Ярополк Ростиславич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярополк Ростиславич
князь Володимирський
1174 — 15 червня 1175
Попередник Андрій Юрійович Боголюбський
Наступник Михайло Юрійович
Народився 12 століття
Помер 1182 або 1196
Торжок, Новгородська республіка
Батько Ростислав Юрійович
У шлюбі з дочка Всеслава Полоцького

Ярополк Ростиславич († після 1196) — великий князь володимирський з 1174 по 15 червня 1175, син князя Ростислава Юрійовича, племінник великого князя Андрія Боголюбського.

Життєпис[ред. | ред. код]

Уперше згадується в літописі під 1162 роком, коли разом з іншими родичами вигнаний із Суздальської землі Андрієм Боголюбським.

У 1173 Ярополк разом з дядьком Всеволодом Велике Гніздо посланий Михайлом Юрійовичем в Київ, але Давид Ростиславич взяв їх у полон. Згодом вони були випущені з полону в обмін на галицького княжича Володимира, перед цим захопленого Михайлом.

У 1174 покликаний разом з братом Мстиславом на князювання Ростово-Суздальськими боярами і сів у Володимирі. Однак, у 1175 молодші Юрійовичі Михайло та Всеволод з чернігівською допомогою розбили братів. Михайло став володимирським князем, а після його смерті, Мстислав, що вийшов з Новгорода, був розбитий при Липиці (1176) Всеволодом.

Спроба Ростиславичів підняти Гліба Рязанського проти Всеволода, який знову отримав допомогу з Чернігова, обернулася поразкою на Колокші (початок 1177). Під загрозою розорення рязанської землі брати Ростиславичі були видані Всеволоду та кинуті ним в поруб, після чого їх осліпили та відпустили.

Існує переказ, який передавався в новгородському літописі про те, що Ярополк Ростиславич дивом прозрів після старанної молитви в церкві святих Бориса та Гліба на Смядині в Смоленську.

У 1178, по смерті свого брата Мстислава, Ярополк обраний у князі новгородцями, але, за наполяганням Всеволода Юрійовича, незабаром його прогнали. По смерті новгородського князя Мстислава Хороброго у 1180 році новгородці посадили Ярополка в Торжку, звідки він став здійснювати набіги на суздальське прикордоння. У 1180 Ярополк брав участь у поході Святослава Всеволодовича Чернігівського проти Всеволода Юрійовича Суздальського, але коли новгородці разом з чернігівцями пішли до Друцька проти Давида Ростиславича Смоленського, Всеволод осадив Торжок, взяв його після 5-тижневої облоги та спалив. Ярополк був поранений стрілою і потрапив у полон.

За даними А. В. Екземплярського, він помер в ув'язненні у 1180[1][2], однак в інших джерелах зустрічається пізніший рік смерті. Остання згадка Ярополка в літописі[3], коли Всеволод Велике Гніздо зажадав від Ольговичів вигнати Ярополка зі своєї землі, датується 1196. У Войтовича зазначено, що він помер після 1196[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ярополк III Ростиславич // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. Русский биографический словарь
  3. Ипатьевская летопись. В лето 6704. Архів оригіналу за 22 жовтня 2012. Процитовано 22 квітня 2014.
  4. Войтович Леонтій. Вказана праця.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]