Барщевський Ян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян Барщевський
Jan Barszczewski
Народився 1794(1794)
Мурагі
Помер 11 березня 1851(1851-03-11)
Чуднів, Житомирський повіт, Волинська губернія, Російська імперія
Поховання Чуднів
Громадянство Російська імперія
Діяльність письменник
Галузь поезія[1] і фольклористика[1]
Alma mater Полоцька єзуїтська академія
Знання мов польська[1] і білоруська[1]
Роки активності з 1809
Напрямок класицизм, романтизм, фольклор і фантастика
Жанр фантастика
Автограф

Барщевський Ян (біл. Ян Баршчэўскі,пол. Jan Barszczewski, (1794(1794) (за іншими джерелами, 1790) — 11 березня 1851) — білоруський і польський письменник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в селі Мурагі Полоцького повіту Вітебської губернії в родині дворянського походження. Освіту здобув у Полоцькій єзуїтській академії.

Стояв на ліберально-просвітницьких позиціях. У 18201830-х рр. жив у Петербурзі, де очолював гурток білоруських і польських літераторів.

У своїх творах щедро використовував білоруські та українські легенди. 1844 року польськомовний петербурзький журнал «Niezabudka» помістив повість «Дерев'яний Дідок і жінка-комаха»[2]. Того ж року вийшов і перший з чотирьох томів найвідомішої його повісті «Шляхтич Завальня». У книзі «Proza i wiersze» (Київ, 1849) з'явилося оповідання «Душа не в своєму тілі»[3].

Тарас Шевченко познайомився з Барщевським 1839 р. Українського поета цікавили білоруські пісні, творчість білоруських літераторів. На зборах гуртка він критикував твори Барщевського за те, що в них мало суто народного елементу, закликав білоруських письменників служити закріпаченому людові, розвивати молоду білоруську літературу в демократичному напрямі. Вплив Шевченка певною мірою позначився на творчості Барщевського, зокрема, останніх років, коли він мешкав в Україні, на Житомирщині.

Творчість Барщевського за його життя залишалася поза увагою критиків, а по його смерті про неї стали згадувати, залічати автора як до польської, так і до білоруської літератури.

У 2019 році мешканцями міста Чуднова, Житомирської області знайдена чавунна надмогильна плита Яна Барщевського, білорусько-польсько-українського письменника, громадського діяча XIX ст., яка підтверджує факт його перебування та поховання у місті. Ця знахідка має велику історичну цінність, на підставі інформації на чавунній плиті можна з великим ступенем достовірності встановити справжню дату його народження — це 1781 рік — та підтвердити дату смерті.[1] [Архівовано 9 травня 2022 у Wayback Machine.]

12 вересня 2020 року в місті Чуднів, Житомирської області відбулося відкриття пам'ятника Яну Барщевському. Це перший у світі пам'ятник цій видатній людині, який встановили саме у Чуднові. [2] [Архівовано 11 квітня 2022 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Czech National Authority Database
  2. Барщевський Іван. Дерев'яний Дідок і жінка-комаха[недоступне посилання з листопадаа 2019]
  3. Антологія української фантастики ХІХ ст. / упорядник Ю. Винничук. — К.: КЕТС, 2015. — С.7 ISBN 978-966-97251-5-8

Джерела[ред. | ред. код]

  • Шевченківський словник : у 2 т. / Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка Академії Наук УРСР. — Київ : Головна редакція УРЕ, 1978.