36-та окрема бригада морської піхоти (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
36-та окрема бригада морської піхоти
Нарукавний знак бригади
Засновано 20 липня 2015
Країна  Україна
Вид  Військово-морські сили
Тип  Морська піхота
Чисельність бригада
Пункти базування  Миколаївська область
м. Миколаїв
Оборонець контр-адмірал
Михайло Білинський
Війни/битви

Російсько-українська війна

Вебсайт t.me/ua_marines_36brigade
Командування
Поточний
командувач
полковник Віктор Сікоза

Медіафайли на Вікісховищі

36-та окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського (36 ОБрМП, в/ч А2802) — з'єднання морської піхоти України. Перебуває у підпорядкуванні Командування Морської піхоти ВМС України.

Сформована у 2015 році на базі військових частин, виведених з окупованого Криму: 36-ї окремої бригади берегової оборони, 1-го та 501-го окремих батальйонів морської піхоти. Місце базування — місто Миколаїв[1].

36-та окрема бригада морської піхоти (Україна). Карта розташування: Україна
36 ОБрМП Миколаїв
36 ОБрМП
Миколаїв
Пункт базування

Історія[ред. | ред. код]

Російська інтервенція до Криму[ред. | ред. код]

У лютому 2014 року Росія почала вторгнення до Криму. 36-та окрема бригада берегової оборони охороняла територію частини деякий час, проте командир бригади Сергій Стороженко зрадив Україну, порушив вимоги статутів ЗС щодо охорони та оборони військових об'єктів і не виконав прямий наказ керівництва держави захищати військову частину[2]. Вірні присязі військові були виведені на материкову частину України.

Вихід на материкову Україну[ред. | ред. код]

Одразу після виведення командуванням бригади з числа військовослужбовців 36-ї окремої бригади берегової оборони, 1-го та 501-го окремих батальйонів морської піхоти, які заявили про бажання захищати Батьківщину зі зброєю в руках в ході проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, розпочалось формування та підготовка зведеного підрозділу морської піхоти.

Одночасно розпочалось виконання заходів з облаштування військових містечок, доукомплектування підрозділів особовим складом та технікою, підготовки особового складу та техніки до ведення бойових дій, відновлення озброєння та техніки, які були пошкоджені та розграбовані окупантами під час переміщення з Автономної Республіки Крим.

Після виведення з території окупованого півострова Крим в підрозділах окремої бригади берегової оборони та окремих батальйонів морської піхоти обліковувалось до 450 військовослужбовців та 9 одиниць бойової техніки, яка була боєздатною. Ще до 63 одиниць бойової та іншої техніки були вивезені з Криму в розукомплектованому та пошкодженому стані. Близько 22-х були відновлені силами морських піхотинців. Решта техніки передана для відновлення в ремонтні органи Збройних Сил України.

Паралельно з виконанням бойових завдань у районі проведення АТО підрозділи бригади брали активну участь у заходах міжнародного співробітництва, проведення міжнародних навчань, виконують завдання з охорони та оборони важливих об'єктів.

Створення[ред. | ред. код]

У 2015 році було прийняте рішення про формування з числа вірних присязі військовослужбовців бригади сформувати у Миколаєві 36-ту бригаду морської піхоти. 36-та окрема бригада морської піхоти ВМС ЗСУ була сформована у 2015 році переформуванням частини 36-ї окремої бригади берегової оборони, яка вийшла на материкову частину України. До бригади увійшли також 1-й та 501-й окремі батальйони морської піхоти. Її командиром став колишній командир 1-го батальйону морської піхоти підполковник Дмитро Делятицький.

Військові частини та підрозділи окремої бригади морської піхоти розташувались на фондах військових містечок № 141 (півострів Аляуди) та № 117 м. Миколаїв.

Менше ніж за рік після виведення з Криму на базі трьох військових частин була сформована 36-та окрема бригада морської піхоти, яка, після доукомплектування та проведення заходів бойового злагодження з проведенням бригадного тактичного навчання з бойовою стрільбою, була переміщена в район проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях для виконання завдань за призначенням.

У боях на сході України[ред. | ред. код]

36 ОБрМП бере участь в АТО на Маріупольському напрямі[3]. 26 лютого 2015 року внаслідок снайперського обстрілу на посту в районі між смт Талаківка та окупованим селом Пікузи загинув військовослужбовець 36-ї бригади МП Напрягло Роман Дмитрович.

13 березня 2015 року трагічно загинув солдат 36-ї бригади МП Микола Жиганюк. 15 червня під час несення служби в смт Мангуш загинув молодший сержант Масний Сергій Анатолійович[4].

У липні 2015 року Президент України передав військову техніку новоствореній бригаді морської піхоти, зокрема американські HMMWV М998.

25 серпня 2015 року загинув під час нічного артилерійського обстрілу терористами поблизу сіл Комінтернове — Лебединське Волноваського району матрос Федір Угрін — снаряд розірвався за 4 метри від нього. 1 вересня 2015 року загинув солдат Кучма Олег Олександрович, місце та обставини не уточнені[5].

10 травня 2016 року в боях за Широкине загинув вояк 36-ї бригади МП Олександр Савінов. 4 липня 2016 року ввечері позиції українських вояків біля Широкиного були обстріляні терористами зі 120-мм мінометів. Старший матрос Василь Гончарук загинув, ще четверо морських піхотинців зазнали поранень. 8 серпня 2016 року помер матрос Простяков Сергій Сергійович[6].

8—21 жовтня 2016 року підрозділи 36-ї бригади МП змогли завдати відчутних втрат проросійським формуванням 9-го полку на маріупольскому напрямку, ліквідувавши щонайменше 11 бойовиків і взявши у полон снайпера[7][8].

8 січня 2017 року підірвалися на міні та загинули військовики 501-го батальйону МП 36-ї бригади МП — молодший сержант Микола Охріменко, Сергій Сонько та Сергій Трубін[9]. 16 лютого 017 року від кульового поранення поблизу с. Водяне Волноваського району внаслідок обстрілу взводного опорного пункту російськими терористами загинув молодший сержант Прончук Тарас Вікторович. 2 березня 2017 року під Маріуполем загинув вояк 36-ї бригади морської піхоти Олександр Вознюк[10]. 6 березня 2017 року загинув від кульового поранення, якого зазнав під час тригодинного бою поблизу с. Водяне, матрос Веремеєнко Олександр Юрійович. 30 квітня 017 року під час виконання бойового завдання поблизу села Водяне зазнав смертельного поранення матрос Савлук Павло Валентинович.

1 червня 2017 року морські піхотинці 36-ї бригади МП повернулись до пунктів постійної дислокації після року служби в районі проведення АТО на приморському напрямку. Урочисті зустрічі героїв відбулись у Бердянську, Маріуполі та Миколаєві[11]. 30 січня 2018 року під Талаківкою від кулі снайпера загинув старший матрос Артем Скупейко[12].

14 лютого 2018 року в колишньому пансіонаті поблизу Широкиного (Волноваський район) в ранню пору вбито чотирьох військовослужбовців, коли вони спали. На тілі загиблих виявлено вогнепальні кульові поранення), а у приміщенні — ознаки приховання злочину (підпал та закладення вибухівки). Тоді загинули старший матрос Жовтобрюх Артем Олегович, матрос Новицький Андрій Юрійович, молодший лейтенант Бурданов Олександр Олександрович та старший матрос Литвиненко Валерій Володимирович. Слідчі встановили причетність до вбивства двох військовослужбовців, які служили разом із загиблими. Підозрювані у скоєному зізналися, проведений слідчий експеримент. Відомо, що злочин стався на ґрунті нестатутних відносин під час проходження військової служби[13].

11 березня 2018 року під Широкиним загинув молодший сержант Олександр Швець[14].

У грудні 2018 року морські піхотинці зі складу бригади розпочали випробування десантно-штурмових катерів проєкту «Кентавр-ЛК», які незадовго до того прибули до Одеси. Морські піхотинці у складі взводу перевіряли десантомісткість з розміщенням особового складу, спорядження та боєприпасів на борту десантно-штурмового катера.[15].

1 липня 2019 року, в передобідню пору під час виїзду на евакуацію пораненого поблизу с. Водяне (Волноваський район), санітарний автомобіль Hummer HMMWV був обстріляний з ПТРК. Внаслідок прямого влучення ракети водій Сергій Майборода загинув на місці. Смертельного поранення зазнала сержант Ірина Шевченко.

7 серпня 2019 року, внаслідок обстрілу в районі Павлополя загинули 4 військовослужбовці 36-ї бригади МП[16]. 12 серпня помер сержант Дашковець Дмитро Дмитрович[17]. 10 жовтня 2019 року від кульового поранення в шию внаслідок обстрілу снайпером загинув старший матрос Волк Юрій Володимирович[18]. 11 жовтня 2019 року помер у Дніпровській обласній клінічній лікарні ім. І. І. Мечникова від поранень під Широкиним прапорщик В'ячеслав Кубрак. 16 жовтня 2019 року під Водяним загинув старший матрос Криль Степан Валерійович[19].

30 жовтня 2020 року, о 00:28, противник, застосовуючи гранатомети різних систем та стрілецьку зброю, двічі відкривав прицільний вогонь по позиціях 36-ї ОБрМП неподалік с. Водяного. Внаслідок ворожого вогню загинули сержант Бондарюк Володимир Володимирович та старший сержант Старостін Михайло Григорович[20].

21 січня 2021 року, близько 20:00, під час ворожого обстрілу поблизу с. Гнутове внаслідок отриманого вогнепального кульового наскрізного поранення шиї, не сумісного з життям, загинув старший матрос Отрєп'єв Олександр Сергійович[21].

19 березня 2021 року, під час масованого мінометного та гранатометного обстрілу позицій бригади поблизу с. Водяне, загинув молодший сержант Грабар Андрій Володимирович[22].

Оборона Маріуполя[ред. | ред. код]

13 квітня 2022 року під час оборони Маріуполя в результаті вторгнення Росії підрозділи 36-ї окремої бригади морської піхоти зуміли з'єднатися з силами полку Азов на території металургійного комбінату Азовсталь та продовжити оборону заводу.[23]

В кінці жовтня 2022 року морпіхів передислокували на Авдіївський напрямок у районах Водяного та Опитного.[24]

У листопаді 2022 року бригада брала участь у боях на Херсонському напрямку та звільненні правобережжя Херсонщини.[25]

Структура[ред. | ред. код]

Морські піхотинці 36-ї бригади морської піхоти на навчаннях.
Морські піхотинці 36-ї бригади морської піхоти на міжнародних навчаннях Platinum Eagle 2018 (Румунія, полігон Бабадаг).
  • управління (в тому числі штаб)
  • танковий батальйон (Т-80, до 2017 — Т-64)[26]
  • 1 окремий батальйон морської піхоти, А2777 (А2272), м. Миколаїв
  • 501 окремий батальйон морської піхоти, А1965 (А0669), м. Бердянськ
  • 1 лінійний батальйон морської піхоти
  • бригадна артилерійська група:
    • батарея управління та артилерійської розвідки
    • гаубичний самохідно-артилерійський дивізіон
    • протитанковий артилерійський дивізіон
    • реактивний артилерійський дивізіон
  • зенітний ракетно-артилерійський дивізіон
  • ДШГ «Ведмеді» [27]
  • РУБпАК [28]
  • ремонтно-відновлювальний батальйон
  • група інженерного забезпечення
  • батальйон матеріального забезпечення
  • розвідувальна рота
  • рота снайперів
  • рота радіоелектронної боротьби
  • рота радіаційного, хімічного, біологічного захисту
  • польовий вузол зв'язку
  • медична рота

Інциденти[ред. | ред. код]

28 липня 2022 року п`яний солдат Валентин Гандебура розстріляв командира танкового батальйону 36-ї ОБрМП Євгена Чорноконя [29].

Командування[ред. | ред. код]

Начальники штабу

Втрати[ред. | ред. код]

2022[ред. | ред. код]

  1. Єгор Шалінський. Загинув у селищі Опитне, поблизу Донецького аеропорту, 23 жовтня 2022 року[34]

2023[ред. | ред. код]

  1. Нагорний Олександр Володимирович (1980 - 2.11.2023) - матрос, стрілець-помічник гранатометника. Загинув в районі с. Кринки Херсонської області.
  2. Сологуб Петро Володимирович (1994 - 28.12.2023) - матрос, стрілець - снайпер. Загинув у районі с. Кринки Херсонської Області.
  3. Березний Владислав - старший матрос, позивний Ведмідь. Помер 21 червня 2023 року в Дніпропетровській обласній клінічній лікарні. 15 червня, повертаючись із бойового завдання, боєць потрапив у трагічне ДТП в районі села Костянтинопіль на Донеччині й отримав важкі травми[35].

2024[ред. | ред. код]

  1. 21 лютого 2024 - Глущенко Антон Ігорович, старший сержант, начальник ремонтної майстерні батальйону логістики. Загинув в районі села Чорнобаївка Херсонського району Херсонської області[36].

Традиції[ред. | ред. код]

7 липня 2019 року бригаді було присвоєно ім'я контрадмірала Михайла Білинського.[37][38] Михайло Білинський був організатором та командиром Дивізії морської піхоти Директорії Української Народної Республіки за часів української революції початку XX століття[39].

22 липня 2019 року з'явилося повідомлення, що Начальник Генерального штабу Руслан Хомчак затвердив нову нарукавну емблему 36-ї бригади морської піхоти. 20 липня бригада відзначила четверту річницю від дня створення. Малюнки нової емблеми у повнокольоровому та приглушеному варіантах показали у телевізійній програмі військового телебачення «ProВійсько» за 20 липня[40].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 36 окрема бригада морської піхоти. Архів оригіналу за 30 травня 2019. Процитовано 25 січня 2019.
  2. Цензор.НЕТ. "ВЫ ДОЛЖНЫ ПРИМЕНИТЬ ОРУЖИЕ!" - ТУРЧИНОВ УГРОЖАЛ, ПОДТАЛКИВАЛ МЕНЯ К ВОЕННЫМ ДЕЙСТВИЯМ", - ИНТЕРВЬЮ ПРЕДАТЕЛЯ. Цензор.НЕТ (ru-RU) . Архів оригіналу за 30 травня 2019. Процитовано 5 травня 2017.
  3. Широкіне. Територія морпіхів. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Архів оригіналу за 9 жовтня 2016. Процитовано 7 жовтня 2016.
  4. Масний Сергій Анатолійович. Архів оригіналу за 13 вересня 2017. Процитовано 13 вересня 2017.
  5. Кучма Олег Олександрович. Архів оригіналу за 8 січня 2018. Процитовано 8 січня 2018.
  6. Книга пам'яті. Архів оригіналу за 24 грудня 2018. Процитовано 24 грудня 2018.
  7. Цензор.НЕТ. Взят в плен террорист Фил: "Боец 9-го полка "ДНР", нахожусь на должности гранатометчика". ФОТО+ВИДЕО. Цензор.НЕТ (ru-RU) . Архів оригіналу за 25 жовтня 2016. Процитовано 12 жовтня 2016.
  8. Цензор.НЕТ. Взятый в плен террорист Фил оказался известным снайпером из ДРГ "Белые лебеди", любителем "кошмарить укров". ВИДЕО+ФОТО. Цензор.НЕТ (ru-RU) . Архів оригіналу за 25 жовтня 2016. Процитовано 12 жовтня 2016.
  9. На Сумщині попрощалися із загиблим морським піхотинцем. Архів оригіналу за 16 січня 2017. Процитовано 16 січня 2017.
  10. У Лубнах провели в останню путь загиблого воїна Олександра Вознюка, сина священика. Архів оригіналу за 22 квітня 2017. Процитовано 20 квітня 2017.
  11. Підрозділи 36 окремої бригади морської піхоти повернулись із району проведення АТО до пунктів постійної дислокації. Архів оригіналу за 5 червня 2017. Процитовано 2 червня 2017.
  12. У смт. Горностаївка на Херсонщині попрощались із загиблим воїном Артемом Скупейком. Архів оригіналу за 6 лютого 2018. Процитовано 6 лютого 2018.
  13. У зоні АТО чотирьох морських піхотинців застрелили їхні товариші по службі: всі подробиці. https://nv.ua/. Архів оригіналу за 21 лютого 2022. Процитовано 1 листопада 2020.
  14. І не знав, що здатен на подвиги. Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 15 березня 2018.
  15. Морпіхи випробовують «Кентаври». https://mil.in.ua/. Український мілітарний портал. 4 грудня 2018. Архів оригіналу за 5 грудня 2018. Процитовано 3 грудня 2018.
  16. Україна не залишить без уваги загибель чотирьох бійців під Павлополем, — Данилюк. Архів оригіналу за 7 серпня 2019. Процитовано 7 серпня 2019.
  17. Помер український воїн Дмитро Дашковець, поранений у районі Широкиного. Це восьмий військовий, який загинув за час перемир'я Зеленського. Архів оригіналу за 13 серпня 2019. Процитовано 21 жовтня 2019.
  18. На Донеччині від обстрілу загинув морпіх Юрій Волк із 36-ї бригади. Архів оригіналу за 13 жовтня 2019. Процитовано 1 листопада 2019.
  19. На Донеччині від обстрілу загинув старший матрос Степан Криль. Архів оригіналу за 27 лютого 2020. Процитовано 2 листопада 2019.
  20. Ранкове зведення щодо ситуації в районі проведення операції Об'єднаних сил станом на 7.30 30 жовтня 2020 року [Архівовано 31 жовтня 2020 у Wayback Machine.]
    Порушення перемир'я на Донбасі: загинули двоє українських військових, ще двоє поранені. 30.10.2020 [Архівовано 18 лютого 2022 у Wayback Machine.]
    Поблизу Водяного загинуло двоє морпіхів. 30.10.2020 [Архівовано 31 жовтня 2020 у Wayback Machine.]
    Стали відомі імена загиблих на Донбасі військових. 30.10.2020, 14:44 [Архівовано 1 листопада 2020 у Wayback Machine.]
  21. Внаслідок обстрілу позицій українських захисників загинув один військовослужбовець Об'єднаних сил. 21.01.2021, 21:49 [Архівовано 22 січня 2021 у Wayback Machine.]
    Стало відомо ім'я загиблого в районі ООС від кулі снайпера морпіха. 22.01.2021, 09:53
    Морпіх Олександр Отрєп'єв загинув від кулі ворожого снайпера у Приазов'ї. 22.01.2021, 11:58 [Архівовано 23 січня 2021 у Wayback Machine.]
    Останній Приют. На Миколаївщині поховали морпіха Олександра Отрєп'єва, вбитого російським снайпером. 24.01.2021, 12:07 [Архівовано 24 січня 2021 у Wayback Machine.]
  22. У Миколаєві попрощалися із загиблим на Донбасі молодим морпіхом: фото і відео. https://apostrophe.ua/. Архів оригіналу за 22 травня 2021. Процитовано 22 травня 2021.
  23. 36 бригада морської піхоти отримала почесне найменування. twitter.com (укр.). 13 квітня 2022. Архів оригіналу за 13 квітня 2022. Процитовано 13 квітня 2022.
  24. «НАШ ДЕНЬ» (uk-UA) , процитовано 22 липня 2023
  25. Сили оборони встановили контроль у понад 60 населених пунктах Херсонщини – звернення Президента України. https://www.president.gov.ua/. Офіс Президента України. 12 листопада 2022. Процитовано 18 грудня 2022.
  26. Танковий батальйон морської піхоти переозброять на Т-80. http://milnavigator.com.ua/. Військовий навігатор України. 16 листопада 2017. Архів оригіналу за 18 листопада 2017. Процитовано 16 листопада 2017.
  27. Морпіхи показали знищення ворожого танку
  28. Миколаївські морпіхи спалили ворожий "Солнцепьок"
  29. Влітку 2022 року п’яний солдат розстріляв комбата морпіхів миколаївської бригади.
  30. [1]
  31. Командир морпіхів закликає терміново деблокувати Маріуполь: ситуація критична. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 18 квітня 2022. Процитовано 18 квітня 2022.
  32. 36-у окрему бригаду морської піхоти очолив повний кавалер ордена Богдана Хмельницького підполковник Сікоза
  33. Командир миколаївської 36 бригади полковник Сікоза йде з посади
  34. Суспільне.
  35. Старший матрос Владислав Березний потрапив у ДТП на Донеччині. Меморіал жертв війни (укр.). Процитовано 20 квітня 2024.
  36. За останній тиждень стало відомо про загибель 17 захисників з Полтавщини. Інтернет-видання «Полтавщина» (укр.). 26 лютого 2024. Процитовано 20 квітня 2024.
  37. Зеленський в Одесі привітав військових моряків з Днем флоту і вручив нагороди. https://dumskaya.net/. Думська. 7 липня 2019. Архів оригіналу за 7 липня 2019. Процитовано 7 липня 2019.
  38. Указ Президента України від 5 липня 2019 року № 495/2019 «Про присвоєння почесного найменування 36 окремій бригаді морської піхоти Командування морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України»
  39. 36 бригада морської піхоти отримала почесне найменування. MIL.IN.UA (укр.). 8 липня 2019. Архів оригіналу за 8 липня 2019. Процитовано 8 липня 2019.
  40. Затверджена нова емблема 36-ї бригади морської піхоти. https://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 22 липня 2019. Архів оригіналу за 21 липня 2019. Процитовано 22 липня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]

Документальні фільми[ред. | ред. код]