1-КГ-480 (типова серія будинку)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1-КГ-480
Типова "Чешка" в Теплодарі
Інформація
Розташування Київ, Одеса, Харків
Країна Україна Україна
Статус послідовність[d]
Стиль Типовий панельний
Використання Житловий будинок
Технічні деталі
Кількість поверхів 9
Кількість ліфтів 1 пасажирський на під'їзд
Інше
Архітектор КиївЗНДІЕП

CMNS: 1-КГ-480 у Вікісховищі

1-КГ-480 (також 1КГ-480) — спочатку експериментальна серія будинків, що була розроблена КиївЗНДІЕП в 1960-х роках як альтернатива проекту 1-480А. Це більш глибока переробка серії 1-480, також з підвищенням кількості поверхів до дев'яти. Проект виявився вдалим, набув в Україні широкого розповсюдження й став одним з наймасовіших; будинки цієї серії будували з 1960-х до початку 1980-х років. Різноманітні варіації можна побачити в Києві, наприклад, в Лісовому масиві, на Русанівці, Оболоні, Березняках та багатьох інших житлових масивах 60-х - 70-х років ХХ століття. Чимало будинків цієї серії побудовано в Київській області (м. Вишневе, Ірпінь, Українка, Біла Церква, Бровари, Буча). Проект створювався як житловий будинок, але існують модифікації для гуртожитків та малосімейок. Також були створені малоповерхові проекти цієї серії, що будувались в Києві та Київській області (селище Калита). Останній будинок цієї серії в Києві (малосімейний будинок 1КГ-480-49) споруджено в 1980 році на житловому масиві Теремки-2.

Особливості проекту[ред. | ред. код]

1-КГ-480 — багатосекційний багатопід'їздний панельний будинок. У порівнянні з 1-480 серія 1-КГ-480 була сильно перероблена — планування квартир та під'їздів зазнало глибоких змін. Наприклад, кімнати у двокімнатних квартирах стали ізольованими, санітарний вузол також частіше роздільний. Тримальні стіни поздовжні, матеріалом є панелі з керамзитобетону, зовнішня сторона часто облицьована керамічною пліткою білого кольору, типового розміру 65х120 мм. Перекриття складаються з шатрових залізобетонних плит. Дах плаский, тришаровий з руберойду, стік дощової води облаштований всередині будівлі. "Візитною карткою" проекту стали вузькі довгі балкони, яки займають велику частину площини стін.[1]

З 1968 по 1975 роки велика кількість будинків проекту 1КГ-480 будувалась з балконами, розміщеними в т.зв. "шаховому порядку", згодом від цієї практики відмовились, повернувшись до початкових варіантів зовнішнього вигляду.

Цікавою особливістю даної серії є те, що багато модифікацій різних років розробки споруджували паралельно, що вносить різноманітність в житлові масиви, де ця серія переважає.

В будинку існують 1-, 2- та 3-кімнатні квартири, по 4 квартири на одному поверсі. Згідно з нормами СРСР для багатоповерхової забудови будинки облаштувалися пасажирськими ліфтами та сміттєпроводами на площадках між поверхами. Кухонне обладнання газове.

Так само, як у проекті 1-480, недоліками серії 1-КГ-480 є маленька площа кухонь і санвузлів та застаріла алюмінієва електропроводка.

Модифікації[ред. | ред. код]

Внаслідок великої популярності проект зазнав багато модифікацій, які позначалися 1-КГ-480-ХХ. Найпоширенішими є 1-КГ-480-11у та 1-КГ-480-12у. В 1969 році розпочалося будівництво по проекту 1КГ-480-49 (однопід'їздні готельки на 108 однокімнатних квартир).

1-КГ-480-12у[ред. | ред. код]

Варіант проекту зразка 1965 року, що став одним з найбільш вдалих. На відміну від 1-КГ-480, тут покращено планування квартир, зручніші балкони (у тому числі на розі будинку), а один поверх за рахунок збільшення загальних розмірів секції вміщає шість квартир. Будинки серії 1-КГ-480-12у трисекційні, тобто в одному будинку 162 квартири. Ця модифікація у побуті відома як "чешка" або "чеський проект"; достеменне походження цієї назви невідоме, але це не пов'язане з місцем розробки (це так само КиївЗНДІЕП). Інколи "чешками" називають всі будинки серії 1-КГ-480 або навіть будинки інших серій, що збудовані приблизно у ті ж роки (1965-1980). В різних містах України зміст цієї "категорії" може відрізнятися.

Будинки цієї серії характерні для Русанівки.[2]

Дів. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ф.И. Боровик, А.И. Заваров, А.Г. Каликман и др. Жилые дома для массового строительства. — Гос. ком. по гражд. стр-ву и архитектуре. Зон. н.-и. и проект. ин-т типового и эксперим. проектирования жилых и обществ. зданий, г. Киев (КиевЗНИИЭП). - Киев : Будівельник, 1977. - 199 с.
  2. [1] [Архівовано 3 грудня 2016 у Wayback Machine.], опис серії на сайті "Русанівка: Київська Венеція", є типи будинків по вулицям.


Посилання[ред. | ред. код]