10 балів за Ріхтером

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з 10 за Ріхтером)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
10 балів за Ріхтером
Richter 10
Жанр наукова фантастика
Тема сирота
Автор Артур Кларк та
Майк Маккві
Мова англійська мова
Опубліковано 1996
Країна  Велика Британія
Видавництво Голланц
ISBN-13: 978-0-575-60110-9
ISBN-10: 0-575-60110-8

«10 балів за Ріхтером» (англ. Richter 10) — науково-фантастичний роман Майка Маккві за ідеєю та участю Артура Кларка, написаний 1996 року. Головний герой — Льюїс Крейн, у якого розвинулася фобія землетрусів через великий землетрус, до якого потрапив будинок ще 7-річного Льюїса. Цей землетрус забрав життя батьків юного Крейна. Назва книги відсилає шкали Ріхтера, за якою вважалося, що 10 (на момент створення шкала) — найбільша сила, яку землетрус може мати.

Сюжет[ред. | ред. код]

У романі є чотири ключові епізоди, а також безліч підепізодів та дрібніших мотивів — багато з них не пов'язані з головним сюжетом. Сюжет розпочинається наприкінці XX століття й розповідає про життя головного героя роману, Льюїса Крейна. Перший з чотирьох епізодів розпочинає роман. Землетрус у Каліфорнії наприкінці XX століття залишив 7-річного Льюїса Крейна калікою, бездомним сиротою.

Другий великий епізод розповідає вже про дорослого Крейн, провідного експерта з землетрусів у світі, лауреата Нобелівської премії, безжального вченого та підприємця, який присвячує себе допомозі постраждалим від землетрусів. Він також є кервником Фундації — організації, метою якої є подальші наукові дослідження землетрусів. Фундація щойно удосконалив технологію прогнозування землетрусів за лічені хвилини відведеного часу, інтенсивність та географічні регіони, які будуть потенційним катаклізмом охоплені. Його перший прогноз стосувався острова Садо в Японії — за ним, більша частина острова буде знищена, як і густо заселене місто Айкава.

Місцеві органи влади не тільки ігнорують його попередження, але й зневажають Льюїса. У прогнозований день землетрусу, Крейн зібрав багато засобів масової інформації та допомоги організаціям для покриття наслідків катастрофи. Багато з них знаходяться на невеликій частині острова, яка згідно з прогнозом є безпечною, а інші будуть діяти з повітря. Безпосередньо напередодні ймовірного початку катастрофи міський голова Аікава прибуває з поліцією, щоб заарештувати й депортувати Крейна як панікера; в цей момент розпочинається землетрус. Після того, як осідає пил стає очевидним, що прогнози вченого справдилися з абсолютною точністю.

Події третього епізоду відбуваються у США. Крейн прогнозує ситуацію, за якою великий землетрус відбудеться у районі навколо приток річки Міссісіпі. Картель скептичних бізнесменів-політиків вирішує скористатися цим прогнозом для просування своїх інтересів на президентських виборах. Представники картелю проникають у Фундацію та вносить помилкові дані про трагедію, тому прогноз оприлюднююється на декілька місяців раніше. Картель виграє на виборах, а Льюїс втрачає довіру, коли землетрусу у визначений день не відбудеться.

Після розформування Фундації виявляються, що дані були змінені зумисно, а також той факт, що землетрус все ж відбудеться, проте через декілька місяців. Після великої кількості зв'язків з громадськістю, декілька людей готові долучитися до запобіжних заходів, але багато хто цьому прогнозу не вірить, оскільки урядові органи намагаються заглушити Крейна та його Фундацію. Як і передбачалося відбувається землетрус, а Льюїс знову стає героєм та пророком.

Четвертий й останній сюжет включає в себе сміливий план вигнати землетруси з Землі назавжди «точковим зварюванням» пластин, які утворюють земну кору на приблизно 50 стратегічних місцях, таким чином зупиняючи їх рух. Це зварювання здійснюватиметься шляхом детонації потужних ядерних бомб глибоко всередині землі, а енергія від їх вибуху буде спрямована вниз, без впливу на поверхню.

Скепотики висунули два побоювання: по-перше, детонація ядерних бомб небезпечна, а по-друге, можливі непередбачені наслідки, у тому числі й зупинка усієї тектонічної активності Землі. У той же час були зроблені розрахунки про масштаб наступного землетрусу. Через декілька десятиліть землетрус силою у 10 балів за шкалою Ріхтера розділить більшу частину Каліфорнії з північноамериканським материком і зробить його островом в Тихому океані, при цьому будуть великі втратами серед населення та їх майна. Проте, якщо перший з 50 непарних «точкових зварних швів» здійснити у визначеному місці в західній частині США, протягом певного періоду часу, ця загроза може бути усунена.

Льюїс переконує владу, яка керує життям країни, а секретний захід під назвою «Манхеттенський проект» задуманий як прикриття для першого «точкового зварювання». Незадовго до того, як ядерні ядерні бомби повинні бути задіяні, терористична атака на проект знищує об'єкт; Льюїс втрачає дружину і дитину під час нападу. Книга закінчується самогубством Льюїса, який залишається у зоні землетрусу.

Посилання[ред. | ред. код]