.22 Long Rifle

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
.22 Long Rifle
.22 long rifle – дозвуковий з експансивною кулею (ліворуч), стандартної швидкості (центр), підвищеної швидкості «Stinger» з експансивною кулею (праворуч).
Тип набою: Кільцевого запалення
Країна-виробник: США США
Історія виробництва:
Конструктор: J. Stevens Arms & Tool Company
Час створення: 1887
Варіанти: .22 Long
Характеристики
Тип гільзи Циліндрична, з виступаючим вінчиком
Діаметр кулі, мм: 5,7
Діаметр шиї гільзи, мм: 5,7
Діаметр фланця гільзи, мм: 7,1
Товщина фланця гільзи, мм: 1,1
Довжина гільзи, мм: 15,6
Довжина набою, мм: 25,4
Крок нарізів, мм: 1 на 16 дюймів
Тип капсуля: Кільцевого запалення

.22 LR (англ. long rifle — «довгий гвинтівковий»), 5,6×15 мм R — дрібнокаліберний унітарний набій кільцевого запалення 22-го калібру (0,22 дюйма, 5,6 мм).

Опис[ред. | ред. код]

Набій був розроблений в 1887 році фірмою «J. Stevens Arms & Tool Company» і є світовим рекордсменом за обсягом випуску та використання.

Зараз цей набій належить до числа небагатьох набоїв кільцевого запалення, що залишились у широкому вжитку.

Найпоширеніший тренувальний і спортивний боєприпас .22 LR також популярний серед мисливців: в США — відстрілюють дрібних гризунів (ховрахів тощо).

Своєю популярністю набій зобов'язаний вкрай низькій вартості, практично відсутності відбою і більш ніж задовільній балістиці на малих відстанях, що дозволяє витрачати в рази більшу кількість боєприпасів (у порівнянні з патронами центрального бою) для спортивних тренувань, розважальної стрільби і промислу. Подібні переваги має і зброя під набій .22 LR: її вартість найменша на цивільному ринку, підходить навіть для найдосвідченіших стрільців, і майже завжди має вкрай просту і надійну будову — завдяки малій потужності набою.

Ефективність[ред. | ред. код]

Два набої калібру .22 LR в порівнянні з .45 ACP.

Ефективність залежить від довжини ствола та типу затворної групи. Наприклад, ефективність набою в гвинтівках з ковзним затвором може відрізнятись від самозарядних карабінів. Прицільна дальність стрільби набоями .22 LR не перевищує близько 140 метрів. Після 140 метрів стає важко компенсувати падіння кулі. Мала прицільна відстань, мала гучність, легкий відбій зробили ці набої поширеними для тренування зі стендової стрільби. Точність набоїв істотно різниться в залежності від виробника та марки. Ще одним чинником погіршення влучності для гвинтівок є те, що вже на відстані близько 90-100 метрів звичайна куля переходить на дозвукову швидкість, і внаслідок удару звукової хвилі може відхилятись від траєкторії.

Оскільки куля .22 LR має меншу потужність в порівнянні з іншими набоями, її небезпеку для людини часто недооцінюють. Однак, куля .22 LR може завдати важких поранень (наприклад, чотири людини отримали поранення під час замаху на Президента Рейгана, один чоловік залишився назавжди паралізованим, життя самого Рейгана висіло на волосині) або загибель: наприклад, стрілянина в школі Каухайокі (11 вбитих і 1 поранений), стрілянина в школі Йокела (8 вбитих і 1 поранений), або стрілянина в 1979 році в початковій школі Клівленда (2 вбитих і 9 поранених), а також вбивство Роберта Ф. Кеннеді. Інші численні випадки стрільби переконливо довели, що кулі .22 LR здатні завдати людині важких поранень.[1][2][3] Навіть на відстані в 370 метрів куля .22 LR летить зі швидкістю близько 150 м/с. Рикошети трапляються частіше в куль .22 LR аніж у потужніших набоїв. Якщо куля .22 LR летить під невеликим кутом, вона може навіть рикошетом відбитись від поверхні води. Поранення може отримати людина навіть за сотню метрів від місця рикошету.[4]

Кулі набоїв кільцевого запалення, зазвичай, складаються або лише зі свинцю (для стандартних набоїв), або вкриті міддю чи сплавом (для набоїв підвищеної швидкості). Покриття кулі тонким шаром міді служить для зменшення тертя в каналі ствола. Воно також запобігає окисленню свинцю кулі. Свинець з часом окислюється. Оксид свинцю на поверхні кулі може збільшити її діаметр, що призводить до застрягання в патроннику, або, у випадку набоїв підвищеної швидкості, спричиняти виникнення небезпечного тиску під час пострілу. Стандартні і дозвукові патрони вкривають воском заради захисту від окислення та змащення в каналі ствола.

Застосування[ред. | ред. код]

Патрон використовують як в гвинтівках, так і в пістолетах. Його виготовляють для гвинтівок в основному для мисливських і спортивних цілей і для пістолетів — для тренувально-спортивних цілей, інколи — самооборони. Через невисоку енергію і занадто круту траєкторію кулі цей набій придатний лише для добування дрібної дичини (білка, соболь) на малих відстанях.

Незважаючи на відмінності між різними зразками набоїв кругового запалення, між ними все ж можлива деяка взаємозамінність. Так, у радянських дрібнокаліберних гвинтівках і пістолетах, патронник яких розрахований на використання довгих гвинтівкових набоїв .22 LR, за потреби можна стріляти патронами .22 Short і .22 Long. Патрон .22 Magnum (.22 WMR) не можна використовувати в зброї під .22 LR через більший діаметр гільзи (6,1 мм проти 5,75 мм у .22 LR), а також тому, що діаметр кулі у .22 LR дорівнює діаметру гільзи (т. зв. англ. «heeled bullet») на відміну від .22 WMR.

Розміри набою[ред. | ред. код]

Максимально допустимі C.I.P. розміри набою калібру .22 Long Rifle. Всі величини вказані в міліметрах[5].

Зброя під набій .22 LR[ред. | ред. код]

Порівняння розмірів різних набоїв. Зліва направо: .50 BMG, .300 Win Mag, .308 Win, 7,62×39 мм, 5,56×45 мм НАТО, .22 LR

Існує величезна кількість моделей зброї, розрахованих на використання даного виду патрона, зокрема:

  • револьвери
  • самозарядні пістолети:
  • гвинтівки та карабіни, серед них:
  • комбінована мисливська зброя (комбіновані рушниці, штуцери та ін)
  • дрібнокаліберні снайперські гвинтівки: СВ-99 та ін
  • зразки безшумної зброї для сил спеціального призначення: пістолет «Welrod», пістолет «High Standard HDM», карабін «De Lisle»
  • автоматична зброя: Кулемет Блюма, American-180 та ін

Мабуть, найдивніший приклад — дрібнокаліберний кулемет Блюма, яким в Радянському Союзі користувались до початку Другої світової війни для навчання особового складу РСЧА стрільбі з кулеметів Максима і Дегтярьова, а згодом — для відстрілу вовків у деяких мисливських господарствах.[7]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 'It was God's call': Shocking words of mother whose daughter, 6, died after her brother accidentally shot her. Daily Mail. London. 13 серпня 2012. Архів оригіналу за 19 січня 2014. Процитовано 20 травня 2014.
  2. Thompson, Paul (22 березня 2012). 'They said they found the bullets... that's what could f*** me up': What teen accused of gunning down two British tourists in Florida told brother in prison phone call. Daily Mail. London. Архів оригіналу за 26 березня 2014. Процитовано 20 травня 2014.
  3. BBC NEWS | Northern Ireland | Playground shooter avoids prison. News.bbc.co.uk. 13 листопада 2007. Архів оригіналу за 3 травня 2009. Процитовано 8 вересня 2008.
  4. Fadala, Sam (1989). The Book of the Twenty-Two (вид. 1). South Hackensack, New Jersey: Stoeger Publishing Company. с. 249. ISBN 978-0-88317-149-3. After the bullet glanced off of the water, its remaining velocity was 1195 fps. Only 43 fps were lost... The missile remains lethal after a ricochet.
  5. C.I.P. TDCC datasheet .22 Long Rifle (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 13 липня 2018. Процитовано 21 травня 2014.
  6. Литвинов, А. В. Боеприпасы для охотничьих ружей. Малокалиберные патроны. // Как правильно выбрать ружьё, винтовку, карабин / Авт-сост. А. В. Литвинов. — М., Донецк : АСТ, Сталкер, 2006. — С. 117-118. — ISBN 5-17-036317-6 (ООО «Издательство АСТ»), ISBN 966-696-992-0 («Сталкер»).
  7. Алексей Блюм. Малокалиберный заменитель. — журнал «Оружие». — Вип. № 6 за 2006 год. — С. 44-48.

Посилання[ред. | ред. код]