2-га армія (Австро-Угорщина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2-га армія
2. Armee (Österreich-Ungarn)
Австро-угорський кулеметний розрахунок Schwarzlose MG M.07/12 веде вогонь по російських літаках, що атакують. Східний фронт. 25 березня 1916
На службі липень 1914 — листопад 1918
Країна Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Вид Vojna zastava Avstro-ogrske monarhije Збройні сили Австро-Угорщини
Тип Австро-угорська армія
Чисельність польова армія
Війни/битви

Перша світова війна
Східний фронт

Командування
Визначні
командувачі
фельдмаршал Едуард фон Бем-Ермолі

2-га армія (Австро-Угорщина) (нім. 2. Armee (Österreich-Ungarn) — польова армія австро-угорських сухопутних військ за часів Першої світової війни.

Історія[ред. | ред. код]

2-га армія (нім. 2. Armee) була сформована на початку серпня 1914 року й мала у своєму складі 6,5 піхотних та 1 кавалерійську дивізії. За задумом вищого штабу армія планувалася для ведення бойових дій на Сербському фронтові, але 20 серпня 1914 року після нищівного розгрому австро-угорських військ 3-ї армії в битві на Гнилій Липі, її терміново перекинули на Східний фронт для боротьби проти Російської імперії.

З серпня 1914 року армія билась у Галицькій битві. Починаючи з 25 серпня перші частини 7-го корпусу закріпилися на плацдармі річки Дністер поблизу Галича. Надалі частини усієї армії вийшли на визначені рубежі на Східному фронті та протистояли наступу російської 8-ї армії.

До кінця жовтня після битви на річці Вісла, весь німецько-австрійський фронт був змушений відступити з Польщі, 2-га армія підтримувала союзників у цих боях. У листопаді брала участь у битві при Лодзі на південному фланзі крила 9-ї німецької армії.

Згодом армія брала участь у зимовій битві в Карпатах, розгромі російської армії та її відступі в 1915 році. у 1916 році війська генерала фон Бем-Бермолі протистояли наступу російських військ генерала Брусилова. Після розгрому російської армії та краху Російської імперії у 1917—1918 роках її формування залучалися до окупації частки України та Білорусі.

Незабаром після розпаду Австро-Угорської імперії армія розформована.

Командування[ред. | ред. код]

Командувачі[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ellis, John; Cox, Michael (1993). The World War I Databook. Aurum Press Ltd. ISBN 1-85410-766-6.
  • Österreich-Ungarns letzter Krieg. Band I, Hrsg.: Edmund Glaise-Horstenau, Verlag der Militärwissenschaftlichen Mitteilungen, Wien 1930.

Посилання[ред. | ред. код]