10-та армія (Франція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
10-та армія Франції
Xe Armée
На службі 1 жовтня 1914 — 12 жовтня 1919
24 травня — 19 червня 1940
Країна Франція Франція
Належність Франція Французька армія
Вид Французька армія
Роль Сухопутні війська
Чисельність армія
Війни/битви

Перша світова війна
Західний фронт

Друга світова війна

Командування
Визначні
командувачі
дивізійний генерал Луї Ернест де Мод'юї
дивізійний генерал Шарль Манжен

10-та а́рмія (фр. Xe Armée) — військове об'єднання армії Франції. Брала активну участь у Першій та Другій світових війнах.

Історія[ред. | ред. код]

Перша світова війна[ред. | ред. код]

10-та французька армія була сформована 1 жовтня 1914 року в розпал битви «біг до моря». У перші дні свого існування билася проти німецьких корпусів 1-ї, 2-ї та 7-ї німецьких армій у першій битві біля Аррасу. Згодом взяла найактивнішу участь у першій, другій та третій битвах при Артуа. У липні 1916 змагалась з кайзерівською армією на річці Сомма, а у квітні 1917 — у другій битві на Ені.

У жовтні 1917 року на прохання головнокомандувача збройних сил Італії генерала Л. Кадорна, 10-та армія разом з частинами Британського експедиційного корпусу була перекинута на Італійський театр війни на посилення італійських військ, сформувавши разом Італійські експедиційні сили. В битві при Капоретто італійці були розгромлені австрійсько-німецькими військами й фактично кинули значну частину Північної Італії. Французькі війська стримували просування наступаючих військ противника по рубежу річки Адідже переважно біля міста Верона.

26 березня 1918 року 10-та армія повернулась до Франції та разом з іншими арміями Франції та Великої Британії протистояла німецькому Весняному наступу, билася у третій битві на Ені, в другій битві на Марні, а з початком масштабного контрнаступу союзників билася до переможного завершення війни на Західному фронті.

Після підписання перемир'я армія взяла участь в окупації Рейнської області. 21 жовтня 1919 року її об'єднали з 8-ю армією у Французьку Рейнську армію.

Друга світова війна[ред. | ред. код]

24 травня 1940 року армія відновлена та взяла участь у битві у Франції на другому етапі війни на Західному фронті. Але активної участі у бойових діях армія встигнути практично не змогла через швидкоплинність подій того часу. Армія билася на Сені під командуванням генерала Р. Альма проти ударних угруповань групи армій «B» у районі Сен-П'єрр-дю-Вовре-Венабль, поки фронт оборони французької армії не був прорваний і згодом Франція не капітулювала.

Командування[ред. | ред. код]

Командувачі[ред. | ред. код]

Перша світова війна
Друга світова війна

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]