих торгів Міноборони намагається їх зірвати через суд", - Яровая — Delo.ua. delo.ua (укр.). 17 червня 2023. Процитовано 29 серпня 2023.
  51. "Самогубство не планую, наркотики не вживаю" - член антикорупційної ради Міноборони заявила про погрози через проведення торгів Prozorro. www.unian.ua (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  52. а б Одна з компаній Якубовського та Адамовського підозрюється у розкраданні державних 120 млн грн. Українські Новини. 22 липня 2023.
  53. Справа № 761/17462/22. Єдиний державний реєстр судових рішень. 9 вересня 2022.
  54. Украина нашла нового поставщика продукции “Роснефти” – СМИ. Экономическая правда (рос.). Процитовано 29 серпня 2023.
  55. Гараєв Тахір Гадір Огли - біографія, досьє, активи | Війна і санкції. sanctions.nazk.gov.ua (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  56. Азербайджанец, с британским дипломом, живущий в Турции, под колпаком у русских - Прокуратура Турции ищет Тахира Гараева; все еще актуально. haqqin.az. 22 червня 2023. Архів оригіналу за 29 серпня 2023. Процитовано 29 серпня 2023.
  57. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :20 не вказано текст
  58. Нардеп Пономарьов від ОПЗЖ отримав підозру у держзраді. Суспільне Новини. 24 липня 2023.
  59. Свобода, Радіо (24 липня 2023). Контактував з ФСБ та запустив бізнес – «Схеми» публікують «плівки Пономарьова» з ОПЗЖ. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  60. Цензор.НЕТ (26 липня 2023). ПОНОМАРЬОВ ПІД ВАРТОЮ, ЙОГО ПОСІПАКА ЯКУБОВСЬКИЙ – НА ВОЛІ (Александр Кочетков). Цензор.НЕТ (рос.). Процитовано 29 серпня 2023.
  61. Партнер держзрадника намагався потрапити у пул постачальників для ЗСУ, – експерт. 24 Канал (укр.). 27 липня 2023. Процитовано 29 серпня 2023.
  62. Love me тендер: як скандальні фірми захопили паливні підряди “Укрзалізниці” та Міноборони. Економічна правда (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  63. а б Цензор.НЕТ (4 липня 2022). Мастило для техніки ЗСУ купували у фірми нардепа ОПЗЖ Пономарьова, через погану якість танки часто зупинялись під час важливих боїв, - ЗМІ. Цензор.НЕТ (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  64. Легеза, Алла (10 липня 2023). Компанія, причетна до розтрат у Міноборони, готується вийти на ринок авіазаправок: люди Грановського знову в ділі?. StopCor (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  65. У КОНГРЕСІ США ОГОЛОСИЛИ ІМПІЧМЕНТ ТРАМПУ ЧЕРЕЗ УКРАЇНУ. Українська правда (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  66. а б У США опублікували переписку людини Джуліані з Аваковим, Шефіром і Бакановим. Українська правда (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.
  67. Свобода, Радіо (30 червня 2022). США: екссвідка у справі про імпічмент Трампа засудили до 20 місяців в’язниці. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 29 серпня 2023.