Гендальф (премія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія «Гендальф» M:
Присуджується за Премія за досягнення у жанрі фентезійної літератури
Засновник(и) Лін Картер
Країна США США
Рік заснування 1974
Останнє нагородження 1981

«Гендальф» (англ. Gandalf) — премія за досягнення у жанрі фентезійної літератури, що вручалася Товариством світової науки щорічно з 1974 по 1981 рр. Премія названа на честь персонажа творів Толкіна на ім'я Гендальф, чарівника зі світу Середзем'я.

Історія[ред. | ред. код]

Нагорода була створена і спонсорувалася відомим американським письменником та видатним редактором Ліном Картером і «Гільдії меча та магії Америки» (SAGA), асоціації письменників-фантастів[1]. Отримувачі були відібрані шляхом голосування учасників у фантастичних конвенцій світової науки відповідно до процедур, за якими вручалася премія Г'юго у ранні роки[2].

Нагороди були вручені у двох категоріях, за досягнення усього життя і за книги, видані протягом попереднього року. Пізніше премію було скасовано у зв'язку з більшою популярністю двох конкурентних фентезійних премій, вперше представлених у 1975 році — Всесвітня премія фентезі досягнення всього життя і Всесвітня премія фентезі за найкращий роман.

Премія «Гендальф» за класом "Гросмейстер"[ред. | ред. код]

«Гендальф, "Гросмейстер"» - премія за досягнення всього життя у жанрі фентезі. Премія вручалася щороку з 1974 по 1981 рр. Першим переможцем було названо нещодавно померлого (1973) Джона Толкіна. Наступні 7 Гросмейстерів фентезі було названо за життя:

Серед інших номінантів, що не стали лауреатами премії, були Клайв Льюїс, Джек Венс, Роджер Желязни, Меріон Зіммер Бредлі, Енн Маккефрі тощо.

Премія «Гендальф» за класом "найкраща книга у жанрі фентезі"[ред. | ред. код]

«Гендальф, „премія за книгу у жанрі фентезі“» — вручалася лише двічі, у 1978 та 1979 році[3]. Знову першим переможцем став Толкін: «Сильмариліон», написаний у співавторстві з Крістофером Толкіном як редактором. Другим був «Білий Дракон» Енн Маккефрі.

Премійовані книги:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Lin Carter Dies" (obituary) in Locus, March 1988, p. 69.(англ.)
  2. The Locus Index to SF Awards: About the Gandalf [Архівовано 16 жовтня 2011 у Wayback Machine.](англ.)
  3. Gandalf Award [Архівовано 19 вересня 2016 у Wayback Machine.] and subsidiary pages. Internet Speculative Fiction Database. Retrieved 2011-07-29.(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]