532-й окремий ремонтно-відновлювальний полк (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
532 окремий ремонтно-відновлювальний полк
(з 2016 [уточнити])
532 окремий ремонтно-відновлювальний батальйон
(2002—2016 [уточнити])
Нарукавний знак полку
Країна  Україна
Вид Сухопутні війська
У складі Оперативне командування «Схід» ОК «Схід»
Гарнізон/Штаб Черкаське
Знаки розрізнення
Польовий нарукавний знак

Медіафайли на Вікісховищі

532-й окремий ремонтно-відновлювальний полк (532 ОРВП, в/ч А3336) — військовий підрозділ, що входить до складу Збройних Сил України.

Історія[ред. | ред. код]

У відповідності до Закону України “Про Збройні Сили України” від 6 грудня 1991 року, управління 5455 ремонтно-відновлювальної бази 6-ї гвардійської танкової армії, яке було сформовано 15 жовтня 1984 року в смт. Гвардійське Новомосковського району Дніпропетровської області, підпорядковано Міністерству оборони України та увійшло в склад Збройних Сил України.

19 січня 1992 року особовий склад полку склав Військову присягу на вірність народу України.

У листопаді 2002 року управління 5455 ремонтно-відновлювальної бази, 227 окремий ремонтно-відновлювальний батальйон бронетанкової техніки та 150 окремий ремонтно-відновлювальний батальйон автомобільної техніки 6 армійського корпусу переформовано у 532 окремий ремонтно-відновлювальний батальйон комплексного ремонту.

У лютому 2004 року 532 окремий ремонтно - відновлювальний батальйон комплексного ремонту переформовано у 532 окремий батальйон логістики.

У квітні 2006 року 532 окремий батальйон логістики переформовано у 532 окремий ремонтно-відновлювальний батальйон, та передислоковано до смт. Черкаське Новомосковського району Дніпропетровської області.

У січні 2016 року 532 окремий ремонтно-відновлювальний батальйон переформовано у 532 окремий ремонтно-відновлювальний полк, згідно спільної директиви Міністра оборони України та Начальника Генерального штабу Збройних Сил України від 23.12.2015 (військова частина А3336), та підпорядковано Оперативному командуванню “Схід” Сухопутних військ Збройних Сил України.

Днем створення військової частини вважається 18 листопада 2002 року.

532 окремий ремонтно-відновлювальний полк призначений для ведення технічної розвідки та евакуації пошкодженого або несправного озброєння та військової техніки у смузі (районі) дій оперативного командування (оперативного угруповання військ); здійснення технічної підтримки військових частин і підрозділів, що діють на окремому або ізольованому напрямку; проведення спеціалізованого і комплексного поточного і середнього ремонтів ракетно-артилерійського озброєння, бронетанкового озброєння і техніки, автомобільної та інженерної техніки, озброєння і засобів радіаційного хімічного біологічного захисту, техніки зв’язку і тилу; поточного ремонту агрегатів бронетанкового озброєння і техніки та автомобільної техніки, ремонту і повірці засобів вимірювання техніки, виготовлення окремих деталей до запасних частин, інструментів й приладів військової техніки, забезпечення матеріально-технічними засобами за класами постачання (військово-технічним майном) підпорядкованих ремонтно-відновлювальних підрозділів.

За роки незалежності 532 окремий ремонтно-відновлювальний полк приймав участь у:

- міжнародному навчанні “Козацький степ - 1997”;

- стратегічних командно-штабних навчаннях ЗС України “Артерія - 2007”, “Рубіж - 2016”, “Блакитний тризуб - 2017”, “Козацька воля - 20l8”, “Козацька воля - 2019”;

- командно-штабних навчаннях “Рішуча дія - 2008”;

- командно-штабних навчаннях під керівництвом начальника Генерального Штабу 3бройних Сил України;

З 2014 року особовий склад 532 окремого ремонтно-відновлювального полку виконував завдання технічного забезпечення в складі підрозділів Збройних Сил України операції Об’єднаних сил (Антитерористичній операції).

З початку повномасштабної агресії російської федерації на території України особовий склад полку виконує наступні завдання:

- проведення поточного і середнього ремонтів ракетно-артилерійського озброєння, бронетанкового озброєння і техніки, автомобільної техніки;

- проведення поточного і середнього ремонту ОВТ та технічних засобів відповідних родів військ, спеціальних військ (інженерної техніки, техніки РХБз, засобів зв’язку, вимірювальної техніки тощо);

- проведення поточного ремонту агрегатів бронетанкового озброєння і техніки та автомобільної техніки;

- зберігання запасів військово-технічного майна, необхідного для проведення поточного і середнього ремонту озброєння і військової техніки;

- проведення технічної розвідки та евакуації пошкоджених зразків озброєння і військової техніки;

- створення та забезпечення роботи пунктів технічної допомоги під час розгортання (перегрупування) військ (сил) на маршрутах їх висування;

- метрологічне забезпечення військових частин (підрозділів), повірка (калібрування), налагодження і поточний ремонт засобів вимірювальної техніки.

Втрати[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На Дніпропетровщині відкрили меморіал на честь придніпровського залізничника, який загинув в АТО. Архів оригіналу за 15 листопада 2017. Процитовано 14 листопада 2017.
  2. Книга пам'яті загиблих. memorybook.org.ua. Архів оригіналу за 10 лютого 2020. Процитовано 26 квітня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]