Американська спілка захисту громадянських свобод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з ACLU)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Американська спілка захисту громадянських свобод
Абревіатура ACLU(англ.)
Тип група захисту інтересів
громадська організація
Засновник Роджер Неш Болдвін
Крістал Істмен
Walter Nellesd
Morris Ernstd
Albert DeSilverd
Arthur Garfield Haysd
Лаура Джейн Аддамс
Фелікс Франкфуртерd
Елізабет Герлі Фліннd
Засновано 1920
Правовий статус 501(c)(4) неприбуткова організаціяd і організація 501(c)(3)[1]
Сфера адвокація
Країна  США
Штаб-квартира Нью-Йорк
Керівник Anthony Romerod (вересень 2001)
Дохід 185 480 203 $ (2020)[1]
Вебсайт: aclu.org

Нагороди

CMNS: Американська спілка захисту громадянських свобод у Вікісховищі

Американська спілка захисту громадянських свобод (англ. American Civil Liberties UnionACLU) — американська некомерційна організація, метою якої є «захист та охорона особистих прав та свобод, гарантованих кожній людині в цій країні конституцією та законом Сполучених Штатів».[2][3][4] Станом на липень 2018 року ACLU працює через судові процеси та лобіювання і налічує понад 1,8 мільйонів членів, а його річний бюджет становить понад 300 мільйонів доларів.[5] Філії ACLU діють в усіх 50 штатах, окрузі Колумбія та Пуерто-Рико.[5] Головний офіс спілки розташований на Мангеттені в Нью-Йорку. Діяльність організації спрямовано головним чином на участь в судових процесах, законотворчість та здійснення освітніх програм.

Окрім представництва осіб та організацій у судових процесах, ACLU лобіює політичні позиції, визначені її радою директорів. Поточні позиції ACLU включають протидію смертній карі; підтримку одностатевих шлюбів та права ЛГБТ-людей на усиновлення; підтримку репродуктивних прав, таких як контрацепція та права на аборт; ліквідацію дискримінації жінок, меншин та ЛГБТ; декарцерізацію[en]; захист житлових та трудових прав ветеранів;[6] реформування реєстру сексуальних злочинців[en];[7] захист житлових та трудових прав засуджених, які вперше скоїли злочин; підтримка прав ув'язнених та протидія тортурам; відстоювання відокремлення церкви від держави шляхом протидії наданню урядом переваг релігії над нерелігійними поглядами або певним конфесіям над іншими.

Організація забезпечує юридичну допомогу в судових процесах, результат яких міг би, на думку ACLU, призвести до утиску громадянських прав і свобод. ACLU в змозі представляти сторони судового процесу безпосередньо або ж забезпечує консультативну допомогу. Низка судових рішень у процесах, до яких була залучена ACLU, призвела до змін у конституційному праві США.

Історія[ред. | ред. код]

Американська спілка захисту громадянських свобод заснована 1920 року Крістал Істмен та Роджером Болдвіном.[8]

У 1932—1954 роках спілку очолював Корлісс Ламонт[ru].

За офіційним повідомленням ACLU, станом на кінець 2005 року спілка нараховувала понад 500 тисяч членів. Збір коштів та членство різко зросли після президентських виборів 2016 року, а кількість членів ACLU у 2018 році становила 1,84 мільйон.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://www.charitynavigator.org/ein/136213516
  2. FAQs. American Civil Liberties Union. Процитовано 4 січня 2024.
  3. ACLU History. American Civil Liberties Union. Процитовано 4 січня 2024.
  4. Cooley, Amanda Harmon (2011). "American Civil Liberties Union (ACLU)." Encyclopedia of Social Networks. Ed. George A. Barnett. Thousand Oaks, Calif.: Sage Publications. Vol. 1. pp. 26–27.
  5. а б в Weigel, David (5 липня 2018). The ACLU's Membership Has Surged and It's Putting Its New Resources to Use. Fortune. Процитовано 4 січня 2024.
  6. Homeless veterans: whose responsibility? | ACLU of Southern California. www.aclusocal.org. 8 жовтня 2012. Процитовано 4 січня 2024.
  7. Why We Must Rethink the Way We Treat People Convicted of Sex Offenses. www.nyclu.org. 27 квітня 2022. Процитовано 4 січня 2024.
  8. Walker, 1990, с. 17, 20.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]