-omik

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Оміка, -omik (грец . -ομική, жіночий рід; англ. -omics) — це суфікс, який використовується для позначення оміксних технологій — галузей сучасної молекулярної біології та біоінформатики, які займаються аналізом сукупностей подібних окремих елементів — геном, транскриптом, епігеном, епітранскриптом, протеом, метаболом, мета-геном, мета-транскриптом, інтерактом, ліпідом та інші. Інтеграцією цих данних займається мультиоміка[1].

Наприклад, протеоміка має справу, наприклад, з протеомом (англ. proteome) - сукупністю всіх білків, які присутні в клітині, групі клітин, органі чи організмі в певний момент часу. Існує також веб-сайт для картографування протеома — Human Protein Atlas. За аналогією сукупність генів організму називається геномом, а предметна область його дослідження відповідає геноміці.

Деякі з найпоширеніших термінів наведено в таблиці. Однак зараз існує велика кількість інших термінотворів, які майже не потрапили до словникового запасу. Наприклад: Інтерактом-Інтерактомік, Психіом-Психіомік.

Пару термінів топоном-топономіка іноді зараховують до -омік. Це неправильно, тому що тут склад «-ном» утворений від грецького іменника Nomos.

Типи даних[ред. | ред. код]

Основні статтіБіоінформатика, Мультиоміка.

Оміксні технології
Сфера знань Сукупність Окремий елемент
епігеноміка епігеном Комплекс різних даних: сайти метилювання ДНК, модифікації гістонів, ремоделювання хроматину, некодуючі РНК
геноміка геном ген
транскриптоміка транскриптом транскрипт ( мРНК )
протеоміка протеом білок
ліпідоміка ліпідом ліпід
глікоміка глікан полісахариди
метаболоміка метаболом метаболіт (продукт метаболізму)
інтерактоміка інтерактом взаємодія молекул
систеоміка[джерело?] структура впливу ланка передачі
флюксоміка флюксом каталізовані перетворення речовини та їх швидкість
сенсоміка сенсометаболом запах і смак
мікробіоміка: метагеноміка, метапротеоміка і т.д. дані геноміки, протеоміки та інших оміксних технологій в певних екосистемах (таких як певний мікробіом, як-от мікробіота кишківника)
мультиоміка мультиом, паном Інтеграція даних всіх (або деяких) даних оміксних технологій разом

Див. також[ред. | ред. код]

Додаткова література[ред. | ред. код]

Журнали[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Babu, Mohan; Snyder, Michael (2023-06). Multi-Omics Profiling for Health. Molecular & Cellular Proteomics. Т. 22, № 6. с. 100561. doi:10.1016/j.mcpro.2023.100561. ISSN 1535-9476. PMC 10220275. PMID 37119971. Процитовано 13 жовтня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)