Яфет бен Алі га-Леві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яфет бен Алі га-Леві
Народився 10 століття
Басра, Ірак
Помер 1010
Єрусалим, early Islamic period in Palestined, Праведний халіфат
Діяльність Хахам, перекладач
Галузь Biblical commentaryd[1] і Критика Біблії[1]
Знання мов арабська[1] і іврит[1]
Конфесія юдаїзм
Батько ʻAli ha-Levi ben Yisraeld
Діти Леві бен Яфет

Яфет бен Алі (Ібн Алі ал-Хасан аль-Лаві аль-Басри́, івр. יפת בן עלי הלוי‎ ?, Басра - 980, Єрусалим) - караїмський поет, екзегет, коментатор і перекладач Біблії на арабську мову.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в X столітті в місті Басра (сучасний Ірак) в родині караїмського коментатора Біблії Алі ха-Леві бен аль-Хасана.

У 950 році переїхав в Єрусалим, де і помер в 980 році.

Діяльність[ред. | ред. код]

Писав в основному на єврейсько-іракському діалекті арабської мови. Його буквальний переклад і коментарі до всіх книг Біблії, що збереглися в рукописах, займають десятки томів, лише мала частина яких видана. Праці Яфета бен Алі отримали негайне визнання серед караїмських вчених того часу і мали визначальний вплив на подальшу караїмську традицію. Вчений отримав у одновірців почесне прізвисько маскіл ха-Гола (משכיל הגולה‬ - «Просвітитель Діаспори»).

Роботи Яфета бен Алі вплинули не тільки на караїмів, але і на раввіністів. Так, наприклад, знаменитий середньовічний єврейський філософ раввіністамі Авраам ібн Езра в своїх коментарях цитує Яфета бен Алі 42 рази.

Завдяки його творам до нашого часу дійшло багато інформації про ранні стадії формування караїмської вченості.

У своїх роботах Яфет бен Алі полемізував з вченнями сучасних йому сект юдаїзму, а також з християнством і ісламом (його ставлення до ісламу було особливо ворожим).

Джерела[ред. | ред. код]

  • D. S. Margoliouth (ed.), Jephet Ibn Ali the Karaite, A Commentary of the Book of Daniel, Oxford: Clarendon Press, 1889.
  • M. Polliack and E. Schlossberg, Yefet Ben `Eli`s Commentary on Hosea, Bar-Ilan University Press, 2009. ISBN 978-965-226-343-8
  • Joshua A. Sabih, Japheth ben Ali´s Book of Jeremiah, Equinox Publishing Ltd, 2009. ISBN 978-1-84553-664-0
  • Michael G. Wechsler, The Arabic Translation and Commentary of Yefet ben 'Eli the Karaite on the Book of Esther, Leiden: Brill, 2008. ISBN 978-9-00416-388-1

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Czech National Authority Database