Ян Охоцький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ян Охоцький
Народився 1766[1]
Вільськ, Черняхівський район
Помер 9 вересня 1848(1848-09-09)
Житомир, Російська імперія
Країна  Річ Посполита
Діяльність історик
Знання мов польська[2]
Суспільний стан шляхтич[d][2][2][…]
Рід Ochocki family with Ostoja coat of armsd
Батько Станіслав Йозиф Охоцькийd
Мати Q111314046?
Автограф

Ян Дуклян Модест Охоцький (пол. Jan Duklan Modest Ochocki, бл.1766-1768, Вільськ — 9 вересня 1848, Житомир) — польський дворянин, історик.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився близько 1766—1768 роках у Вільську в сім'ї мозирського чесника Станіслава Охоцького (пол. Stanisław Ochocki, пом. 22 серпня 1793) та першої дружини батька Евфрозини Сущевич (пол. Eufrozyna Suszczewicz, пом. 16 лютого 1784). Спочатку навчався вдома, потім завдяки підтримці Шанявських якийсь час від 1774 року — у школі піярів у Варшаві, потім до липня 1784 — у Василіян у Житомирі.

Писав про побут і звичаї польського дворянства переважно Правобережної України (Житомир, Лабунь, Тульчин, Київ, Романів[3]) та Західної Білорусі (Гродно). Зокрема докладні відомості про життя родини Ілінських на Волині подає у своїх «Pamietnikach». Як описує Ян Дуклян Охоцький: «На Романівський палац йшли мільйони, завозили меблі, картини, коштовний мрамур, запроваджували англійське стадо, оркестр з віртуозів, театр з найкращими акторами»… Короткі відомості про політичні події в Польщі. Придушення повстання селян в 1768 р. («Коліївщина»). Повстання під проводом Т. Костюшка в 1794 р. та його придушення.

Відомі переписані та перевидані рукописи Я. Дукляна Охоцького польським письменником І. Крашевським (1857), та російський переклад 1874 року.

В багатьох джерелах згадується палацова бібліотека та архів, розміщені на острові. Ян Дуклан Охоцький та Казимір Трухановський розповідають, що після смерті Юзефа Августа Ілінського справами бібліотеки та архіву відали внучка сенатора Ядвіга та правнучка Юлія, вони ж відмічають чудовий стан документів, які там зберігалися. Однак подальша доля і архіву, і бібліотеки невідомі, а безцінні джерела інформації, які там зберігалися, швидше за все розграбовані і на сьогодні втрачені.

див.також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. MAK
  2. а б в г Czech National Authority Database
  3. Романів (смт)

Джерела[ред. | ред. код]

  • polona.pl
  • Tyrowicz M. Ochocki Jan Duklan Modest, h. Ostoja // Polski Słownik Biograficzny. — Wrocław — Warszawa — Kraków — Gdańsk : Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1978. — T. XXIII. — S. 496—498. (пол.)
  • Рассказы о польской старине. Записки XVIII века Яна Дуклана Охотского сь рукописей, после него оставшихся, переписанныя и изданныя Ю. Крашевским. С-Петербург. Типографія П. П. Меркульева. 1874.
  • Ochocki Jan Duklan, Kraszewski Józef Ignacy. Pamiętniki Jana Duklana Ochockiego. 1857. («Розповіді про польську давнину. Записки XVIII ст. Яна Дуклана Охотського» з рукописів, що після нього залишились, переписанні та видані І. Крашевським в 4-х томах) [1][недоступне посилання з серпня 2019] [2] [Архівовано 7 березня 2016 у Wayback Machine.]