15-й окремий мотопіхотний батальйон «Суми»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
15-й окремий мотопіхотний батальйон
Нарукавний знак батальйону
Засновано 23 квітня 2014
Країна  Україна
Вид Сухопутні війська
Тип  Механізовані війська
У складі
 58 ОМПБр
Гарнізон/Штаб  Сумська область
с. Стецьківка
Війни/битви

Антитерористична операція на сході України (2014)

Командування
Поточний
командувач
підполковник Павло Герасімов

Медіафайли на Вікісховищі

15-й окремий мотопіхотний батальйон «Суми» (15 ОМПБ) — формування у складі Збройних сил України, створене як 15-й батальйон територіальної оборони «Суми» з мешканців-добровольців Сумської області. Командир батальйону — підполковник Павло Герасімов.

Створення[ред. | ред. код]

Нарукавний шеврон 15-го БТрО

Створення Сумського батальйону територіальної оборони почалося 23 квітня 2014 року[1][2]. Комплектування батальйону проходило на основі Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ «Про військовий обов'язок і військову службу»[3], «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України»[4], наказу Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України»[5].

Військові комісаріати Сумської області наповнили батальйон особовим складом із числа патріотично налаштованих сумчан, але серед них було мало тих, хто раніше проходив строкову службу. Не вистачало кадрових офіцерів; довгий час шукали відповідну кандидатуру на посаду комбата. Після завершення комплектування, розпочалися теоретичні курси та практичні заняття з правил чергування на блокпостах та охорони стратегічних об'єктів, а також — рукопашного бою; водії відпрацювали рух у складі колони; двічі були проведені стрільби на полігоні[6].

На закупівлю військової амуніції для батальйону Сумська обласна рада виділила з обласного бюджету 3 мільйони гривень[7].

Планувалося, що батальйон нестиме службу лише в межах Сумської області, охороняючи важливі об'єкти — державні установи та більш ніж 500 км кордону з Росією[6]. Було заявлено, що рядовий солдат буде отримувати близько 2600 гривень, а офіцерський склад, залежно від вислуги років, військового звання та посади, — від 4000 до 6000 гривень[6].

На час навчань за тероборонівцями зберігається зарплата та місце на основній роботі.[8]

Склад[ред. | ред. код]

Штатна чисельність батальйонів територіальної оборони мирного часу була визначена в 426 військовослужбовців[9]. У Сумах спочатку планували сформувати батальйон кількістю у 300 осіб[10]. Після доукомплектування в червні за рахунок мобілізованих та добровольців із числа членів добровольчого загону територіальної оборони при Сумському міському військовому комісаріаті, — в батальйоні вже нараховувалося 463 особи[6]. Військове містечко для батальйону обладнали у казармах 27-го полку реактивної артилерії (м. Суми). Командиром батальйону був призначений колишній начальник кафедри Сумського інституту ракетних військ і артилерії підполковник Павло Герасімов.

Озброєння[ред. | ред. код]

При формуванні 15-й БТрО одержав штатну зброю стрілецького підрозділу: пістолети, автомати та ручні кулемети. Влітку особовому складу були видані автоматичні та одноразові гранатомети. Батальйону не була надана броньована техніка; довгий час тягнулася конфліктна ситуація пов'язана з нестачею захисної амуніції[11].

Діяльність[ред. | ред. код]

На початку червня керівництво батальйону відрапортувало про повну готовність особового складу до виконання будь-яких наказів командування[12]. На думку ж членів родин та окремих бійців батальйону, насправді — не було проведено достатнього бойового злагодження підрозділу[11].

12 червня Сумський батальйон територіальної оборони відбув для виконання завдань Генерального штабу на території Луганської області, яка тоді офіційно не входила до району проведення Антитерористичної операції на сході України[13]. На той час особовий склад не був забезпечений засобами пасивного захисту — шоломами і бронежилетами[14]. Дізнавшись про це, матері та дружини військовослужбовців батальйону вийшли 20 червня з плакатами «Поверніть наших чоловіків!» та «Пожалійте матерів — поверніть їм синів» під Сумську ОДА. Вони вимагали негайного забезпечення бійців батальйону касками та бронежилетами, або ж — повернення їх додому[15].

По прибуттю на місце розгортання у Луганській області батальйон був поділений на дві частини, — дві його роти розмістилися на відстані близько 100 км одна від одної поблизу із державним кордоном з Росією. На початку липня один взвод батальйону був перекинутий на північ у смт Мілове, Луганська область, для посилення Луганського прикордонного загону. У Мілове прикордонники опинились у складних умовах несення служби, оскільки українське Мілове і російське Чертково розділяє лише трикілометрова вулиця Дружби народів, яка є умовним державним кордоном. Вночі проти 8 серпня пункт пропуску «Мілове» та місце тимчасового базування сумчан були обстріляні із мінометів та гранатометів. Сумські бійці у відповідь також відкрили вогонь — напад було відбито[16].

Восени особовий склад 15-го БТрО продовжив нести службу на сході України. Як заявив військовий комісар Сумського обласного військового комісаріату Віталій Бондаренко:

За час проведення антитерористичної операції наші бійці підтвердили, що вони – справжні чоловіки, патріоти, захисники рідної землі. Вони з честю виконують бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції, захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України[17].

Комбат Герасімов в свою чергу сказав, що «настрій у бійців бойовий. Військові вірні присязі, вірні народу, вірні Україні[17]

Шефська допомога[ред. | ред. код]

Місцеві органи влади Сумщини, підприємства, громадські організації, волонтери та просто звичайні сумчани з початку функціювання батальйону надають йому моральну підтримку та матеріальну допомогу[18][19].

Так, небайдужі громадяни Сумської області разом із членами «Київської регіональної організації миротворців» (КРОМ) зібрали у червні 800 тисяч гривень пожертв. На ці кошти на початку липня були придбані: «засоби індивідуального захисту, рації, спальні мішки, намети та інша необхідна в умовах бойових дій амуніція». 9 липня представники «КРОМу» відвезли цінний вантаж у Луганську область до базового табору 15-го БТрО. Як заявив заступник голови «КРОМ» Владислав Глазунов:

Добре екіпірований солдат – запорука успішного завершення бойових дій. Кожний командир вам скаже, що не ставить перед собою за мету домогтися перемоги будь-якою ціною, головне – виграти війну з мінімальними втратами. Знаючи стан справ із забезпеченням українських солдатів, ми не могли залишитися осторонь. Кожний, хто взяв участь у зборі коштів і закупівлі амуніції, радий, що вніс свою крихту у встановлення миру та спокою на території України і збереження життів українських військовослужбовців[20].

Зовнішні зображення
Малюнки та побажання учнів школи № 9 (м. Суми) бійцям 15-го БТрО

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій в Спасо-Преображенському кафедральному соборі Сум передав бійцям батальйону територіальної оборони освячені ним бронежилети[21].

Не лишилися осторонь й сумські дітлахи: вони малювали плакати та писали листи з побажаннями бійцям 15-го батальйону та з допомогою волонтерів передавати їх на передову[22].

Голова обласної спілки ветеранів Афганістану Анатолій Линник переказав місячний заробіток за вересень на потреби 15-го БТрО. Він сказав:

Ця допомога лише маленький мізер, який ми можемо зробити для «рідного» батальйону, але як говорить славнозвісна приказка «зі світу по нитці». Закликаю, усіх небайдужих надавати фінансову та моральну підтримку українським військовослужбовцям – захисникам нашої Вітчизни. Наша сила – у єдності[23].

Переформатування[ред. | ред. код]

10 листопада в ефірі телеканалу «ICTV» Міністр оборони України Степан Полторак заявив:

Створені добровольчі батальйони зіграли важливу роль в АТО і тепер їхнє входження до складу постійної частин армії надасть можливість чітко спланувати діяльність. ... По батальйонам територіальної оборони відповідне рішення вже прийняте, щоб вони увійшли до складу регулярних частин[24]."

Відповідно до директиви Генерального штабу 15-й БТрО був у листопаді 2014 року переформатований у 15-й окремий мотопіхотний батальйон 92-ї механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.

Станом на жовтень 2016 року 15-й батальйон «Суми» входить до складу 58-ї мотопіхотної бригади.[25]

Храм[ред. | ред. код]

4 червня у батальйоні відкрили та освятили військову капличку на честь Архангела Гавриїла. Зініціювали відкриття каплиці військові священики батальйону. Чин освячення провів архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій разом з капеланами підрозділу. Уже першу службу відправили за здоров’я військових, які захищають Україну на донбаських позиціях.[26]

Втрати[ред. | ред. код]

7 грудня 2014-го під час перебування у відпустці помер боєць батальйону Косточка Ігор Васильович[27].

3 травня 2015 на закладеному фугасі біля Катеринівки при русі по ґрунтовій дорозі підірвалася БРДМ Збройних сил України, загинули два вояки — Юрій Гіль та Аркадій Чухнов, троє зазнали поранень[28].

19 травня 2015 року 6 військовиків 15-го батальйону вирушили в БРДМі на допомогу бійцям, які потрапили у засідку. Приблизно о 18:30, рухаючись по ґрунтовій дорозі, БРДМ підірвалась на фугасі. Солдат Руслан Заєць зазнав поранень, несумісних із життям. Тоді ж поліг Сергій Курилко, 3 вояки зазнали поранень.

19 серпня саперна група 15-го батальйону з 4 осіб наразилася на розтяжку під час виконання бойового поблизу села Оріхове Попаснянського району. Загинули Андрій Балишов та командир, лейтенант Андрій Каплуновський, ще одного вояка у важкому стані доправлено до лікарні Сєвєродонецька. 28 серпня загинув Вантух Олег Амвросійович; старшина[29]. 22 грудня під Новобахмутівкою підірвався на гранаті молодший сержант Олег Галатюк. 26 липня 2016 року загинув в районі смт. Верхньоторецького Ясинуватського району солдат Настасенко Сергій Олександрович[30].

16 лютого 2017 року під Авдіївкою загинув старший сержант Щербина Юрій Володимирович. 26 лютого загинув на бойовому чергуванні внаслідок мінометного обстрілу в районі промислової зони Авдіївки солдат Абрамітов Артур Юрійович. 7 листопада 2017 року було отримано завдання: у складі зведеної групи зупинити прохід ворожих диверсантів в районі траси «Бахмутка» (Сокольники-Пришиб-Жолобок). Ближче до опівночі противник здійснив обстріл мінами 120-мм калібру по позиціях українських сил поблизу села Кримське. Двоє українських військових загинули — старший лейтенант Ничвидюк Валентин Миколайович та старший сержант Мишко Антон Васильович, одного поранено, ще один зазнав бойової травми.

24 серпня 2018-го загинув від кулі снайпера поблизу смт Південне на Горлівському напрямку старший солдат Д'яконов Станіслав Васильович — в нього поцілив ворожий снайпер, до пораненого бійця протягом години не могли дістатись через обстріли.

1 квітня 2022, капітан Ковальчук Євген Володимирович[31].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В областях для охорони кордонів створюються батальйони територіальної оборони. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  2. У Сумах формується батальйон територіальної оборони, який підпорядковуватиметься Міністерству оборони України. Архів оригіналу за 1 січня 2015. Процитовано 1 грудня 2014.
  3. Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу». Архів оригіналу за 9 лютого 2015. Процитовано 1 грудня 2014.
  4. «Положення про проходження громадянами військової служби у Збройних Силах України». Архів оригіналу за 4 травня 2015. Процитовано 1 грудня 2014.
  5. Наказ Міністра оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» [Архівовано 24 лютого 2014 у Wayback Machine.] // Наказ Міністра оборони України від 10 квітня 2009 року
  6. а б в г На Луганск!. Архів оригіналу за 31 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  7. Сумському батальйону територіальної оборони виділено 3 мільйони гривень з обласного бюджету на придбання військової амуніції. Архів оригіналу за 4 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  8. Територіальна оборона на Сумщині готується до навчань - sumy-future.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 15 грудня 2021. Процитовано 15 грудня 2021.
  9. Добровольчі батальйони: структура, страхи, проблеми бойового застосування. Архів оригіналу за 24 жовтня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  10. Суми створюють батальйон територіальної оборони. Архів оригіналу за 27 квітня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  11. а б Не жертви і не гарматне м'ясо: Родичі бійців Сумського батальйону територіальної оборони зажадали повернути їх з Луганської області. Архів оригіналу за 31 липня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  12. Підрозділи Сумського батальйону територіальної оборони пройшли бойове злагодження. Архів оригіналу за 14 жовтня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  13. Сумщина відправила свій батальйон в зону АТО. Архів оригіналу за 17 жовтня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  14. Бійці з Сумської області воюють хворі, без шоломів та бронежилетів. Архів оригіналу за 13 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  15. У Сумах жінки прийшли під ОДА з плакатами «Поверніть наших чоловіків!». Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  16. Сумських бійців обстріляли в Міловому, що на кордоні з Росією. Архів оригіналу за 1 січня 2015. Процитовано 1 грудня 2014.
  17. а б Сумські військові з честю несуть службу на сході України. Архів оригіналу за 4 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  18. Захистімо солдата, який захищає нас. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  19. Допомога сумським військовослужбовцям
  20. Солдати батальйону "Суми" отримали амуніцію від Київської регіональної організації миротворців. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  21. Бійці АТО їдуть в Донбас в освячених бронежилетах. Архів оригіналу за 4 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  22. Учні комунальної установи Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 9 долучилися до акції «Лист пораненому». Крім листів військовим, школярі малювали плакати та малюнки з побажаннями, які були відправлені 15-му батальйону Територіальної оборони. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  23. Анатолій Линник перерахував свій місячний заробіток на підтримку Сумського територіального батальйону. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  24. Полторак: добровольчі батальйони в АТО увійдуть до складу постійних частин армії. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 1 грудня 2014.
  25. На Сумщине военное пополнение: из зоны АТО прибыл 15-й батальон 58-й бригады. ТопГород - информационно-справочный портал города Сумы. Архів оригіналу за 27 жовтня 2016. Процитовано 27 жовтня 2016.
  26. 15 батальйон 58 ОМПБр тепер зі своєю капличкою. http://konotop.in.ua/. Голос Конотопа. 4 червня 2018. Архів оригіналу за 6 червня 2018. Процитовано 5 червня 2018.
  27. Косточка Ігор Васильович. Архів оригіналу за 24 березня 2017. Процитовано 24 березня 2017.
  28. На Луганщині на фугасі підірвалася українська бойова розвідувально-дозорна машина, є загиблі, — Москаль. Архів оригіналу за 4 травня 2015. Процитовано 20 червня 2017.
  29. Книга пам'яті. Архів оригіналу за 27 червня 2017. Процитовано 7 січня 2018.
  30. Книга пам'яті. Архів оригіналу за 18 жовтня 2019. Процитовано 13 грудня 2018.
  31. Члек, Крістіна (3 квітня 2022). Загинув капітан Євген Ковальчук з Глухова на Сумщині. Суспільне. Новини (укр.). Архів оригіналу за 3 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]