Ящеротазові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ящеротазові динозаври)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Saurischians
Період існування:
пізній тріас – дотепер, 233.23–0 млн р. т.
Будова таза ящеротазових динозаврів (вигляд зліва)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Seeley, 1888
Підгрупи
Вікісховище: Saurischia

Ящеротазові (Saurischia) (від дав.-гр. σάυρος, саурос — «ящірка» і ισχιον, ісхіон — «стегнове з'єднання») — один з двох рядів (гілок) динозаврів. В 1888 Гарі Сілей (Harry Seeley) поділив динозаврів на два великі ряди, базуючись на структурі їхнього таза. Ящеротазові відрізняються від птахотазових динозаврів збереженням конфігурації тазових кісток, притаманної їхнім предкам. Всі хижі динозаври (тероподи і гереразаври) є ящеротазовими, як і одна з двох великих гілок рослиноїдних динозаврів, завроподоподібних. Проте деякі вчені вважають, що гереразаври утворюють окрему гілку ящеротазових (інші відносять їх до тероподів, ще інші — до базальних динозаврів), а тероподів і завроподоподібних інколи включають до клади Eusaurischia. У кінці крейдового періоду (в ході Крейдового вимирання) всі птахотазові і більшість ящеротазових динозаврів (окрім птахів) вимерли.

Родовід ящеротазових відділився від птахотазових в пізньому тріасовому періоді, і зберігав тристоронню структуру таза, з лобковою кісткою, спрямованою вперед, допоки деякі розвинуті форми групи манірапторів не змінили її, подібно до птахотазових. Птахотазові розвинули нову будову таза, з каудально повернутою лобковою кісткою, паралельно з сідничною кісткою, часто також з напрямленим вперед виростком, що дає чотиристоронню структуру. Ця тазова структура подібна до такої у птахів, (звідки назва «птахотазові», а «ящеротазові» відповідно мають таз схожий на такий у плазунів). Проте швидше за все, сучасний пташиний таз виник у птахів саме від ящеротазових тероподів в юрському періоді.

Поки Сілейова класифікація зазнавала випробування часом[що?], є теорія меншини, вперше популяризована Робертом Бекером в «Динозавровій єресі», що відділяє тероподів до окремої групи і розміщує дві великі групи рослиноїдних динозаврів (завроподоподібних і птахотазових) разом в окремій групі під назвою Phytodinosauria («рослинні динозаври») (Бекер), або Ornithischiformes («Птахотазоподібні», Купер).

Таксономія[ред. | ред. код]

Кладограма по Weishampel et al., 2004[1]:

 Saurischia 

 †Eoraptor

 †Saturnalia

 ? †Thecodontosauridae

 †Prosauropoda

 †Sauropoda

 Theropoda 

 †Ceratosauria (incl. †Coelophysoidea)

 Tetanurae 

 †Spinosauroidea

 Avetheropoda 

 †Carnosauria 

 Coelurosauria 


Кладограма по Мартінесу 2011[2]:

Saurischia
Sauropodomorpha

Eoraptor

Panphagia

Saturnalia

Sauropodiformes

Theropoda

Herrerasaurus

Staurikosaurus

Eodromaeus

Neotheropoda

Coelophysoidea

Tawa

Dilophosaurus

"Syntarsus" kayentakatae

S. rhodesiensis

Coelophysis


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Weishampel, David B.; Dodson, Peter; Osmólska, Halszka (eds.) (2004). The Dinosauria, Second Edition. University of California Press., 861 pp.
  2. Martinez, R.N., Sereno, P.C., Alcober, O.A., Colombi, C.E., Renne, P.R., Montañez, I.P., Currie, B.S. (2011). A Basal Dinosaur from the Dawn of the Dinosaur Era in Southwestern Pangaea. Science 331 (6014): 206—210.

Посилання[ред. | ред. код]