Як брехати за допомогою статистики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Як брехати за допомогою статистики»
Автор Darrell Huffd
Назва мовою оригіналу How to Lie with Statistics
Ілюстрації Ірвінг Гейс[en]
Мова англійська
Тема популяризація науки і неналежне застосування статистики
Жанр есей
Видавництво W. W. Norton & Companyd
Видано 1954
Сторінок 142
ISBN 0-393-31072-8

Як брехати за допомогою статистики — це книга, написана Дарреллом Хаффом[en] у 1954 році, яка представляє вступ до статистики для широкого читача. Хафф не був статистиком, а був журналістом, який як фрілансер написав багато статей про те, як це зробити.

Книга є коротким, яскравим ілюстрованим томом, у якому описано неправильне використання статистики та помилки в інтерпретації статистики, а також те, як ці помилки можуть призвести до неправильних висновків.

У 1960-х і 1970-х роках книга стала стандартним підручником для вступу до предмету статистики для багатьох студентів. Вона стала однією з найбільш продаваних статистичних книжок в історії: було продано понад півтора мільйона примірників англомовного видання.[1] Її також було багато перекладено.

Теми книги включають «Кореляція не передбачає причинно-наслідкового зв'язку» та «Використання випадкової вибірки». Вона також показує, як статистичні графіки можна використовувати для спотворення реальності, наприклад, обрізаючи нижню частину лінійної або стовпчастої діаграми, щоб відмінності здавалися більшими, ніж вони є, або представляючи одновимірні величини на піктограмі двовимірними чи тривимірними об'єктами для порівняння їхніх розмірів, щоб читач забув, що зображення не масштабуються так само, як величини.

Оригінальне видання містило ілюстрації художника Ірвінга Гейса[en]. У британському виданні їх замінили карикатурами Мела Калмана[en].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Over the last fifty years, How to Lie with Statistics has sold more copies than any other statistical text.» J. M. Steele. "Darrell Huff and Fifty Years of How to Lie with Statistics. Statistical Science, 20 (3), 2005, 205—209.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Даррел Хафф, (1954) Як брехати зі статистикою (ілюстр. I. Geis), Нортон, Нью-Йорк,ISBN 0-393-31072-8