Ґеоґрафія українських і сумежних земель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Географія українських і сумежних земель»
Обкладинка видання
Автор В. Кубійович
Ілюстрації М. Кулицький
Країна Польська Республіка
Мова українська
Тема географія, етнографія
Місце Львів
Видавництво Український видавничий інститут у Львові
Видано 1938, перевидання у 2005 році
Сторінок 512
ISBN 966-513-091-9

Ґеоґрафія українських і сумежних земель — колективна монографія енциклопедичного характеру, що відбиває географічні знання за станом на середину-кінець 1930-х рр. про Україну в межах української етнічної території.

Зміст праці[ред. | ред. код]

I том праці складається з 21 розділу.

«Зміст книги особливий тим, що подає „обширний матеріял“ про українські терени за всіма галузями географічного знання, подає доступно й зрозуміло широкому загалу і відповідно до тодішнього рівня розвитку географічних наук. Том І твору, виданий двічі, у Львові та в Кракові, — це всебічне загальне відбиття українських і суміжних земель, що поєднує природничо- й історико-географічні, етно- і демографічні, економіко-географічні характеристики. Том ІІ (рукопис, розрізнені частини якого потребують редагування та ілюстрування) — опис поодиноких географічних країв української етнографічної території»[1].

Авторський колектив[ред. | ред. код]

Опрацював і зредагував колективну працю автор 9 її розділів доцент Ягайлонського (Ягелонського) університету Володимир Кубійович.

Решту розділів підготували:
Ростислав Єндик, Едвард Жарський, Іван Зілинський, Василь Іванис, Микола Кулицький, Іван Крип'якевич, Микола Мельник, Стефанія Пашкевич[2], Юрій Полянський, Іван Тесля, Ігор Федів, Володимир Чередіїв.

Значення праці[ред. | ред. код]

В. Пащенко: «Книга Володимира Кубійовича — видатна пам'ятка вітчизняної науки, історії та культури. Твір, що в географічному українознавстві Заходу зажив слави наукової класики, має набагато ширше — також історичне й культурологічне значення. Це видатний науковий і культурницький документ своєї доби, що мав і має патріотичний світоглядо-формувальний вплив. В українських колах науки і культури на Заході, у нас в Україні таке значення книги є загальновизнаним. Теперішнє сприйняття твору в Україні особливо вирізняє його геополітичну значущість»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В. Пащенко. «Ґеоґрафія українських і сумежних земель» Володимира Кубійовича // Ґеоґрафія українських і сумежних земель.— [Факс. перевид.]. — К.: Обереги, 2005. — Т. 1. Загальна географія. / Опрац. і зред. В. Кубійович. — С. ІІІ.
  2. Вітенко М. Пашкевич Стефанія (Степанида) Омелянівна // Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедія. Т. 3: П - С. Івано-Франківськ: Манускрипт-Львів, 2020.576 с. ISBN 978-966-2067-65-1 C.83.
  3. В. Пащенко. «Ґеоґрафія українських і сумежних земель» Володимира Кубійовича // Ґеоґрафія українських і сумежних земель.— [Факс. перевид.]. — К.: Обереги, 2005. — Т. 1. Загальна географія. / Опрац. і зред. В. Кубійович. — С. VIII.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ґеоґрафія українських і сумежних земель.— [Факс. перевид.]. — К. : Обереги, 2005. — Т. 1. Загальна географія. / Опрац. і зред. В. Кубійович. — 528 с. — іл. — 422 с.
  • В. Пащенко. «Ґеоґрафія українських і сумежних земель» Володимира Кубійовича // Ґеоґрафія українських і сумежних земель.— [Факс. перевид.]. — К. : Обереги, 2005. — Т. 1. Загальна географія. / Опрац. і зред. В. Кубійович. — С. III—VIII.