Газлайтинг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ґазлайтинґ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інгрід Бергман та Джозеф Коттен у фільмі Газове світло (1944)

Газлайтинг[1] або ґазлайтинґ[2] (англ. gaslighting) — форма психологічної маніпуляції, метою якої є змусити жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності, ставлячи під сумнів власну пам'ять та розсудливість.

Термін походить від британської театральної п'єси «Газове світло» (англ. Gas Light, 1938), хоча цей термін набув популярності лише з середини 2010-х років.

Походження[ред. | ред. код]

Термін «газлайтинг» поширився через назву американського фільму «Газове світло»[3][4][5] (1944), у якому чоловік використовує обман, аби переконати свою дружину у тому, що у неї є психічні розлади. Фільм 1944 року є ремейком однойменного фільму 1940 року, який своєю чергою заснований на п'єсі-трилері 1938 року «Газове світло», дія якого відбувається у вікторіанську епоху. Назва пішла від газового освітлення будинку, яке, здається, колихається щоразу, коли чоловік залишає дружину саму дома. Сам термін «газлайтинг» не згадується ні в п'єсі, ні у фільмі.

Газлайтинг був незрозумілим, або езотеричним терміном до середини 2010-х років, коли він широко розповсюдився в англійській лексиці. Згідно з Американською психологічною асоціацією, цей термін «колись стосувався маніпуляції, такого масштабу, що викликав у людей психологічний розлад, та людину, яка піддавалась газлайтингу, можна було помістити до психіатричної лікарні». Зараз цей термін визначений Мерріам-Вебстер як «психологічна маніпуляція», щоб змусити людину поставити під сумнів своє сприйняття реальності, що призводить до того, що жертва стає залежною він маніпулятора[6].

The New York Times вперше використали «газлайтинг» у колонці Морін Дауд[en] у 1995 році. Хоча цей термін протягом наступних 20 років був використаний лише дев'ять разів. Американське діалектне товариство[en] визнало слово «газлайтинг» найкориснішим новим словом у 2016 році. Оксфордський університет назвав «газлайтинг» другим у своєму списку найпопулярніших нових слів 2018 року[7].

Загальні прийоми газлайтингу[ред. | ред. код]

Існує багато прийомів, які використовуються для газлайтингу, іншими словами для обману своїх жертв, таких як обфускація. Окрім цього, є ще інші методи, які використовують доволі часто:[8]

Утримання[ред. | ред. код]

Аб'юзер удає, що не розуміє думку жертви. Вони відмовляються слухати те, що скаже людина, якою вони маніпулюють. Кривдник також може звинувачувати жертву у тому, що це вона викручує факти.

Заперечення фактів[ред. | ред. код]

Маніпулятор ставить під сумнів пам'ять жертви, попри те, що жертва все правильно запам'ятала. Кривдники кажуть, що цього не було, хоча людина точно знає, що це сталося.

Блокування та відволікання[ред. | ред. код]

Кривдник вирішує, які теми є «хорошими» для розмови. Аб'юзер буде переводити розмову з теми на тему та повністю контролювати розмову. Ця людина може сказати жертві, що вона говорить не по темі, або занадто багато скаржиться.

Знецінення почуттів і емоцій[ред. | ред. код]

Кривдник змушує жертву повірити, що її думки чи потреби не є важливими та що вона є просто надто чутливою. Це словесний аб'юз, який принижує, применшує важливість почуттів, думок та досвіду.

Забування та заперечення[ред. | ред. код]

Кривдник вдає, що забуває те, що насправді сталося. Він може заперечувати наявність обіцянок з його боку або відкладати їх виконання, хоча вони можуть бути важливими для жертви. Хоча таке невиконання обіцянок може статись у всіх, у газлайтерів такі ситуації відбуваються на постійній основі та за відсутності на те важливих причин. Вони можуть вигадувати, або створювати штучні бар'єри, щоб дозволити собі заперечувати або відкладати те, що є важливим для жертви.

У психіатрії та психології[ред. | ред. код]

Газлайтинг іноді використовується в клінічній літературі, але Американська психологічна асоціація вважає його розмовним словом.[9]

З 1970-х років цей термін використовувався в психоаналітичній літературі для опису навмисних спроб кривдників маніпулювати сприйняттям себе, оточення та стосунків своїх жертв.

Дослідницька стаття «Gaslighting: A Marital Syndrome» (1988)[10] містить клінічні спостереження впливу на жінок того, як їхні реакції були неправильно інтерпретовані їхніми чоловіками, чоловіками-терапевтами. У дослідженні, опублікованому в 1977 році, С. Лунд і А. Гардінер розглянули випадок параноїдного психозу у літньої жінки, у якої, як повідомлялось, були повторювані епізоди, викликані персоналом лікарні, в якій проживала пацієнтка.[11]

У книзі 1996 року «Gaslighting, the Double Whammy, Interrogation and Other Methods of Covert Control in Psychotherapy and Analysis» Тео Л. Дорпат, доктор медичних наук, рекомендує егалітарне ставлення та методи з боку лікарів: «ставитись до пацієнтів потрібно, як до співробітників, або рівноправних партнерів»,[12] також він пише: «Терапевти можуть сприяти поглибленню страждань жертви, неправильно діагностуючи її реакції. Поведінка чоловіка або дружини може призвести до нервового зриву, або в найгіршому випадку — самогубства»[12]. Дорпат також застерігає лікарів від ненавмисного маніпулювання пацієнтами при використанні методик прихованого контролю в Психотерапії, оскільки ці методи можуть примушувати пацієнтів, замість того, щоб поважати та щиро допомагати їм.

Деякі психологи проти того, щоб цей термін використовували настільки часто, тому що це може привести до знецінення цього терміну та серйозних наслідків для здоров'я жертв цього маніпуляційного прийому.

У медицині[ред. | ред. код]

«Медичний газлайтинг» — це неформальний термін, який іноді використовується для опису ситуації, коли медичний працівник не знає, як вирішити стан пацієнта, або не хоче бути втягнутим у складну ситуацію, і применшує занепокоєння пацієнта щодо його здоров'я або намагається переконати його, що його симптоми є уявними. Медичний газлайтинг — це експлуатація довіри.[13]

Медичні заклади описують пацієнтів як соматичних.[11][14] Ця процедура лікарняних закладів створює динаміку влади в медицині, що призводить до нехтування турботою про пацієнта.[15] Багато пацієнтів страждатимуть від того, що не зможуть находити лікування симптомів.[16][17]

У політиці[ред. | ред. код]

Прийоми газлайтингу будуть більш ефективними, якщо той, хто їх використовує, матиме певну владу.

У книзі 2008 року «Стан розгубленості: Політичні маніпуляції та атака на американський розум» автори стверджують, що поширеність газлайтингу в американській політиці почалася з епохою сучасних комунікацій:

«Сказати, що газлайтинг був започаткований… конкретною групою, буде неправильно, тому, що ми опускаємо важливий момент. Газлайтинг походить безпосередньо від поєднання сучасних комунікацій, маркетингу та рекламних технологій з давніми методами пропаганди. Вони просто чекали на те, щоб їх відкрили ті, хто має достатньо амбіцій та психологічних здібностей, аби ними скористатися».[18]

Цей термін використовувався для опису поведінки політиків та медіаперсон, як і на лівій, так і на правій стороні політичного спектра.[18] Наприклад:

  • Газлайтинг використовували для опису глобальних відносин Росії. У той час як російські пропагандисти були активними у Криму у 2017 році, російські політичні діячі постійно заперечували їх присутність, і маніпулювали недовірою політичних груп на свою користь.
  • Американські журналісти широко використовували слово «газлайтинг» для опису дій Дональда Трампа під час президентських виборів у США 2016 року та його перебування на посаді президента.[19][20][21][22][23]
  • Морін Дауд[en] описала використання цієї техніки адміністрацією Білла Клінтона, яка піддавала Ньюта Гінгріча дрібним приниженням, щоб спровокувати його на публічні скарги, які «виглядали як істеричними» у 1995 році.[24]
  • Газлайтинг використовувався для опису державних методів психологічного переслідування, що застосовувалися в Східній Німеччині протягом 1970-х і 80-х років. Ці методи використовувались як частина методів служби державної безпеки для того, аби усунути людей, які були вороже настроєні проти тодішньої влади, без невиправданого ув'язнення, що б призвело до міжнародного осуду.
  • Комік Джиммі Дор[en] використовував термін «газлайтинг», щоб описати, чому «The Squad[en]» не голосував за програму «Medicare for all[en]».[25]

Поширене використання[ред. | ред. код]

Слово «газлайтинг» часто використовується неправильно, для позначення конфліктів та розбіжностей в цілому.[26] За словами Робіна Стерна, доктора філософії, «газлайтинг часто використовується у звинувачувальному сенсі, коли хтось просто наполягає на чомусь, або хтось намагається вплинути на вас. Це не те, чим є газлайтинг».

Деякі експерти висловили занепокоєння, що настільки широке використання терміну розмиває його справжній сенс, і може ускладнити ідентифікацію конкретного типу насильства, описаного в оригінальному визначенні.

В культурі[ред. | ред. код]

Одне з перших застосувань терміну на телебаченні було в епізоді 1974 року «Людина на шість мільйонів доларів[en]». В епізоді другого сезону «Людина на сім мільйонів доларів» Стів Остін[en] звинувачує Оскара Голдмана[en], Руді Уеллса[en] і медсестру Карлу Петерсона в тому, що вони обдурили його, після того, як всі троє намагались переконати його у тому, що інцидент, який він бачив, насправді не траплявся.[27]

В інтерв'ю 2000 року автори пісні «Gaslighting Abbie» (альбом Steely Dan) пояснюють, що текст пісні був натхненний терміном, який вони почули в Нью-Йорку, «gaslighting», який, на їхню думку, походить від фільму 1944 року «Gaslight». «Мова йде про певний вид маніпуляції свідомістю».[28]

Протягом 2014—2016 років телесеріал «Лучники[en]» транслював дворічну сюжетну лінію про Хелен, яка зазнала повільного примусового контролю з боку її знущального, маніпулятивного чоловіка Роба. Шоу шокувало Сполучене Королівство та викликало національну дискусію про домашнє насильство.[29]

У фільмі 2016 року «Дівчина у потягу» Рейчел страждала від важкої депресії та алкоголізму. Сюжетна лінія розвивалася навколо втрат свідомості Рейчел, оскільки її чоловік постійно говорить їй, що вона зробила жахливі речі, яких насправді не робила.[30]

У 2018 році телесеріал «Дні нашого життя» мав багатомісячну сюжетну лінію про помсту та систематичні зусилля Габі, спрямовані на те, щоб її найкраща подруга Ебігейл потрапила до психіатричної лікарні. В кінці, Габі з радістю зізналася Ебігейл, що вона робила з нею і чому.[31]

У філософії[ред. | ред. код]

Деякі люди не можуть терпіти незгоду з їхнім світоглядом або критику їхнього світогляду з боку важливих осіб у їхньому житті (наприклад, друзів, коханих, романтичних партнерів). Ефективним способом нейтралізації можливості критики є підрив уявлення інших людей про себе як про автономний осередок думки, суджень і дій. Це ефективно знижує здатність об'єкта критикувати або самостійно реагувати на критику.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Битківська, Я. Словотвір англіцизмів у підсистемі українського дієслова (pdf) // Українознавчі студії. — Івано-Франківськ, 2019. — Вип. 20. — С. 7.: «Водночас засвідчене вживання англіцизму газлайтинг та його похідних газлайтер та газлайтити, етимони яких є також новотворами в англійській мові. Після виходу п'єси „Gas Light“ („Газове Світло“) …»
  2. Дьякова А. І виник Інтернет… Історія виникнення всесвітньої мережевої павутини // Сучасна школа України. — 2019. — № 11. — С. 26-29
  3. gaslight, v. : Oxford English Dictionary. www.oed.com (англ.). Процитовано 2 грудня 2022.
  4. How Old Is ‘Gaslighting’?. The Chronicle of Higher Education (англ.). 12 січня 2017. Процитовано 2 грудня 2022.
  5. Hoberman, J. (21 серпня 2019). Why ‘Gaslight’ Hasn’t Lost Its Glow. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 2 грудня 2022.
  6. Definition of GASLIGHT. www.merriam-webster.com (англ.). Процитовано 2 грудня 2022.
  7. Word of the Year 2018 - Shortlist | Oxford Languages. languages.oup.com (en-GB) . Процитовано 2 грудня 2022.
  8. Gaslighting Definition, Techniques and Being Gaslighted | HealthyPlace. www.healthyplace.com. Процитовано 2 грудня 2022.
  9. The Big Problem With the Word 'Gaslighting'. Well+Good (англ.). 28 листопада 2022. Процитовано 2 грудня 2022.
  10. Gass, Gertrude Zemon; Nichols, William C. (1 березня 1988). Gaslighting: A marital syndrome. Contemporary Family Therapy (англ.). Т. 10, № 1. с. 3—16. doi:10.1007/BF00922429. ISSN 1573-3335. Процитовано 2 грудня 2022.
  11. а б Lund, C. A.; Gardiner, A. Q. (1977-11). The gaslight phenomenon--an institutional variant. The British Journal of Psychiatry: The Journal of Mental Science. Т. 131. с. 533—534. doi:10.1192/bjp.131.5.533. ISSN 0007-1250. PMID 588872. Процитовано 2 грудня 2022.
  12. а б Dorpat, Theodore L. (28 жовтня 1996). Gaslighting, the Double Whammy, Interrogation and Other Methods of Covert Control in Psychotherapy and Analysis (англ.). Jason Aronson, Incorporated. ISBN 978-1-4616-2860-6.
  13. How to recognize gaslighting and respond to it. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 2 грудня 2022.
  14. Basseches, Michael (1 квітня 1997). A developmental perspective on psychotherapy process, psychotherapists' expertise, and “Meaning-Making Conflict” within therapeutic relationships: Part II. Journal of Adult Development (англ.). Т. 4, № 2. с. 85—106. doi:10.1007/BF02510083. ISSN 1573-3440. Процитовано 2 грудня 2022.
  15. Gaslighting at Work—and What to Do About It. Harvard Business Review. 14 грудня 2021. ISSN 0017-8012. Процитовано 2 грудня 2022.
  16. Millions of Americans affected by 'medical gaslighting' every year (uk-UA) , процитовано 2 грудня 2022
  17. Miano, Paola; Bellomare, Martina; Genova, Vincenzo Giuseppe (2 вересня 2021). Personality correlates of gaslighting behaviours in young adults. Journal of Sexual Aggression. Т. 27, № 3. с. 285—298. doi:10.1080/13552600.2020.1850893. ISSN 1355-2600. Процитовано 2 грудня 2022.
  18. а б Internet Archive, Bryant (2008). State of confusion : political manipulation and the assault on the American mind. New York : Thomas Dunne Books. ISBN 978-0-312-37306-1.
  19. Ghitis, Frida (10 січня 2017). Donald Trump is 'gaslighting' all of us. CNN (англ.). Процитовано 2 грудня 2022.
  20. Gibson, Caitlin (27 січня 2017). What we talk about when we talk about Donald Trump and ‘gaslighting’. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 2 грудня 2022.
  21. Dominus, Susan (27 вересня 2016). The Reverse-Gaslighting of Donald Trump. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 2 грудня 2022.
  22. Nast, Condé (10 грудня 2016). Donald Trump Is Gaslighting America. Teen Vogue (амер.). Процитовано 2 грудня 2022.
  23. Tall tales about Trump's crowd size are "gaslighting", some experts say. NBC News (англ.). Процитовано 2 грудня 2022.
  24. Dowd, Maureen (26 листопада 1995). Opinion | Liberties;The Gaslight Strategy. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 2 грудня 2022.
  25. Levitz, Eric (22 грудня 2020). The Left’s Most Naïve Cynics Have Turned on AOC. Intelligencer (en-us) . Процитовано 2 грудня 2022.
  26. In accusing all creeps of gaslighting, we dishonour the real victims | Barbara Ellen. the Guardian (англ.). 6 липня 2019. Процитовано 2 грудня 2022.
  27. Moder, Dick (1 листопада 1974), The Seven Million Dollar Man, The Six Million Dollar Man, процитовано 2 грудня 2022
  28. The Steely Dan Q&A. The Steely Dan Reader (амер.). 29 лютого 2000. Процитовано 2 грудня 2022.
  29. The Archers domestic abuse is classic ‘gaslighting’ – very real, little understood | Jay Watts. the Guardian (англ.). 5 квітня 2016. Процитовано 2 грудня 2022.
  30. ‘The Girl on the Train’: Let’s discuss that twisted ending. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 2 грудня 2022.
  31. 'Days of Our Lives': Will Gabi Hernandez Face Any Consequences For Her Actions?. Soap Dirt (амер.). 17 листопада 2018. Процитовано 2 грудня 2022.

Література[ред. | ред. код]

  • Bancroft Lundy, «Why Does He Do That?: Inside the Minds of Angry and Controlling Men». — Penguin Group US. — 2003. — ISBN 1-101-22073-2

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]