Янаґава Сіґенобу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Янаґава Сіґенобу
柳川 重信
Народився 1787(1787)
Янаґава
Помер 1832
Едо
Підданство Японія
Діяльність художник укійо-е, митець
Відомий завдяки художник
Alma mater школа Кацусіка
Вчителі Кацусіка Хокусай
Відомі учні Янаґава Сіґенобу II, Yanagawa Nobusadad і Kuninao Yanagawad
Роки активності 18041845
Magnum opus Нансо Сатомі хаккен-ден і Q11513801?
Родичі Янаґава Сіґенобу II
У шлюбі з донька Кацусіка Хокусая

Янаґава Сіґенобу (1787 — 1832) — японський художник періоду Едо.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження нічого невідомо. Народився 1787 року у місті Янаґава. Захопився малювання, перебрався до Едо. Втім спочатку займався виготовленням ляльок. Зрештою з 1803 року спочатку став учнем, а потім зятем відомого художника Кацусіка Хокусая. В подальшому останній всиновив Сіґенобу. Після цього Янаґава взяв творчий псевдоним Райто. До 1818 року мешкав в Едоському районі Ходзьо Янаґава-тьо.

У 1822 році перебрався до Осаки, де співпрацював з відомим на той час гравером і видавцем Тані Сейкьо. У 1825 році повертається до Едо. Його учнями були Янаґава Кунінао, Янаґава Сіґехару, Янаґава Нобусада, Янаґава Сіґенобу II. Помер в Едо 1832 року.

Творчість[ред. | ред. код]

Спеціалізувався на ілюстровані книг, створені гравюри і сурімоно (вітальних гравюрах-листівках). Останніх відомо 30 доробок, особливо знаною є серія суріномо «П'ять довгожителів». Сурімоно Янаґава Сіґенобу відрізняються елегантним і вишуканим стилем й незвичністю рішень.також відомий як ілюстратор першого видання роману «Нансо Сатомі хаккен-ден».

В Осацький період створював роботи у жанрах якуся-е (зображення акторів). В лругий Ежоський період звернувся до бідзінги (зображення красунь), зображуючи переважно гейш. Янаґава Сіґенобу відомий також як автор альбому малюнків у жанрі сюнґа «Буревій в вербах».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Forrer, Matthi; van Gulik, Willem R., and Kaempfer, Heinz M. (1982). Hokusai and His School: Paintings, Drawings and Illustrated Books. Frans Halsmuseum, Haarlem. ISBN 90-70216-02-7