Акація Бейлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Acacia baileyana)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акація Бейлі

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові(Fabaceae)
Підродина: Мімозові (Mimosoideae)
Триба: Acacieae
Рід: Акація (Acacia)
Вид: Акація Бейлі
Acacia baileyana
F.Muell., 1888
Посилання
Вікісховище: Acacia baileyana
Віківиди: Acacia baileyana
EOL: 649008
IPNI: 469798-1
ITIS: 26419
NCBI: 383632
The Plant List: ild-364

Ака́ція Бе́йлі (Acacia baileyana; місцева назва — cootamundra wattle)[1] — багаторічна рослина родини бобових, названа на честь австралійського ботаніка Фредеріка Менсона Бейлі. Декоративна і медоносна культура.

Опис[ред. | ред. код]

Дерево середнього розміру з розлогою (у старих особин — зонтикоподібною) кроною. Стовбур сягає 55 см завширшки. Кора темно-коричнева зі сріблястим відтінком, вкрита дрібними тріщинами. Гілки в перетині округлі, слабо ребристі, у молодому віці — зелені з сизим відтінком. Листки двічі парноперисті, завдовжки 2,5-5 см, сизі або сріблясто-зелені, слабко опушені. Кожна листкова пластинка складається з 2-4 пар другорядних гілочок, що несуть 6-20 пар вузько ланцетних, заокруглених на верхівці, сидячих листочків, завдовжки 4-6 (10) мм, завширшки 1 мм кожен.

Суцвіття — пазушні китиці, що складаються з 10-20 голівок, кожна з яких містить, в свою чергу, по 2-3 лимонно-жовті, з приємним запахом квітки. З них зазвичай плоди зав'язуються в 1, рідше — в 2 квітках (решта квіток тичинкові). Приквітки при основі головок ромбічні або неправильно яйцеподібні, злегка опушені. Чашечка напівкуляста, чашолистки тупуваті, світло-коричневі, опушені зовні, з блідою верхівкою і кількома гострими волосками на ній. Віночок дзвоникоподібний, жовтуватий, глибоко розсічений з подовжено-яйцеподібними, загорнутими всередину пелюстками. Тичинки світло-лимонно-жовті. Зав'язь яйцеподібна, гола; стовпчик ниткоподібний, помітно виступає над тичинками.

Плід — плаский біб, дещо опуклий над насінинами, завдовжки 3-10 см, завширшки 1-1,2 см, каштаново-бурий зовні і брудно-білий всередині. Насінини видовжено-яйцеподібні, завдовжки 5-7 мм, завширшки 2-3 мм, завтовшки 1,5 мм, чорні. Сім'яніжка дзьобоподібна, біла.

Цвітіння триває з січня по квітень. Плодоносить у серпні.

Поширення[ред. | ред. код]

У природі ареал акації Бейлі охоплює австралійський штат Новий Південний Уельс. Вид натуралізований на решті території Австралії, в Новій Зеландії, Африці і тропічних районах Північної Америки.

Природний ареал і місця інтродукції акації Бейлі

Екологія[ред. | ред. код]

Рослина добре пристосовується до нових умов в місцях акліматизації, легко вирощується. Акація Бейлі здатна утворювати гібриди з іншими представниками роду, наприклад, з таким рідкісним видом як акація пухнаста (Acacia pubescens).

Росте швидко — в перший рік сягає висоти понад 1 м, на другому — 3 м, на третьому — 5 м, при діаметрі стовбура 5-7 см біля комля і 3-4 см на висоті 1 м.

Застосування[ред. | ред. код]

Розводять як декоративну рослину: в тропічних країнах це дерево вирощують для прикрашення вулиць і парків, в Європі зрізані суцвіття використовують для створення букетів.

Акація Бейлі є цінним медоносом. Її листя містить 10,4 % танідів, в ньому також знайдена невелика кількість алкалоїдів (менше 0,02 %).

Синоніми[ред. | ред. код]

  • Acacia baileyana var. baileyana F.Muell., 1888
  • Acacia baileyana var. aurea Pescott, 1917
  • Racosperma baileyanum (F.Muell.) Pedley

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. The Plant List. [Архівовано 4 серпня 2019 у Wayback Machine.](англ.)

Посилання[ред. | ред. код]