Як Петрик П'яточкин слоників рахував

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Як Петрик П'яточкин слоників рахував
Вид мальована анімація
Режисер Олександр Вікен
Сценарист Наталя Гузєєва
Оператор Анатолій Гаврилов
Композитор Володимир Бистряков
Кінокомпанія Київська кіностудія науково-популярних фільмів
Тривалість 10 хв. 2 сек.
Країна  СРСР
Рік 1984
IMDb ID 5108294

«Як Петрик П'яточкин слоників рахував» — український радянський короткометражний анімаційний фільм, знятий у 1984 році студією «Київнаукфільм». Анімаційний фільм став культовим і є одним з найвідоміших робіт української анімації разом із фільмом «Капітошка».
З 2017 року Studio KAPI працює над створенням повнометражного анімаційного фільму «23 обра́зи Петрика П'яточкина». Його реліз був запланований на третій квартал 2022 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Петрик П'яточкин ходить в дитячий садок і обожнює пустувати. Одного разу він рахував слонів, щоб скоріше заснути разом з іншими дітками під час тихої години. А коли йому це вдалося, Петрик потрапив до Африки у дивовижний дитсадок, де йому довелося доглядати за слоненятами, які не пропускали нагоди побавитися.[1]

Над мультфільмом працювали[ред. | ред. код]

Продовження[ред. | ред. код]

Друковані видання[ред. | ред. код]

Історії про Петрика П'яточкина також виходили на папері: «Петрик П'яточкин і Дід Мороз» (2007), «23 образи Петрика П'яточкина», «Любов та 17 страждань Петрика П'яточкина» (2008). Найсвіжіший наклад видало видавництво «Віват» у 2015 році. У книгу «Як Петрик П'яточкин слоників рахував» увійшло три оповідання.[2]

Книги[ред. | ред. код]

  • «Як Петрик П'яточкин слоників рахував» (збірка оповідань)
  1. «Як Петрик П'яточкин слоників рахував»
  2. «Комп'ютерна пісенька Петрика П'яточкина»
  3. «Петрик П'яточкин і Дід Мороз»
  • «Петрик П'яточкин і веселий гармидер»
  • «23 обра́зи Петрика П'яточкина»
  • «Любов та 17 страждань Петрика П'яточкина»

Фільм[ред. | ред. код]

У 2012 році Наталя Гузєєва спільно з продюсерами та режисером розробляла серіал про П'яточкина.[3] З 2017 року Studio KAPI працює над створенням повнометражного анімаційного фільму «23 обра́зи Петрика П'яточкина». Його реліз запланований на третій квартал 2022 року. Сценаристкою стрічки стала творчиня персонажа Наталя Гузєєва, а режисером Ростислав Гарбар.[4]

Інтерпретації[ред. | ред. код]

Мультфільм став предметом принаймні двох статей, що розглядають мультфільм з позицій боротьби тоталітаризму і дисидентства.

Так, у виданні Gazeta.ua[5] анонімний автор повідомляє, що мультфільм оповідає «про ламання особистості в умовах тиску колективістської ідеології». Злам особистості Петрика здійснює вихователька, яку автор статті називає «машиною нормалізації», за допомогою занурення у «гіпнотичний стан».

Руслан Єгоров, посилаючись на «Об'єднану Експертну Комісію (ОЕК) Міністерства освіти і науки та Міністерства культури і мистецтв України», у виданні «Смолоскип України»[6] так інтерпретує особу головного героя:

«…в особі Петрика ми бачимо яскраву вагому постать українського дисидента колоніяльної совєтської доби. Виходячи з московського прізвища головного героя анімаційної драми, з великою часткою імовірності можемо припустити, що Петрик П'яточкін, за прихованим задумом автора, мусив проявити перед глядачем внутрішню суперечність ментальності етнічного креола. Маючи можливість знайти своє місце в окупаційній системі, головний герой долає в собі імперський комплекс загарбника і, роблячи свідомий вибір на користь поневоленого зрабованого матірнього народу, стає до безкомпромісного герцю із совєтським тоталітарним монстром.»

Сон Петрика, в якому він рахує слоненят, трактується Русланом Єгоровим як спроба «зібрати загін войовничих слоників», а вихователька нагороджується епітетом «тюремниця», вона вдається до «спеціальних психотехнік, зокрема гіпнозу та нейролінгвістичного програмування».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мультфільм "Як Петрик П'яточкін слоників рахував". megogo.net. Архів оригіналу за 26 березня 2020. Процитовано 27 березня 2020.
  2. Дуброва, Марія. Осучаснений Петрик П'яточкин. barabooka.com.ua. Архів оригіналу за 27 березня 2020. Процитовано 27 березня 2020.
  3. Культовий Петрик П'яточкін емігрував до Німеччини та змінив прізвище. tsn.ua. 2012-04-27. Архів оригіналу за 27 березня 2020. Процитовано 27 березня 2020.
  4. Studio KAPI знімає продовження мультфільму про Петрика П'яточкина. mbr.com.ua. 2019-12-05. Архів оригіналу за 27 березня 2020. Процитовано 27 березня 2020.
  5. Як Петрика П'яточкіна зламала система
  6. Петрик П'яточкін проти покемонів. Архів оригіналу за 11 серпня 2016. Процитовано 10 грудня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]