14-та окрема механізована бригада (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
14-та окрема механізована бригада
Нарукавний знак бригади
Засновано 1 грудня 2014
Країна  Україна
Вид Сухопутні війська
Тип  Механізовані війська
Чисельність бригада
У складі Оперативне командування «Захід» ОК «Захід»
Гарнізон/Штаб  Волинська область,
м. Володимир
Прізвиська Князівські воїни
Оборонець князь
Роман Великий
Війни/битви

Війна на сході України

Нагороди
Почесна відзнака «За мужність та відвагу»
Почесна відзнака «За мужність та відвагу»

Медіафайли на Вікісховищі

14-та окрема механізована бригада імені князя Романа Великого (14 ОМБр, в/ч А1008, пп В0259) — з'єднання Сухопутних військ Збройних Сил України. Сформоване 1 грудня 2014 року з залишків розформованої 51-ї механізованої бригади й нових мобілізованих.[1] Новостворена частина нагороди і почесні назви 51-ї бригади не успадкувала.[2] За чисельністю більша за 51-шу бригаду, яка у свою чергу була найчисельнішою у складі Сухопутних військ України.

Історія[ред. | ред. код]

Передумови[ред. | ред. код]

У лютому 2014 року почалася російська збройна агресія проти України: Росія вторглася до Криму та анексувала його. Вже у квітні розпочалися бойові дії війни на сході, після захоплення Слов'янська Донецької області російськими диверсійними загонами під командуванням Ігоря Гіркіна. Влітку українські війська вели бої на російсько-українському кордоні, під Донецьком, Луганськом, та на Приазов'ї, ізолюючи угруповання бойовиків від постачання з Росії та розсікаючи утримувані ними території. Після втручання регулярної російської армії, українські сили зазнали низку поразок і були змушені відійти з-під Луганська, Іловайська та Новоазовська.

Створення бригади[ред. | ред. код]

Після запеклих літніх боїв 2014 року на Донбасі, 51-шу механізовану бригаду було прийнято рішення розформувати. Бригада брала участь у звільненні Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Мар'їнки, Красногорівки, боях на Савур-Могилі та Дебальцевому.

Наприкінці 2014 року почалося формування 14-ї механізованої бригади. До її складу увійшли 120 офіцерів розформованої 51-ї механізованої бригади, і військовослужбовці за контрактом. З 51-ї бригади у повному складі перейшли реактивно-артилерійський дивізіон, танковий батальйон, протитанкова батарея і ремонтно-відновлювальний батальйон. Танковий батальйон отримав нові танки з Львівського БТРЗ.[3]

Командир 14-ї бригади — полковник Олександр Жакун, котрий до цього командував 13 БТрО. Місце дислокації бригади — місто Володимир.[4]

До складу 14-ї бригади увійшов 1-й батальйон територіальної оборони «Волинь», що був перейменований перед цим на 99-й окремий мотопіхотний батальйон. Чисельність батальйону — 450 осіб з Волинської області.[5]

Бої за Дебальцеве[ред. | ред. код]

Підрозділи бригади були залучені до зимових боїв 2015 року за Дебальцеве. За свідченням генерал-майора Олександра Сирського, танки з 1-ї роти 14-ї бригади брали участь у прикритті військ, які виходили, — на передовій вели охоту на живця, виманюючи танки противника. Танки виходили з укриттів і потрапляли під вогонь українських «Булатів» з вогневих засідок. За словами Муженка, в цих дуелях і боях противник втратив декілька танків і дві БМП.[6] Про участь танкової роти бригади у тих боях повідомляв також журналіст Юрій Бутусов.[7]

4 липня 2017 року на Луганщині відбулись військові навчання із застосуванням техніки дистанційного розмінування УР-77. До занять залучалися інженерні підрозділи оперативно-тактичного угрупування «Луганськ», зокрема 14 ОМБр.[8]

14 жовтня 2019 року бригаді було присвоєно почесне найменування «імені князя Романа Великого»[9]

Російське вторгнення в Україну (2022)[ред. | ред. код]

Згорілий російський танк Т-72, знищений 8 березня 2022 танкістами 14-тої окремої механізованої бригади у бою за визволення від російських окупантів селища Макарів Київської області

Три танкові екіпажі 14-ї окремої механізованої бригади 8 березня 2022 року у бою за визволення від російських окупантів селища Макарів Київської області підбили шість російських танків. В бою загинув екіпаж українського танка Т-64БВ у складі старшого сержанта Сергія Васіча, старшого солдата Віталія Пархомука та солдата Олега Свинчука.[10]

13 квітня 2022 року 14-та окрема механізована бригада Збройних Сил України завдала удару з реактивних систем залпового вогню по колоні російських військових. Корегував український вогонь по колоні росіян безпілотник турецького виробництва Bayraktar TB2. Удари завдавалися з реактивних систем залпового вогню калібру 122 мм БМ-21 «Град».[11]

5 травня 2023 року 14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого Сухопутних військ Збройних Сил України указом Президента України Володимира Зеленського відзначена почесною відзнакою «За мужність та відвагу».[12]

Наразі в бригаді служить велика кількість добровольців з-за кордону. Серед них воїн з Естонії Олександр Суслов, за даними ЗМІ раніше судимий на батьківщині. Крім того, в бригаді служить доброволець із підконтрольної Туреччині території Сирії.

Побут[ред. | ред. код]

26 жовтня 2018 року бригада перейшла на нову систему харчування за каталогом продуктів.[13] Капеланське служіння проводить священник Ігор Бігун.

27 грудня 2019 митрополит Іоан (Яременко) подарував бригаді ікону Богородиці Покрова Воїнська. Також митрополит прочитав молитву у якій вручив під покров Богородиці 14 омбр[14].

Діяльність[ред. | ред. код]

Змагання[ред. | ред. код]

Найкращий танковий взвод Збройних Сил України 2016[ред. | ред. код]

У серпні 2016 року танковий взвод 14 окремої механізованої бригади оперативного командування «Захід», під командуванням капітана Романа Багаєва, став кращим у Сухопутних військах, а у вересні того ж року — Сухопутних Військ ЗСУ. Переможцям вдалось обійти суперників з суто «танкових» 1-ї та 17-ї бригад[15][16].

Так, взвод капітана Романа Багаєва на своїх штатних Т-64БВ спочатку переміг у конкурсі на кращий танковий взвод Сухопутних військ Збройних Сил України, обійшовши в тому числі екіпажі на БМ «Булат». В запеклій боротьбі перше місце та перехідний приз — металеву модель танка, вибороли військовослужбовці 14 ОМБр оперативного командування «Захід» з Володимир-Волинського (нині Володимир), друге місце — у господарів турніру — 1-ї окремої танкової бригади оперативного командування «Північ», а почесне третє місце посіли представники 17-ї окремої танкової бригади з Кривого Рогу[17].

А у вересні 2016 року, напередодні Дня танкістів, танкісти 14 ОМБр, зайняли перше місце вже на міжвідовому конкурсі «Кращий танковий взвод Збройних Сил України»[17].

Протягом тижня танкісти Сухопутних військ, Військово-Морських Сил та Високомобільних десантних військ демонстрували майстерність, виборюючи почесне звання кращого танкового взводу Збройних Сил України та перемогу з окремих професійних номінацій[17].

За результатами змагань 2 місце — за взводом 36 окремої бригади морської піхоти ВМС, а «бронза» — в активі танкістів 80 окремої десантно-штурмової бригади ВДВ, що виступали на танках Т-80БВ[17].

Танкові змагання «Сильна Європа» 2017[ред. | ред. код]

Команда України на церемонії відкриття танкових змагань «Сильна Європа» 2017 року

Танкісти 14-ї механізованої бригади на модернізованих Т-64БВ представляли Україну на міжнародних танкових змаганнях країн НАТО — Танкові змагання «Сильна Європа»-2017 (англ. Strong Europe Tank Challenge), які були проведені на полігоні Графенвер (нім. Grafenwöhr) у Німеччині[16][18].

На попередніх змаганнях Strong Europe Tank Challenge 2016 переміг підрозділ з Німеччини на Leopard 2A6, друге місце зайняла Данія на Leopard 2А5, третє — підрозділ з Польщі, який також виступав на танках Leopard 2А5. Сполучені Штати, які виставляли два взводи на танках M1A2 Abrams, у число призерів не увійшли[16].

Танкові змагання «Сильна Європа» 2018[ред. | ред. код]

Підготовка до танкових змагань «Сильна Європа» 2018 року

19 квітня 2018 року на Рівненському полігоні пройшов завершальний етап підготовки танкового підрозділу до міжнародних змагань Strong Europe Tank Challenge, який полягав у пристрілці озброєння бойових машин і остаточному доопрацюванні представниками заводу виробника. Цього року українці виступатимуть на танках Т-84У «Оплот», які пройшли ремонт і модернізацію на Заводі ім. Малишева[19][20].

Перед тим танкісти взяли участь в багатонаціональних навчаннях «Combined Resolve X». Разом з ними у навчаннях братиме участь рота 79-ї окремої десантно-штурмової бригади[21].

За підсумками змагань українська команда посіла останнє 8 місце.[22]

Структура[ред. | ред. код]

  • управління (штаб)
  • 1-й стрілецький батальйон
  • 2-й стрілецький батальйон
  • 1-й механізований батальйон
  • 2-й механізований батальйон
  • 3-й механізований батальйон
  • 1-й окремий мотопіхотний батальйон «Волинь»
  • танковий батальйон
  • зенітний ракетно-артилерійський дивізіон
  • бригадна артилерійська група:
  • рота снайперів
  • розвідувальна рота
  • вузол зв'язку
  • рота радіоелектронної боротьби
  • радіолокаційна рота
  • група інженерного забезпечення
  • рота РХБ захисту
  • батальйон матеріально-технічного забезпечення
  • ремонтно-відновлювальний батальйон
  • медична рота
  • комендантський взвод

Командування[ред. | ред. код]

Втрати[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б НОВУ 14-ТУ БРИГАДУ ОЧОЛИВ БОЙОВИЙ ОФІЦЕР. Архів оригіналу за 31 січня 2016. Процитовано 24 січня 2015. 
  2. 51 механізована бригада: минуле, сьогодення, майбутнє…
  3. 14 бригада за чисельністю буде ще більшою, ніж колишня 51-а. Архів оригіналу за 28 січня 2015. Процитовано 24 січня 2015. 
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 28 січня 2015. Процитовано 24 січня 2015. 
  5. 14-та механізована бригада «прийме» тербатальйон «Волинь». Архів оригіналу за 28 січня 2015. Процитовано 24 січня 2015. 
  6. Дебальцівський плацдарм. Невідомі подробиці операції та переговорів у Мінську. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 24 січня 2020. Процитовано 28 грудня 2019. 
  7. Цензор.НЕТ. Александр Мороз, 1-я танковая бригада: "Три моих "Булата" сожгли три Т-72 в Логвиново в одном бою". Цензор.НЕТ (рос.). Архів оригіналу за 14 квітня 2020. Процитовано 28 грудня 2019. 
  8. На Луганщині відбулись навчання із застосуванням техніки дистанційного розмінування. http://www.mil.gov.ua. Міністерство оборони України. 4 липня 2017. Архів оригіналу за 4 липня 2017. Процитовано 4 липня 2017. 
  9. Відбувається зустріч президента Зеленського із військовослужбовцями ООС. 14.10.2019, 15:39. Архів оригіналу за 14 жовтня 2019. Процитовано 14 жовтня 2019. 
  10. Олександр Шульман, Сергій Коваленко (18 Березня 2022). Останній бій екіпажу Героїв. АрміяInform. Процитовано 4 травня 2022. 
  11. “Bayraktar TB2” корегує вогонь РСЗВ України по колоні росіян. mil.in.ua/uk. Український мілітарний портал. 13 квітня 2022. Архів оригіналу за 13 квітня 2022. Процитовано 13 квітня 2022. 
  12. Указ Президента України від 5 травня 2023 року № 265/2023 «Про відзначення почесною відзнакою "За мужність та відвагу"»
  13. 14 бригада перейшла на нову систему харчування. https://mil.in.ua/. Український мілітарний портал. 26 жовтня 2018. Процитовано 26 жовтня 2018. 
  14. НАРОДЖЕНА І ЗАГАРТОВАНА В БОЯХ - Синодальне управління військового духовенства. www.suvd.com.ua. Архів оригіналу за 25 вересня 2020. Процитовано 29 грудня 2019. 
  15. Танкісти 14 омбр переможці конкурсу на кращий танковий взвод Сухопутних військ. Архів оригіналу за 23 серпня 2016. Процитовано 22 серпня 2016. 
  16. а б в Танкісти 14 омбр на танках Т-64БВ представлять Україну на Strong Europe Tank Challenge 2017. Ukrainian Military Pages. 02.05.17. Архів оригіналу за 5 травня 2017. Процитовано 3 травня 2017. 
  17. а б в г Більше про танки які представляють Україну на Strong Europe Tank Challenge 2017. Ukrainian Military Pages. 08.05.17. Архів оригіналу за 13 травня 2017. Процитовано 8 травня 2017. 
  18. Танкісти ЗС України братимуть участь в танковому біатлоні НАТО. Міністерство оборони України. 3 травня 2017 року. Архів оригіналу за 3 травня 2017. Процитовано 4 травня 2017. 
  19. На Рівненщині завершилася підготовка танкового взводу до Strong Europe Tank Challenge 2018. https://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 19 квітня 2018. Архів оригіналу за 20 квітня 2018. Процитовано 19 квітня 2018. 
  20. На Strong Europe Tank Challenge 2018 українські танкісти поїдуть у новому спорядженні. https://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 12 квітня 2018. Архів оригіналу за 20 квітня 2018. Процитовано 19 квітня 2018. 
  21. Українські десантники і танкісти візьмуть участь у навчаннях «Combined Resolve X». Ukrainian Military Pages. 23 квітня 2018. Архів оригіналу за 23 квітня 2018. Процитовано 25 квітня 2018. 
  22. SETC2018: підсумкові бали всіх команд. https://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 11 червня 2018. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 11 червня 2018. 
  23. У 14 ОМБ — новий командир. http://visnyk.lutsk.ua. Вісник+К. 8 червня 2018. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 9 червня 2018. 
  24. У 14 ОМБр з‘явився новий командир. Архів оригіналу за 4 жовтня 2021. Процитовано 4 жовтня 2021. 
  25. Наталія Воскресенська (13 червня 2023). Командира 14 бригади Олександра Охріменка перевели на іншу посаду. suspilne.media. 
  26. Колишній командир 14-ї бригади Олександр Охріменко став очільником Одеського ТЦК. Волинські новини. 28 липня 2023. Процитовано 28 липня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]