8-ма група ССО армії США

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
8-ма група сил спеціальних операцій армії США
8th Special Forces Group (United States)
Емблема 8-ї групи на берет
На службі 1963 — 1972
Країна США США
Вид армія США
Роль тренування армій країн Латинської Америки у веденні антипартизанської війни
Чисельність група ССО
Гарнізон/Штаб Форт Гулік, Зона Панамського каналу
Прізвиська «Зелені берети» (англ. Green Berets)
Гасло (лат. De Oppresso Liber)
Знаки розрізнення
Нарукавний шеврон належності до ССО армії
Знак ССО

Медіафайли на Вікісховищі

8-ма група сил спеціальних операцій армії США (англ. 8th Special Forces Group (United States) — військове формування, група спеціальних операцій армії США, що призначалася для тренування армій країн Латинської Америки методиці веденні антипартизанських форм ведення війни. Деякі заходи підготовки здійснювалися під егідою та за сприянням Школи Америк, що розміщувалася на базі Форт Гулік.

Призначення[ред. | ред. код]

На 8-му групу сил спеціальних операцій сухопутних військ покладалися основні завдання:

Історія[ред. | ред. код]

У травні 1962 року передовий підрозділ роти «D» 7-ї групи спеціальних військ прибув з Форту Брегг до нового місця дислокації у Форт Гулік, у контрольованій на той час американцями Зоні Панамського каналу. З цій групи розпочалося формування нової групи «Зелених беретів» — 8-ї. У серпні 1962 у Панамі зосередилася основна частина роти «D», й поступово підрозділ розрісся до масштабів повноцінної частини спеціальних операцій армії США. Після завершення формування спочатку командиром 8-ї групи став підполковник Сайєр, якого 18 січня 1963 змінив підполковник Артур Сімонс, за прізвищам «Бик».

8-ма група перейшла у підпорядкування Сил спеціальних акцій в Латинській Америці (англ. Special Action Force (SAF), Latin America); до її складу крім двох лінійних рот спецоперацій увійшли підрозділ військової розвідки, окремі інженерний, медичний, військової поліції та агентства безпеки підрозділи. Група також мала окремий батальйон психологічних операцій.

Силами експертів групи здійснювалася підготовка інструкторів для армій латиноамериканських країн, у першу чергу контрпартизанські підрозділи з Венесуели, Колумбії та Еквадору. Мобільна тренувальна команда від 8-ї групи тренувала та навчала батальйон болівійських рейнджерів, що захопили та стратили восени 1967 року легендарного Че Гевару.

30 червня 1972 року 8-ма група ССО армії США була розформована та виведена з зони Панамського каналу.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]