Ґвілим П'ю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґвілим П'ю
валл. Gwilym Puw
Народився 1618[1]
Creuddyn peninsulad, Конві, Уельс, Королівство Англія
Помер 1689[1]
Громадянство Англія Королівство Англія
Національність валлієць
Діяльність поет
Мова творів валлійська
Напрямок католицька література
Конфесія католицька церква

Капітан Ґвілим П'ю (англ. Gwilym Puw), також відомий як Вільям П'ю (англ. William Pugh; 16181689) — валлійський католицький і кавалерський поет, перекладач, офіцер-рояліст з видатної родини Рекусантів з півострова Креддін на півночі Уельсу.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Ґвілим П'ю — плідний автор віршів валлійською мовою, переважно релігійної тематики, на захист католицької віри. Перекладав католицькі літургійні твори з церковної латини валлійською.

У 1648 році П'ю склав валлійську поему , в якій вірність королю Карлу I поєднується з відданістю Римсько-католицькій церкві. Поема починається зі слів, що політичне зло, яке вразило Британію, є божою карою за відмову від «істинної релігії». Люди були набагато щасливішими, продовжує він, коли панувала «стара віра». Але настає кращий час. Англійські круглоголові будуть розбиті нищівною поразкою, а король повернеться «під золотим покривалом». Меса співається ще раз, і єпископ піднімає гостину. Тут ми, очевидно, маємо містичний натяк на Короля Королів на Його троні в скинії, це тема, яка лежить в основі всієї поеми.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б National Library of Wales archives and manuscripts catalogue

Джерела[ред. | ред. код]