Хом'яки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з 🐹)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хом'яки
Хом’як золотистий (Mesocricetus auratus)
Хом’як золотистий (Mesocricetus auratus)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Надряд: Гризуни (Rodentia)
Ряд: Мишоподібні (Muriformes)
Підряд: Мишовиді (Myomorpha)
Надродина: Мишуваті (Muroidea)
Родина: Хом'якові (Cricetidae)
Підродина: Хом'яки (Cricetinae)
(G. Fischer, 1817)
Посилання
Вікісховище: Cricetinae
Віківиди: Cricetinae
ITIS: 632545
NCBI: 10026
Fossilworks: 91459

Хом'яки (Cricetinae) — підродина ссавців з родини Хом'якові надряду Гризуни, широко поширені на багатьох континентах. Хом'яки є вихідною групою в еволюції щурових (Arvicolinae), вкл. щурів, нориць, полівок, лемінгів, строкаток та ін.

Факти[ред. | ред. код]

Однією з найвідоміших ознак хом'яків є защічні мішки. Зазвичай хом'як, коли їсть, наповнює ці мішки зерном та іншою поживою і несе здобич до своєї домівки, де складає на майбутнє.

Зазвичай хом'яки живуть до трьох років. Хом'яка від хом'ячихи відрізняють в дитинстві, піднявши й подивившись на відстань від анального отвору до статевого органу. В самиць до 3 мм, в самців 1—1,5 см. Період вагітності короткий і триває до 21 дня, залежно від виду. Самиця може народити від 1 до 20 хом'ячат. Колір самих хом'ячат можна розрізнити за 3 дні. Чорні помітніші відразу, бо хутро потрібного кольору є відразу, хутряний покрив інших кольорів з'являється пізніше.

Систематика[ред. | ред. код]

Включає такі роди (за[1]):

Хом'яки в культурі[ред. | ред. код]

Різні види хом'яків нерідко утримують у зоопарках або живих куточках. Важливі вони і як лабораторні тварини (зокрема, «хом'ячок сирійський», Mesocricetus auratus).

В домашніх умовах утримують джунгарських, сирійських, роборовських хом'яків та хом'яків кемпбелла. Як місце проживання, хом'ячкам будь-якого виду підходять клітки, дюни, контейнери та акваріуми розміром не менше 60х40 см. У житлі хом'ячка має бути колесо не менше 16 см (для карликових видів) або 20 см (для сирійського виду).[джерело?]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]