A. G. Cook

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
A. G. Cook
Основна інформація
Повне ім'я англ. Alexander Guy Cook
Дата народження 23 серпня 1990(1990-08-23) (33 роки)
Місце народження Лондон, Велика Британія
Роки активності 2011 — тепер. час
Громадянство Велика Британія
Професії музичний продюсер, композитор, студійний музикант, музикант
Освіта Ґолдсмітсd і King Alfred Schoold
Жанри поп
Псевдоніми A. G. Cook
Лейбли PC Musicd
Батько Peter Cookd
CMNS: Файли у Вікісховищі

Александер Гай Кук (нар. 23 серпня 1990) — англійський музичний продюсер, співак, автор пісень, співзасновник і керівник британського лейблу PC Music[1], відомий як A. G. Cook. Перші сольні сингли Кук випустив у 2014 році. Співпрацював із виконавцями PC Music, такими як Ханна Даймонд, GFOTY, EASYFUN, Денні Л. Харле та felicita. Створив одноразовий проект QT разом із Sophie та виконавцем Хейденом Данхемом, спродюсувавши сингл 2014 року «Hey QT».

A. G. Cook став відомим як креативний директор Charli XCX і був виконавчим продюером її проєктів Angel 1, Pop 2, Charli і How I'm Feeling Now[2]. A. G. Cook названий № 12 у Dazed 100 за «перевизначення стилю та молодіжної культури у 2015 році та далі»[3]. Випустив два альбоми, 7G і Apple, і отримав нагороду Variety «Hitmakers Innovator of the Year» у 2020 році[4].

З моменту заснування PC Music у серпні 2013 року лейбл представляв понад 20 виконавців, що випускають музику в схожому стилі, в якому посилюються тропи популярної попмузики 1990-х і 2000-х років[5]. Цей стиль перебільшених поптропів став основою мікрожанру гіперпоп, розвиток і популяризацію якого приписують A. G. Cook[6].

Ранні роки[ред. | ред. код]

Александер Гай Кук — син англійського архітектора сера Пітера Кука та ізраїльської архітекторки Яель Рейснер. Навчався в Голдсмітському університеті Лондона, де вивчав музику[7].

Саме в університеті він відновив зв'язок з Денні Л. Харле, з яким ходив до школи в підлітковому віці[8]. Їх зблизили спільні музичні смаки та інтерес до комедійного дуету Тім і Ерік. Це переросло в музичний проєкт під назвою Dux Content[9].

Кар'єра[ред. | ред. код]

2011—2013: Початок кар'єри[ред. | ред. код]

За відсутності вокаліста, Dux Content зосередився на музичних експериментах[9]. Однією з їхніх ранніх робіт була збірка композицій для Disklavier, випущена разом зі Спенсером Ноублом і Тімом Філліпсом під назвою «Dux Consort»[10].

A. G. Cook створив Gamsonite, «псевдолейбл», що збирав його ранні колаборації[7]. Dux Content випустив пісні з дивним зображенням цифрових аватарів для рекламних робіт. Проект помітила продюсерка Sophie, яка пізніше працювала з групами PC Music.

2013—2015: Заснування PC Music[ред. | ред. код]

У серпні 2013 року A. G. Cook заснував PC Music з метою «записувати людей, які зазвичай не створюють музику, і ставитися до них так, ніби вони є великими виконавцями лейбла»[8]. У 2014 році A. G. Cook випустив «Keri Baby» як свій перший сольний сингл з вокалом Ханни Даймонд[11][12]. Його наступний сингл «Beautiful» вийшов у червні. «Beautiful» — це євроданс з високим вокалом[13][14]. Журнал Fact назвав її «де-факто гімном» PC Music, а пісня отримала ремікс від шотландського продюсера Rustie[15].

A. G. Cook працював із Sophie над створенням пісні для QT, попспівачки, яку зобразив американський перфоманс художник Хейден Данхем[16]. Вона знайшла A. G. Cook в Інтернеті та захотіла використати пісню для реклами енергетичного напою QT[17]. Їхня спільна робота «Hey QT» була випущена в серпні 2014 року на XL Recordings.

22 грудня 2014 року A. G. Cook випустив «What I Mean» зі свого міксу «Personal Computer Music» як сингл. Сингл був доступний для безкоштовного завантаження на каналі SoundCloud радіоведучої Енні Мак «Free Music Monday»[18]. Починаючи з приглушених діалогів, пісня містить роботизований вокал і семпл R&B виконавця Чакі Букера[19]. Після обговорення співпраці над альбомом Charli XCX A. G. Cook випустив офіційний ремікс на її сингл «Doing It» за участю Ріти Ори[20][21].

Робота A. G. Cook отримала визнання в списках на кінець року за 2014 рік від Dummy[22], BuzzFeed[23], Dazed[12] та Pitchfork[13].

У березні 2015 року PC Music вирушив у США, щоб продемонструвати всі 11 талантів його лейбла в Empire Garage в Остіні, штат Техас. Презентація отримала позитивні відгуки, The Guardian сказав, що «Увесь гучний набір A. G. Cook [показує], що це лейбл, який відмовляється обмежуватися визначеннями жанру чи гарного смаку»[24]. 8 травня 2015 року A. G. Cook виступив у складі концерту PC Music в BRIC House в Брукліні, Нью-Йорк, в рамках фестивалю Red Bull Music Academy[25].

«Superstar», п'ятий сингл A. G. Cook, випущений на PC Music 13 липня 2016 року[26].

2017—2020: Charli XCX, Jonsi та інші[ред. | ред. код]

У березні 2017 року був випущений мікстейп Charli XCX Number 1 Angel, в якому чільне місце займають A. G. Cook та інші, включаючи виконавців PC Music і пов'язаних з ним SOPHIE, Денні Л. Харле, Life Sim і EASYFUN, які створили проєкт EasyFX разом з A. G. Cook. Далі послідував мікстейп Pop 2, також за участю A. G. Cook та інших. Pitchfork Media поставила Pop 2 оцінку 8,4 з 10, назвавши його «баченням того, якою може бути попмузика» та «найкращою повноформатною роботою у кар'єрах як Charli XCX, так і PC Music»[27].

У листопаді 2018 року A. G. Cook зробив внесок у другий студійний альбом Томмі Кеша ¥€$. Кук вважається продюсером п'яти треків на платівці, включаючи головний сингл «X-RAY», який він спродюсував разом з Денні Л. Харле[28].

A. G. Cook був оголошений співвиконавчим продюсером третього студійного альбому Charli XCX Charli, який вийшов 13 вересня 2019 року. Він спродюсував шість із семи синглів альбому, включаючи Gone, третій сингл з альбому, у якому беруть участь Christine and the Queens. Пісня отримала нагороду «Кращий новий трек» від Pitchfork[29] і найкращу пісню тижня від Stereogum[30].

6 квітня 2020 року A. G. Cook і Бі Джей Бертон були оголошені співвиконавчими продюсерами карантинного альбому Charli XCX How I'm Feeling Now, який був написаний з відкритим вихідним кодом, і ділиться процесом виробництва в Інтернеті та використовує внесоки шанувальників[31].

A. G. Cook спродюсував пісню «Exhale» Jónsi, його першу сольну музику за десятиліття, випущену 23 квітня 2020 року[32]. У липні 2020 року стало відомо, що він є виконавчим продюсером нового альбому Jónsi Shiver, який вийшов 2 жовтня 2020 року[33].

2020–дотепер: 7G й Apple[ред. | ред. код]

30 липня 2020 року A. G. Cook оголосив про майбутній студійний альбом 7G[34]. 7 серпня 2020 року він провів віртуальний концерт за участю Керолайн Полачек, Thy Slaughter і GRRL під назвою 7 by 7 через Zoom. Альбом був випущений на PC Music 12 серпня[35], і містить 49 треків, розділених на сім дисків[36].

20 серпня 2020 року A. G. Cook анонсував ще один студійний альбом Apple[37]. Оголошення супроводжувалося випуском синглу «Oh Yeah». Альбом випущений через PC Music 18 вересня 2020 року[38][39].

Напередодні випуску другого альбому Apple A. G. Cook провів ще один безкоштовний фестиваль у прямій трансляції у Zoom, Bandcamp і Twitch під назвою «Appleville». На фестивалі були представлені онлайн-виступи від 100 gecs, Аарона Картьє, Аляски Рейд, Amnesia Scanner, Astra King, Baseck, Charli XCX, Clairo, Danger Inc, Dorian Electra, Felicita, Fraxiom, Ханни Даймонд, Джиммі Едгара, Kero Kero Bonito, Namasenda, Ö, Oklou, Palmistry, Planet 1999 і Quiet Local. A. G. Cook описав цю подію як «пастирський відпочинок у затишку власного дому, на нескінченне зелене поле, де ви можете сидіти склавши руки та спостерігати, як деякі з ваших улюблених музикантів борються з обмеженнями часу та простору»[40]. VIP-квитки на пряму трансляцію продавалися на Bandcamp і включали доступ до вибраних записів з концерту. Усі кошти, виручені від продажу квитків, були передані організаціям Mermaids та Black Cultural Archives.

Після 5 років співпраці з Charli XCX у листопаді 2020 року пара була нагороджена премією «Hitmakers Innovator of the Year» від Variety.

У грудні 2020 року A. G. Cook взяв участь у проєкті LUCKYME Records 12 Alternative Futures Advent Calendar Project. Ремікс «Planet's Mad» від Baauer & A. G. Cook був випущений 10 грудня[41].

A. G. Cook співпрацював зі співачкою та авторкою пісень Хікару Утада, співпродюсером музичної пісні фільму «One Last Kiss», саундтреку до японського анімаційного науково-фантастичного фільму Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time. Пісня була випущена 9 березня 2021 року[42]. Він також був співпродюсером іншої пісні з Утадою, яка називається Kimi ni Muchuu, і зробив ремікс на пісню Face My Fears для її альбому Bad Mode[43].

Починаючи з квітня 2021 року A. G. Cook почав випускати ремікси пісень зі своїх двох альбомів 2020 року. Пізніше оголосив, що вони будуть включені у 21-трековий спільний альбом реміксів під назвою Apple vs. 7G. Альбом був випущений 28 травня і містить ремікси від виконавців Easyfun і Ханна Даймонд, а також Керолайн Полачек, Charli XCX і No Rome[44].

У травні 2021 року A. G. Cook випустив реміксовану версію пісні No Rome «Spinning», за участю Charli XCX і The 1975.

У червні 2021 року організував і курував своє перше шоу в 4-х частинах на BBC Radio 6 у рамках серії  'Lose Yourself with…'[45].

A. G. Cook зробив внесок в альбом реміксів Леді Гаги Chromatica, зробивши ремікс на трек «911» разом із Charli XCX. Альбом був випущений у вересні 2021 року і містив ремікси від Dorian Electra та Ріни Саваями[46].

У жовтні 2021 року A. G. Cook у партнерстві з Apple Inc. випустив «OS», пісню, яка включає звуки продуктів Apple за останні 45 років. Його використовували як вступну музику для медіазаходу Apple того ж місяця[47].

Артистичність[ред. | ред. код]

Стиль музики A. G. Cook посилює кліше попмузики 1990-х і 2000-х років[3]. Він стежить за роботою «мега-продюсерів», таких як Макс Мартін, Джиммі Джем і Террі Льюїс[8]. A. G. Cook посилається на альбом  Scritti Politti Cupid & Psyche 85 за його «свідоме рішення взяти попмузику та зробити її максимально блискучою та детальною»[48]. Він цитує корейську та японську попмузику як вплив, а також субкультуру г'яру[8].

A. G. Cook починає створювати треки, будуючи акорди та мелодії ноту за нотою. Він віддає перевагу звукам віртуальних інструментів і уникає звукового дизайну на початку процесу, надаючи своїй музиці невимушену простоту. Він експериментує з поєднанням дисонуючих звуків, і отримані в результаті щільні багатошарові аранжування знаходяться під впливом технік Black MIDI. Аранжування A. G. Cook натхненні механізованою музикою композитора Конлона Нанкэрроу[25]. Співпрацюючи з іншими виконавцями, він готує розгорнуте демо, щоб вони могли відразу закінчити текст і записати вокал. A. G. Cook ретельно обробляє вокал, подрібнюючи його, щоб використовувати як ритмічний елемент на вершині мелодії.

На відміну від більшості виконавців на PC Music, A. G. Cook носить простий одяг. GFOTY жартома охарактеризував його стиль як нормкор[49].

PC Music[ред. | ред. код]

PC Music заснована A. G. Cook у 2013 році[5]. Лейбл відомий сюрреалістичним або перебільшеним поглядом на попмузику, яка часто містить жіночий вокал зі зміщеним тоном і яскравими синтетичними текстурами[50]. До списку артистів лейблу входять Ханна Даймонд, Easyfun, Namasenda та Денні Л. Харле. Лейбл характеризують як такий, що охоплює естетику реклами, споживання та корпоративного брендингу. Його артисти часто представляють придумані образи, натхненні кіберкультурою[51]. Лейбл викликав як похвалу, так і критику з боку журналістів і був названий «поляризуючим»[52]. У 2019 році Dazed назвав його одним із «найбільш хвилюючих звукозаписних лейблів 2010-х»[53].  Останніми роками він був відзначений впливом на мейнстрім поп через продюсерську роботу PC Music для таких виконавців як Кім Петрас, Charli XCX і Jónsi[54].

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

  • 7G (2020)
  • Apple (2020)

Ремікс-альбоми[ред. | ред. код]

  • Apple vs. 7G (2021)

Мініальбоми[ред. | ред. код]

Nu Jack Swung (2013)

Airhorn (як DJ Lifeline) (2020)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A.G. Cook Biography, Songs, & Albums. AllMusic (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  2. Charli XCX Hired PC Music Founder A.G. Cook As Her Creative Director. idolator. 13 липня 2016. Процитовано 30 березня 2022.
  3. а б Dazed (2 грудня 2014). #12 – A. G. Cook. Dazed (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  4. Aswad, Jem; Aswad, Jem (3 грудня 2020). Charli XCX and A.G. Cook on Their Innovative and ‘Brutally Honest’ Five Years of Collaborating. Variety (амер.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  5. а б Dazed (9 жовтня 2014). PC Music's digital dreams. Dazed (англ.). Архів оригіналу за 22 серпня 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  6. This is Hyperpop: A Genre Tag for Genre-less Music. www.vice.com (англ.). Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  7. а б Inside the hard drive of PC Music. DIY (англ.). Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  8. а б в г Tank Magazine. Tank Magazine (en-gb) . Архів оригіналу за 7 січня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  9. а б Dummy. Next: Danny L Harle. DummyMag (амер.). Архів оригіналу за 5 лютого 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  10. Disklavier Concert 1, by Dux Consort. Dux Consort (англ.). Архів оригіналу за 8 листопада 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  11. PC Music Forever. The Awl (англ.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  12. а б Dazed (12 грудня 2014). The top 20 tracks of 2014. Dazed (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  13. а б The 100 Best Tracks of 2014 - Page 8. Pitchfork (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  14. A. G. Cook – “Beautiful”. Stereogum (англ.). 4 червня 2014. Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  15. Rustie's remix of A. G. Cook has the drop to end all drops. Fact Magazine (амер.). 16 грудня 2014. Архів оригіналу за 15 січня 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  16. Dazed (16 грудня 2014). Is QT the musical S1m0ne?. Dazed (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  17. Hey QT! An interview with 2014's most love-her-or-hate-her pop star. Fact Magazine (амер.). 9 вересня 2014. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  18. PC Music boss A. G. Cook shares 'What I Mean' – grab a free download. Fact Magazine (амер.). 22 грудня 2014. Архів оригіналу за 15 січня 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  19. Stream A.G. Cook's Tweaked-Out New Single, 'What I Mean'. SPIN (амер.). 22 грудня 2014. Архів оригіналу за 29 січня 2020. Процитовано 30 березня 2022.
  20. Dazed (10 грудня 2014). Charli XCX tells us ‘suck my left one’. Dazed (англ.). Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 30 березня 2022.
  21. January 23, Miles Raymer Updated; EST, 2015 at 07:02 PM. Scene-maker A.G. Cook remixes Charli XCX and Rita Ora's 'Doing It'. EW.com (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  22. Dummy. The 20 best tracks of 2014. DummyMag (амер.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  23. Perpetua, Matthew. 13 Obscure Pop Songs From 2014 You Need To Hear. BuzzFeed (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  24. PC Music at SXSW review – good taste goes out the window in pop makeover. the Guardian (англ.). 20 березня 2015. Архів оригіналу за 13 листопада 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  25. а б Pareles, Jon (10 травня 2015). Review: PC Music and Sophie in a High-Concept Extravaganza at BRIC House. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  26. Архівована копія. superstar.pcmusic.info. Архів оригіналу за 30 червня 2021. Процитовано 30 березня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  27. Nast, Condé. Charli XCX: Pop 2. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 18 квітня 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  28. Tommy Cash - ¥€$ (рос.), архів оригіналу за 30 березня 2022, процитовано 30 березня 2022
  29. Nast, Condé. Charli XCX / Christine and the Queens: “Gone”. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 13 грудня 2020. Процитовано 30 березня 2022.
  30. The 5 Best Songs Of The Week. Stereogum (англ.). 19 липня 2019. Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  31. How She\'s Feeling Now: Checking In With Charli XCX About Her Quarantine LP. Stereogum (англ.). 20 квітня 2020. Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  32. Martoccio, Angie; Martoccio, Angie (23 квітня 2020). Jónsi Returns With First New Solo Music in a Decade, 'Exhale'. Rolling Stone (амер.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  33. Shiver, by Jónsi. Jónsi (англ.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  34. Nast, Condé (30 липня 2020). A. G. Cook Announces New 49-Song Album 7G. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 1 серпня 2020. Процитовано 30 березня 2022.
  35. Nast, Condé. A. G. Cook: 7G. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  36. AG Cook: Apple review – magical shifts in tone. the Guardian (англ.). 20 вересня 2020. Архів оригіналу за 24 грудня 2020. Процитовано 30 березня 2022.
  37. Nast, Condé (19 серпня 2020). A. G. Cook Announces New Album Apple, Shares Video for New Song. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 23 серпня 2020. Процитовано 30 березня 2022.
  38. McGrath, Rachel (18 вересня 2020). A. G. Cook's Apple is abrasive and jarring, yet bizarrely compelling. www.standard.co.uk (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  39. Hodgkinson, Will. AG Cook: Apple review — clever, but completely unlistenable (англ.). ISSN 0140-0460. Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  40. A.G. Cook unleashes new track 'Xxoplex'. DIY (англ.). Процитовано 30 березня 2022.
  41. Baauer 🌏 (@baauer) on Instagram | Ghostarchive. ghostarchive.org. Процитовано 30 березня 2022.
  42. 宇多田ヒカル『One Last Kiss』 (uk-UA) , архів оригіналу за 1 квітня 2022, процитовано 30 березня 2022
  43. Hikaru Utada Will Release 8th Studio Album Bad Mode Wednesday, January 19 From Milan Records. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 13 січня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  44. Apple vs. 7G (укр.), 28 травня 2021, архів оригіналу за 30 березня 2022, процитовано 30 березня 2022
  45. BBC Radio 6 Music - Lose Yourself with..., A.G Cook - Episode 1. BBC (en-GB) . Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  46. Nast, Condé (30 серпня 2021). Lady Gaga Announces New Chromatica Remix Album. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 30 серпня 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  47. Apple Event — October 18 (uk-UA) , архів оригіналу за 31 березня 2022, процитовано 30 березня 2022
  48. CMU Artists Of The Year 2014: PC Music | Complete Music Update. Архів оригіналу за 10 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  49. BBC Radio 1 - Huw Stephens, PC Music Interview, PC Music Interview. BBC (en-GB) . Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  50. Nast, Condé (30 березня 2015). PC Music's Inverted Consumerism. Pitchfork (амер.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  51. Trying to Make Sense of Hannah Diamond and Post-Ringtone Music. www.vice.com (англ.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 30 березня 2022.
  52. Zoladz, Lindsay. The Enigmatic PC Music Is Ready for Real Life. Vulture (en-us) . Архів оригіналу за 18 листопада 2021. Процитовано 30 березня 2022.
  53. Dazed (20 грудня 2019). The history of PC Music, the most exhilarating record label of the 2010s. Dazed (англ.). Архів оригіналу за 29 квітня 2020. Процитовано 30 березня 2022.
  54. Post-PC Music: How the London label inspired a new stage in the pop continuum. Mixmag. Архів оригіналу за 12 серпня 2019. Процитовано 30 березня 2022.