Десантування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Десантування радянських парашутистів з крила літаку ТБ-3
Десантування легкого танку «Шерідан» з літака С-130 «Геркулес» з надмалих висот (США)
Десантування повітряно-десантній техніки з літака С-17 «Глоубмайстер» (США)

Десантува́ння — перекидання повітрям повітряно-десантних, аеромобільних, посадочно-десантних з'єднань, частин і підрозділів в тил противника для виконання бойового завдання.

Воно включає:

  • зліт авіації;
  • шикування бойових порядків авіації;
  • переліт в район десантування;
  • викидання або висадку десанту у визначеному районі.

Десантування характеризується дальністю, глибиною, тривалістю, висотою польоту авіації та висотою викидання десанту.

Дальність десантування — відстань від вихідного району десантування до району десантування.

Глибина десантування — відстань від лінії зіткнення супротивних сторін, на початок викидання десанту до району десантування.

Тривалість десантування — час необхідний на зліт авіації, шикування бойових порядків, переліт в район десантування, викидання або висадку десанту у визначеному районі.

Висота польоту — висота польоту авіації від вихідного району десантування до району десантування. Вона залежить від дальності десантування, ступеня придушення протиповітряної оборони противника, пори року та часу доби. Як правило політ авіації здійснюється з перемінним профілем.

Висота викидання — висота, з якої здійснюється викидання десанту. Вона залежить від тактико-технічних характеристик повітряно-десантної техніки, шикування бойових порядків авіації за висотою та рельєфом місцевості в районі десантування. Як правило викидання десанту здійснюється з малих висот.

Залежно від складу десантів, умов обстановки та можливостей армійської авіації та військово-транспортної авіації, десантування може здійснюватись одним або декількома вильотами армійської авіації та військово-транспортної авіації парашутним, посадочним або комбінованим способами.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Радянська військова енциклопедія. «ГРАЖДАНСКАЯ — ЙОКОТА» // = (Советская военная энциклопедия) / Маршал Советского Союза Н. В. ОГАРКОВ — председатель. — М. : Воениздат, 1979. — Т. 3. — С. 154-155. — ISBN 00101-236. (рос.)

Відео[ред. | ред. код]