1-ша армія (Франція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1-ша армія Франції
1re Armée
Емблема 1-ї французької армії
На службі 1914-1918
2 вересня 19391940
19441990
Країна Франція Франція
Належність Франція Французька армія
FRA-Free Армія Вільної Франції
Вид Французька армія
Роль Сухопутні війська
Чисельність армія
Гарнізон/Штаб Епіналь
Гасло «Rhin et Danube» (Від Рейну до Дунаю)
Війни/битви

Перша світова війна
Західний фронт

Друга світова війна

Командування
Визначні
командувачі
дивізійний генерал Марі Еміль Файоль
Маршал Франції[1] Жан Марі де Латр де Тассиньі

1-ша а́рмія Франції (фр. 1re Armée) — військове об'єднання армії Франції. Заснована у серпні 1914 року. Брала активну участь у Першій та Другій світових війнах.

Історія[ред. | ред. код]

1-ша французька армія була сформована 2 серпня 1914 року відповідно до французького плану війни XVII під командуванням генерала О. Дюбай. До її складу входили 7-й, 8-й, 13-й, 14-й та 21-й армійські корпуси, а також дві дивізії кінноти та резерву піхотну дивізію. Штаб-квартира армії розміщувалась у місті Епіналь, її частини займали оборонні рубежі від Бельфора до Мірекур-Люневіль.

З серпня 1914 року 1-ша армія, разом з 2-ю армією взяла участь у вторгненні в Лотарингії, й наступала на добре захищений німецький оборонний комплекс у Саррбурі. Командувач німецької 6-ї армії Рупрехт Баварський зі своїми військами протистояв спробам французів захопити Ельзас та Лотарингію, та чинив запеклий опір просуванню французької армії. Не маючи переваги в силах, він вправним маневром зімітував відступ, а потім раптово контратакував противника. 20 серпня 6-та армія перейшла в наступ на широкому фронті, змусивши французькі війська відступити назад.

Надалі армія брала найактивнішу участь у безлічі битв на Західному фронті, билася на Соммі, біля Пашендейле, при Ам'єні. Після закінчення війни розформована.

2 вересня 1939 року армія знов активована під командуванням генерала Ж.Бланшара. З травня 1940 брала активну участь у битві за Францію. З початком вторгнення німецького Вермахту, її війська разом з іншими формуваннями союзників вирушили на північ до Бельгії та Нідерландів. У наслідок ризикованого, але сміливого маневру за задумом операції генерала Е.фон Манштейна, союзні війська потрапили у пастку на заході Бельгії та узбережжі Франції. Катастрофа англо-французьких військ закінчилася евакуацією з Дюнкерка. 1-ша армія билася під Ліллем, де врешті-решт була розгромлена німцями, намагаючись виграти час для врятування максимальної кількості військ з плацдарму. Своєю мужністю французи протистояли ударному угрупованню з 4-ї, 5-ї, 7-ї танкових дивізій Вермахту. Військам генерала Бланшара вдалося навіть захопити в полон командира 253-ї піхотної дивізії генерал-майора Ф.Кюне. За підрахунками істориків триденна битва за плацдарм ціною розгрому 1-ї армії допомогла британцям та французам врятувати щонайменше 100 000 вояків з Дюнкерка.

Формально 1-ша армія припинила існування, капітулювавши 29 травня 1940 року, тільки невеличка кількість її бійців врятувалася кораблями до Британії.

Втретє 1-ша французька армія сформована влітку 1944 року, як армія «B», під командуванням генерала Жана де Тассіньї в період підготовки до висадки морського десанту на південне узбережжя Франції. З 25 вересня 1944 року їй присвоєне найменування «1-ша». Об'єднання французьких військ брало участь у визволенні Марселя, Тулона, Ліону, а згодом увійшло до складу 6-ї групи армій США, також відомої, як «Південна група військ союзників», та билося у східній частині Батьківщини, визволяючи землі поблизу Швейцарії, Вогези. До її складу входили I-й та II-й корпуси. У боях під Бюрно-ле-Ба французька армія знищила німецький 4-й авіапольовий корпус Люфтваффе.

У січні 1945 армія брала участь в операції «Нордвінд», протистояла останній спробі наступати німецьким військам на Західному фронті. У лютому 1-ша армія у взаємодії з 21-м армійським корпусом США вела бої проти німецького угруповання, яке потрапило в котел поблизу Кольмара.

Пізніше її війська прорвали лінію Зігфрида біля Лотербура та продовжили наступ, просуваючись територією Німецького рейху. Біля міста Шпаєр французькі війська форсували Рейн та опанували Карлсруе і Штутгарт. У боях у німецькому Шварцвальді французька армія розгромила німецький 18-й корпус СС. Останні бої об'єднання вело у південній Німеччині, знищуючи залишки ворожих військ.

Командування[ред. | ред. код]

Командувачі[ред. | ред. код]

1-ша світова війна
2-га світова війна (1939—1940)
2-га світова війна (1944—1945)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. посмертно