85-та піхотна дивізія (США)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з 85-а піхотна дивізія (США))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
85-та піхотна дивізія (США)
85th Infantry Division (United States)
На службі 19171919
19421945
19462007
2008–по т.ч.
Країна США США
Належність Регулярна армія США
Вид армія США
Тип піхотна дивізія
Чисельність дивізія
У складі II корпус
Гарнізон/Штаб США Кемп-Кластер, Мічиган
Прізвиська «Дивізія Кастера» («Custer Division»)
Війни/битви Перша світова війна
Громадянська війна у Росії
* Експедиція «Полярний ведмідь»
Друга світова війна
Італійська кампанія
* Лінія Густава
* Готська лінія
* Північно-Італійська операція
Вебсайт custermen.com(англ.)
Командування
Визначні
командувачі
Вейд Гейсліп

Медіафайли на Вікісховищі

85-та піхотна дивізія (США) (англ. 85th Infantry Division (United States) — військове з'єднання, піхотна дивізія армії США. Дивізія брала участь у бойових діях Першої та Другої світових війн, а також у інтервенції американських військ на півночі Росії після Жовтневого перевороту.

Історія[ред. | ред. код]

85-та піхотна дивізія сформована 25 серпня 1917 року в Кемп-Кластері, Мічиган, у складі 2-х бригад: 169-ї та 170-ї. Звідсіля після року тренувань перекинута до Англії. 339-й піхотний полк незабаром переведений до Архангельська до складу Експедиційного корпусу, що брав участь у війні проти більшовиків на півночі Росії.

Решта дивізії була роздроблена по частинах, які розосередили на посилення інших формувань по Лотарингії, до Сен-Мієля та Марбаша. Як єдине ціле дивізія ніколи не брала участь у бойових діях на Західному фронті. Після війни вона залишалася у Німеччині до серпня 1919, потім повернулася до Штатів.

15 травня 1942 року дивізія знову активована у Кемп Шелбі, у Міссісіпі. У квітні 1943 року вона залучалася до стратегічних навчань, так званих Луїзіанських маневрів, поблизу Лісвілл. 24 грудня 1943 року з'єднання морськими суднами перейшло до Касабланки у Французькому Марокко, де 2 січня 1944 року висадилася на африканське узбережжя. Звідси дивізію після періоду підготовки перекинули до Італії, де вона увійшла до II-го корпусу 5-ї армії генерала М.Кларка, й вступила у бій проти німецьких військ північніше Неаполя.

Дивізія билася за прорив оборонних рубежів противника, що простягалися від Адріатичного до Тірренського морів. Билася в районі Анціо, проривала лінію Густава, де зазнала серйозних втрат і відійшла на відновлення боєздатності. Однак, через ускладнення обстановки була кинута в бій і незабаром 5 червня 1944, однією з перших частин американських військ, увійшла до Риму.

З 15 по 26 серпня 1944 року 85-та дивізія змагалася в оборонних боях поздовж річки Арно. У вересні проривала рубежі Готичної лінії німців, до жовтня вийшла в долину річки По.

6 січня 1945 року американське з'єднання змінило на передовій британську 1-у піхотну дивізію, де перейшла до оборони займаних позицій. З початком весняного наступу 1945 року атакувала німецькі та італійські частини республіки Сало в районах міст Лукка, Пістоя, на берегах річки Панаро. Війну завершила розгромом та капітуляцією німецьких військ у Беллуно-Агордо.

За час Другої світової війни дивізія втратила 7 268 чоловіків, зокрема 1 717 серед них загиблими. Три воїна 85-ї піхотної дивізії нагороджені медалями Пошани.

26 серпня 1945 року дивізія повернулася до Сполучених Штатів, у Вірджинію й незабаром деактивована.

Але вже 19 лютого 1947 року її відновили в Чикаго, Іллінойс і включили до складу Резерву армії США.

1 червня 1959 року її перейменували на 85-ту навчальну дивізію, що мала у своєму складі штаб дивізії, три навчально-тренувальні бригади, окрему тренувальну групу; місцем дислокації було Оук Парк. У вересні 2007 року її знову розформували, матеріальну базу та фонди передали 75-ій навчальній дивізії.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Paul Schultz, The 85th Infantry Division in World War II, Infantry Journal Press, 1947