Гідростатичний тиск

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Механіка суцільних середовищ
Див. також: Портал:Фізика

Гідростати́чний тиск (англ. hydrostatic pressure) — тиск рідини в будь-якій точці об’єму цієї рідини.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Тиск у рідині, що перебуває у стані спокою, створений сумою тиску газу на її вільній поверхні та зумовленого силою тяжіння тиску стовпа рідини, розташованого над точкою вимірювання. Гідростатичний тиск залежить від глибини занурення. Вимірюється в одиницях висоти стовпа рідини або в одиницях тиску.

У гідрогеології поняття гідростатичного тиску трактується ширше, як тиск рідини (рухомої або нерухомої) у певній точці водоносної системи. Тобто гідростатичний тиск — загальна величина трьох головних напружень в будь-якій точці гірничого масиву, що перебуває в стані спокою. Високий гідростатичний тиск сприяє обваленню порід покрівлі та підйому підошви виробки, де спостерігаються раптові прориви вод і пливунів.

Гідростатичний тиск має такі властивості:

  • Гідростатичний тиск спрямований по внутрішній нормалі до поверхні, на яку він діє.
  • Гідростатичний тиск у точці діє однаково за усіма напрямками та може виражатись співвідношенням .
  • Гідростатичний тиск у точці залежить від її координат у просторі й може бути записаний так: .

Різновиди[ред. | ред. код]

Гідростатичний тиск умовний (англ. conventional hydrostatic pressure) — тиск, який створюється стовпом прісної води (густина 1000 кг/м³) висотою від гирла свердловини до розглядуваного пласта. Величину цього тиску використовують звичайно для виявлення відповідності або невідповідності пластового тиску гідростатичному.

Гідростатичний тиск, що діє — різниця між напорами у двох точках потоку рідини.

Гідростатичний тиск пластовий — пластовий тиск у пласті-колекторі, який характерний для інфільтраційних водонапірних систем і створюється в результаті гідростатичного навантаження пластових вод, які переміщуються в сторону регіонального заглиблення пласта, і зростає пропорційно глибині (градієнт тиску близько 0,01 МПа на 1 м глибини).

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]