Ґаспар Камс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґаспар Камс
Народження 29 грудня 1874(1874-12-29)[1]
Ігуалаза
Смерть 11 квітня 1942(1942-04-11)[1] (67 років)
  Барселона, Іспанія
Країна  Іспанія
Діяльність художник-плакатист, художник
Напрямок каталонський модернізм
Роботи в колекції Museu del Modernisme Catalàd

CMNS: Ґаспар Камс у Вікісховищі

Ґаспар Камс-і-Жуньєнт (кат. Gaspar Camps i Junyent; 29 грудня 1874, Ігуалаза — 11 квітня 1942, Барселона) — іспанський і каталонський художник, ілюстратор, майстер художнього плаката. Жив і працював також у Франції. Представник модерну і ар-деко.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вивчав живопис у рідному місті й в Барселоні, в художній школі Ла-Лонха. Згодом працює художником на фабриці з виробництва шовкових виробів, а в 1892 році повертається в Ігуалазу і викладає малювання.

За фінансової допомоги свого дядька в 18941897 роках живе і вдосконалюється у Парижі, навчаючись у таких художників, як Жан-Жозеф Бенжамен-Констан, Вільям-Адольф Бугро і Жан-Поль Лоран. У ранній період своєї творчості перебував під впливом Альфонса Мухи. Після повернення в Барселону співпрацює з різними ілюстрованими журналами, де публікують його малюнки, працює художником у комерційній рекламі. Також займається ілюструванням книг каталонських авторів (Плума-і-Лапіз).

У 1905 Камс знову їде до Франції, в Париж. Тут він відомий як майстер художнього плаката, який працював на замовлення друкарні Шампенуа. Займається також ілюструванням творів французької літератури (п'єс Едмона Ростана «Сірано де Бержерак» і «Орлятко»), пише акварелі. У 1920 році художник переїздить до Тулузи, де стає художнім директором видавничого дому Сірвен. У 19201921 роках філія цього видавництва відкривається і в Барселоні.

У 1923 проходить виставка його робіт в барселонській галереї Sala Parés.

Заснована в 1993 в Ігуалазі Школа образотворчих мистецтв названа в честь Ґаспара Камс-і-Жуньєнта.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]