4-швидкість

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У фізиці, зокрема в спеціальній і загальній теоріях відносності, 4-швидкість (або чотиришвидкість) — 4-вектор у чотиривимірному просторі-часі[nb 1], релятивістський аналог швидкості, яка є тривимірним вектором у просторі.

Фізичні події відповідають математичним точкам у часі та просторі, сукупність яких разом утворює математичну модель фізичного чотиривимірного простору-часу. Історія об'єкта відстежує криву в просторі-часі, називану його світовою лінією. Якщо об'єкт має масу[en], а отже його швидкість обов'язково менша за швидкість світла, світову лінію можна параметризувати власним часом об'єкта. 4-швидкість — це швидкість зміни 4-положення відносно власного часу вздовж кривої. Швидкість, навпаки, — це швидкість зміни положення об'єкта в (тривимірному) просторі, як його бачить спостерігач, відносно часу спостерігача.

Величина 4-швидкості об'єкта, тобто величина, отримана застосуванням метричного тензора g до 4-швидкості U, тобто , завжди дорівнює ±c2, де c — швидкість світла. Застосування знака плюс чи мінус залежить від вибору метричної сигнатури. Для нерухомого об'єкта його 4-швидкість паралельна напрямку координати часу з U0 = c. Отже, 4-швидкість — нормалізований напрямлений у майбутнє часоподібний дотичний вектор до світової лінії та є контраваріантний вектор. Хоча це вектор, додавання двох 4-швидкостей не дає 4-швидкості: простір 4-швидкостей сам по собі не є векторним простором[nb 2].

Швидкість[ред. | ред. код]

Шлях об'єкта в тривимірному просторі (в інерційній системі відліку) можна виразити через три функції просторової координати xi(t) від часу t, де i — індекс, який набуває значень 1, 2, 3.

Три координати утворюють тривимірний радіус-вектор, який можна записати як вектор-стовпець

Складові швидкості (дотичної до кривої) в будь-якій точці світової лінії дорівнюють
Кожна складова записується просто

Теорія відносності[ред. | ред. код]

У теорії відносності Ейнштейна шлях об'єкта, що рухається відносно певної системи відліку, визначають чотири функції координат xμ(τ), де μ — індекс простору-часу, який має значення 0 для часоподібної складової, та 1, 2, 3 для простороподібних координат. Нульова складова визначається як часова координата, помножена на c,

Кожна функція залежить від одного параметра τ, який називають її власним часом. Як вектор-стовпець:

Уповільнення часу[ред. | ред. код]

З уповільненням часу диференціали координатного часу[en] t і власного часу τ пов'язані між собою

де фактор Лоренца ,
є функцією евклідової норми u тривимірного вектора швидкості :

Визначення 4-швидкості[ред. | ред. код]

4-швидкість — 4-вектор, дотичний до часоподібної[en] світової лінії. 4-швидкість в будь-якій точці світової лінії визначається як:

де  — 4-положення,  — власнний час[1].

4-швидкість, визначена тут за допомогою власного часу об'єкта, не існує для світових ліній безмасових об'єктів, таких як фотони, що рухаються зі швидкістю світла; також її не визначено для тахіонних світових ліній, де дотичний вектор простороподібний.

Складові 4-швидкості[ред. | ред. код]

Зв'язок між часом t і часовою координатою x0 визначається формулою

Взявши похідну від за власним часом τ, знаходимо складову швидкості Uμ для μ = 0:
і для інших 3 складових за власним часом отримуємо складові швидкості Uμ для μ = 1, 2, 3:
де ми використали правило диференціювання складеної функції та зв'язки
Таким чином, знаходимо для 4-швидкості :
У стандартній 4-векторній нотації це:
де  — часова складова,  — просторова складова.

З точки зору синхронізованих годинників і лінійок, пов'язаних із певною ділянкою плоского простору-часу, три простороподібні складові 4-швидкості визначають власну швидкість[en] рухомого об'єкта , тобто швидкість, з якою відстань долається в еталонній системі відліку за одиницю власного часу, що минув на годиннику, який рухається з об'єктом.

На відміну від більшості інших 4-векторів, 4-швидкість має не 4, а лише 3 незалежні складові . Коефіцієнт є функцією тривимірної швидкості .

Коли деякий скаляр Лоренца[en] помножити на 4-швидкість, то отримаємо новий фізичний 4-вектор, який має 4 незалежні складові.

Наприклад:

де маса спокою

Фактично, коефіцієнт поєднується зі скалярним членом Лоренца і утворює 4-ту незалежну складову

і

Величина[ред. | ред. код]

Використовуючи диференціал 4-положення в системі спокою, за допомогою метрики Мінковського зі сигнатурою (−, +, +, +) можна отримати величину 4-швидкості:

Коротше кажучи, величина 4-швидкості будь-якого об'єкта завжди є фіксованою сталою:
У рухомій системі відліку така сама норма:
так що:
що зводиться до визначення фактора Лоренца.

Див. також[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Технічно чотиривектор слід розглядати як такий, що міститься в дотичному просторі точки простору-часу, а сам простір-час моделюється як гладкий многовид. Ця особливість важлива в загальній теорії відносності.
  2. Множина чотиришвидкостей є підмножиною дотичного простору (який є векторним простором) у події. Назва чотиривектор випливає з поведінки під час перетворень Лоренца, а саме під яким конкретним представленням вони перетворюються.
Примітки
  1. McComb, W. D. (1999). Dynamics and relativity. Oxford [etc.]: Oxford University Press. с. 230. ISBN 0-19-850112-9.

Література[ред. | ред. код]