1-ша бригада оперативного призначення НГ (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1-ша бригада оперативного призначення
Нарукавний знак бригади
Засновано 27 липня 2014
Країна  Україна
Вид  Національна гвардія
Тип бригада
Роль штурмові наступальні дії
У складі Північне ОТО
Базується  Київська область
м. Вишгород
Прізвиська Буревій
Оборонець гетьман
Петро Дорошенко
Гасло І ця буря йде на ворогів, вступай і наступай!
Війни/битви

Російська збройна агресія проти України

Російське вторгнення в Україну (2022)

Нагороди
Почесна відзнака «За мужність та відвагу»
Почесна відзнака «За мужність та відвагу»
Почесні найменування Президентська
Командування
Поточний
командувач
підполковник
Антон Задорожний

Медіафайли на Вікісховищі

1-ша Президентська бригада оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка «Буревій» (1 БрОП, в/ч 3027) — з'єднання Національної Гвардії України нового типу з сучасним озброєнням[1], що входить до складу Північного оперативно-територіального об'єднання. Бригаду було сформовано у 2014 році у с. Нові Петрівці на базі спецпідрозділу «Барс».

Історія[ред. | ред. код]

27 липня 2014 року 14-та бригада спеціального призначення ВВ «Барс» була переформована в 1-шу бригаду оперативного призначення НГУ. Її оснащення кардинально відрізняється від того, що було раніше. Вона стала першою бригадою Національної гвардії, яка отримала важку бронетехніку й гаубичну артилерію.

Згодом бригада взяла участь у звільненні українських міст та сіл від терористів в ході проведення АТО на сході України.

Під час боїв за Іловайськ бійці бригади тримали позиції в районі міста Комсомольське.

Військовослужбовці бригади несли охорону громадського порядку в урядовому кварталі Києва 31 серпня 2015. В той день опозиційні партії організували мітинг під стінами Верховної Ради з вимогою не допустити прийняття змін до Конституції щодо децентралізації влади. Після голосування під стінами парламенту почалися масові сутички. В нацгвардійців жбурнули гранату, в результаті чого понад 50 з них були поранено і четверо загинули[2].

23 серпня 2017 року, Указом Президента України № 232/2017, ураховуючи бойові заслуги, мужність, зразкове виконання покладених завдань, високий професіоналізм особового складу, бригаді присвоєне почесне звання «Президентська імені гетьмана Петра Дорошенка». Найменування бригади: 1-ша Президентська бригада оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка Національної гвардії України[3].

17 лютого 2022 року, військовослужбовці Першої Президентської бригади оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка спільно з працівниками Нацполіції взяли під посилену охорону Київську ГЕС. «Враховуючи виклики сьогодення та всю відповідальність, яка покладена на підрозділи Національної гвардії України, до несення служби відібрані найбільш досвідчені військовослужбовці Першої Президентської бригади. Серед них є гвардійці, які несли службу в районі проведення ООС та мають бойовий досвід. Бійці мотивовані та готові спільно з поліцейськими забезпечити надійну охорону та безперебійне функціонування гідроелектростанції», — зазначив заступник начальника Північного Київського ТУ зі служби полковник Олег Дуда[4]

За підрахунками «Книги пам'яті загиблих» до повномасштабного вторгнення РФ в Україну бригада втратила в зоні АТО/ООС вбитими щонайменш 6 вояків[5].

З 24 лютого 2022 року особовий склад військової частини виконує завдання в складі угрупування сил оборони міста Києва та його околиць, охороняючи важливі державні об'єкти та об'єкти інфраструктури. 15-16 березня 2022 під час боїв за село Мощун нацгвардійці Першої Президентської бригади понесли втрати в 6 вояків убитими[6].

Особовий склад бригади залучався для оборонних дій в містах Сєвєродонецьк та Лисичанськ Луганської області в червні-липні 2022 р. Восени та взимку 2022 р. підрозділи бригади виконували завдання на околицях м. Бахмут Донецької області.

У січні 2023 бригада реформується у бригаду «Гвардії наступу» яка отримала назву «Буревій», що також розшифровується як «бригада утилізації російських військових»[7]. Батальйони та артилерійські підрозділи тримали оборону в районі селища Білогорівка Луганської області навесні 2023 р. Із червня по грудень 2023 р. батальйонно-тактичні групи бригади тримають лінію фронту у Серебрянському лісі в напрямку Кремінної, Луганська область.

26 березня 2024 року 1 Президентська бригада оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка Національної гвардії України указом Президента України Володимира Зеленського відзначена почесною відзнакою «За мужність та відвагу»[8].

Структура[ред. | ред. код]

  • 1-й батальйон оперативного призначення
  • 2-й батальйон оперативного призначення
  • 3-й батальйон оперативного призначення
  • Батальйон оперативного призначення НГУ ім. Сергія Кульчицького[9]
  • артилерійський дивізіон
  • зенітний ракетно-артилерійський дивізіон
  • танкова рота
  • стрілецька рота (резервна), 2016 рік[10]
  • батальйон забезпечення
  • автотранспортний батальйон
  • медична рота
  • кінологічна рота
  • оркестр

Командування[ред. | ред. код]

Оснащення[ред. | ред. код]

Бійці модернізованої бригади екіпіровані бронежилетами 5 категорії і мають сучасні засоби цифрового зв'язку.

На озброєнні бригади: бронеавтомобілі «Кугуар», оснащені автоматичними гранатометами, з екіпажем 8 осіб; бронемашини «Спартан» з великокаліберними кулеметами і 4-ма ПТРК «Корсар» для боротьби з танками і БМП; бронеавтомобілі «Дозор-Б» оснащені тепловізорами і великокаліберними кулеметами; кілька БТРів 3Е1 з протикумулятивними екранами і тепловізорами.

Втрати[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У зону АТО вирушила модернізована бригада Нацгвардії нового типу. Архів оригіналу за 28 липня 2014. Процитовано 5 вересня 2015.
  2. Ігор Анатолійович Дебрін // Офіційний сайт Бериславської РДА, 8 вересня 2015
  3. Указ Президента України від 23 серпня 2017 року № 232/2017 «Про присвоєння почесного найменування 1 бригаді оперативного призначення Національної гвардії України»
  4. Гвардійці Північного ОТО взяли під охорону об’єкти критичної інфраструктури. 17.02.2022. Архів оригіналу за 18 лютого 2022. Процитовано 18 лютого 2022.
  5. 1-а Президентська бригада оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка
  6. День пам'яті загиблих нацгвардійців під Мощуном
  7. «Гвардія наступу»: як набирають бійців, вимоги, зарплата та пільги
  8. Указ Президента України від 26 березня 2024 року № 180/2024 «Про відзначення почесною відзнакою «За мужність та відвагу»»
  9. Батальйон імені Кульчицького увійшов до бригади «Буревій»
  10. Біла книга-2016: Національна гвардія України. https://issuu.com. Національна гвардія України. 26 червня 2017. Архів оригіналу за 24 січня 2022. Процитовано 10 липня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]