Як козаки мушкетерам допомагали

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Як козаки мушкетерам допомагали»
Вид Анімаційна комедія
мультфільм
пригоди
Жанр кінокомедія
Режисер Володимир Дахно
Сценарист С. Лямін
Оператор Анатолій Гаврилов
Композитор Ігор Поклад
Художник А. Назаренко
Кінокомпанія «Київнаукфільм»
Тривалість 20 хв.
Країна  УРСР
Рік 1979
IMDb ID 5939258

«Як козаки́ мушкете́рам допомага́ли» — анімаційний мультфільм студії «Київнаукфільм», знятий у 1979, шоста історія серіалу «Козаки». Мультфільм присвячено успішній в СРСР екранізації книжки «Три мушкетери» Александра Дюма.

Сюжет[ред. | ред. код]

Голландський принц закохався в заморську княжну (ймовірно турецьку) і королева Франції висилає йому мушкетерів, щоб ті знайшли його кохану. Злий кардинал хоче зірвати цю місію з метою видати за принца свою дочку. Через його втручання дорогою додому мушкетери опиняються в Україні. Козаки Тур, Грай та Око вирішують допомогти мушкетерам і провозять їх повз корабель кардинала на «чайці».

Їм доводиться сховатися в заростях очерету, які кардинал потім підпалює. Він думає, що козаки й мушкетери загинули, але ті пробралися на його корабель і викрадають кардинала. Тоді його слуги пропонують, щоб козаки віддали кардинала в обмін на велику суму грошей. Козаки вдають, ніби погодилися, але взамін хочуть лише кошик з наїдками та шампанським.

Кардинал, коли опинився на своєму кораблі знову, наказує наздогнати козаків і мушкетерів. Під час втечі їх проковтує кит. Але козаки закурюють люльки і кит випльовує їх в Антарктиці, де козацька «чайка» вмерзає в кригу. Та згодом течія виносить її в теплі широти і козаки продовжують мандрівку до Голландії.

«Чайка» сідає на мілину, що виявляється вулканом. Тоді Грай придумує використати Турові шаровари, щоб зробити з човна повітряну кулю. Козаки та мушкетери долітають на ній до Голландії. Вони передають принцу подарунок від його коханої — тюльпани. Тоді Око хутко повертається до принцеси та приносить її до принца. Козаки потім висаджують тюльпани на своїй батьківщині.

Знімальна група[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Мій почерк — український (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 27 вересня 2020. Процитовано 22 лютого 2021.
  • Володимир Дахно. Як козаки в тридев'яте царство не дійшли. Укрінформ. Архів оригіналу за 9 червня 2020. Процитовано 22 лютого 2021.
  • Аніматор