Як козаки інопланетян зустрічали

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Як козаки інопланетян зустрічали
Как казаки инопланетян встречали
Вид Анімаційна комедія
мультфільм
пригоди
Жанр кінокомедія
Режисер Володимир Дахно
Сценаристи Олександр Костинський, Володимир Дахно, Володимир Васьковцев
Оператор Анатолій Гаврилов
Композитор Володимир Губа
Художник Іван Будз
Звукорежисер Віктор Груздєв
Кінокомпанія «Київнаукфільм»
Тривалість 17 хв 30 сек
Мова українська
Країна  УРСР
Рік 1987
IMDb ID 5939246

«Як козаки́ інопланетя́н зустріча́ли» — анімаційний мультфільм студії «Київнаукфільм», знятий у 1987[1], восьма історія серіалу «Козаки».

Сюжет[ред. | ред. код]

У цій серії козаки зустрічають інопланетян, карикатурно схожих на них самих (Грая, Ока та Тура). Прибульцям для повернення на рідну планету потрібна олія, щоб змастити коліщата в двигуні їхньої летючої тарілки. Козаки пропонують олію, яка в них була, але вона не годиться.

Козаки разом з інопланетянами мандрують Європою на возі, запряженому волами, у пошуках олії для зорельота. Спершу вони відвідують Болгарію, де знаходять трояндову олію та захищають місто від ворогів. Виявляється, що летюча тарілка чудово відбиває всі кулі назад у нападників. Жителі міста за порятунок дарують козакам трояндову олію, та вона теж не годиться інопланетянам.

Потім козаки досягають Риму, де заради опалення лазень вирубали майже весь ліс. Козаки за допомоги інопланетян прокладають водогін від вулкана в лазні. Римляни віддячують, подарувавши оливкову олію, та й вона не підходить інопланетянам.

Козаки приїжджають до Іспанії, куди саме повернулися кораблі з Америки. Козацький віз і волів сприймають за скарби та доставляють до палацу короля. Там воли з'їдають усе золото, за що інквізиція збирається спалити їх. Око пояснює волам, яка загроза над ними нависла, і воли разом з возом, козаками й інопланетянами біжать в Україну.

Наприкінці шляху виявляється, що возу треба змастити колесо. Тоді з'ясовується, що шукана олія весь час була в козаків під рукою — це коломазь. Інопланетяни відлітають, перед цим подарувавши Оку запальничку, Граю стетоскоп, а Туру бур.

Знімальна група[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Укранімафільм. Фільми 1961—2010. Архів оригіналу за 5 серпня 2012. Процитовано 18 травня 2011.

Джерела[ред. | ред. код]