Суниці високі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з 🍓)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Суниці високі
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Рід: Суниці (Fragaria)
Вид:
Суниці високі (F. moschata)
Біноміальна назва
Fragaria moschata

Суни́ці висо́кі (Fragaria moschata)[1] — багаторічна рослина роду суниці родини розових. Поширена у лісах Центральної Європи. Належить до ягідних культур, хоча вирощується рідко.

Етимологія[ред. | ред. код]

Латинська назва полуниць Fragaria moschata буквально значить «запашниця мускатна» («мускусна»). Стара українська наукова назва походила від латинської й звучала як суни́ці му́скусні[1][2]. Сучасною науковою назвою визнано суниці високі. Крім того, для цього виду зафіксовані такі народні назви як пазьомка стрімка, полуни́ця садова́ (її не слід плутати із полуницями садовими — спорідненим видом), суниця полуниця, суниця стрімка, земляника городня, земляника шпанська, позьомки, половниця, полониця, полувни́ця, а також ряд загальних синонімів, які можуть бути застосовані й до інших видів суниць, наприклад клубника, клубники́, полуни́ця(і), полуни́чник, суниці, траскавка, трускавка(и), червоні ягоди[1].

Поширення[ред. | ред. код]

У дикому стані поширені в Центральній Європі, на півночі до Скандинавії, на сході — до Росії[3]. Мають опушене листя, ароматні плоди й часто зустрічаються в лісах.

Вирощування[ред. | ред. код]

Порівняно з полуницями садовими, суниці високі є менш примхливі. Відрізняються маленькими округлими ягодами; цінуються гурманами за насичений аромат і чудовий смак, що нагадує суміш садових суниць, малини й ананаса. Вирощуються в невеликих обсягах, переважно в Італії. Популярні сорти — 'Капрон' ('Capron') і 'Профумата ді Тортона' ('Profumata di Tortona')[4].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Fragaria moschata // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Флора УРСР. Том VI / під ред. Зеров Д. К. — К.: Видавництво Академії наук УРСР, 1954. — с. 97.
  3. Goodyear, Dana (14 серпня 2017). Strawberry Valley. The New Yorker. Архів оригіналу за 15 серпня 2017. Процитовано 16 серпня 2017.
  4. Reich, Lee (2004). Uncommon Fruits for Every Garden. Timber Press. с. 34–35. ISBN 0-88192-623-X.