Академія мистецтв та технологій кінематографа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Académie des Arts et Techniques du Cinéma)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Académie des arts et techniques du cinéma
Академія мистецтв та технологій кінематографа Франції
240 px
240 px
Тип Кіноорганізація
Засновник Жорж Кравенн
Засновано 1975
Країна  Франція
Штаб-квартира Париж, avenue Elisée Reclus, 16
Координати: 48°51′28″ пн. ш. 2°17′54″ сх. д. / 48.85778° пн. ш. 2.29833° сх. д. / 48.85778; 2.29833
Місце діяльності Франція Франція
Членство 4,509 (станом на 11 листопада 2014)[1]
Президент: Ален Терзян
Вебсайт: Офіційний вебсайт

Академія мистецтв та технологій кінематографа (фр. Académie des arts et techniques du cinéma або «Французька Академія кінематографічних мистецтв») — професійне об'єднання діячів кіномистецтва Франції, засновник кінопремії «Сезар». Створена у 1975 році за ініціативою продюсера Жоржа Кравенна з метою популяризації кінематографа і нагородження учасників творчого процесу, які зробили за рік, що минув, найпомітніший внесок у розвиток національного кіно.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Включає 4199 експертів (станом на 31 грудня 2013 року) з 11 спеціальностей учасників випуску фільмів: актори (636 чоловік), режисери (739), сценаристи (199), оператори (1157), продюсери (554), дистриб'ютори й кінопрокатники (123), а також художники, костюмери, кастинг-менеджери, співробітники прес-служби[2]. Членом Академії може стати будь-який кінематографіст Франції з названих спеціальностей за умови, що він брав безпосередню участь в створенні мінімум трьох повнометражних фільмів за п'ять років, що передували вступу до цієї організації. Проте, автори, що отримали премію «Сезар» в будь-якій номінації, можуть стати академіками, минувши вищеназвану формальність.

Більшість членів Академії (3700 чоловік) беруть участь в голосуванні в ході вибору найкращих творчих робіт кінематографістів Франції у рамках премії «Сезар». Для цього у грудні кожного року вони поштою отримують каталог фільмів, прем'єра яких відбулася в році, що закінчується. До кінця січня формується список найбільш гідних стрічок. Після цього відбувається таємне голосування: в першому турі визначаються 4-5 основних претендентів для кожної номінації, в другому — переможець номінації. До недавнього часу голосування організовувалося в кінотеатрі «Le Balzac» на Єлисейських Полях Парижа. Підрахунок голосів завершується в день урочистої церемонії в конторі відповідального секретаря Академії. Він прибуває на церемонію із запечатаними конвертами, які передає ведучим, що оголошують переможців, відповідно до оголошення списку номінантів. З 2012 року уся процедура відбувається дистанційно методом електронного голосування безпосередньо у день вручення премії.

Академія мистецтв і технологій кінематографа є некомерційною організацією, крім того, будь-яких державних субсидій не отримує. Вона існує за рахунок членських внесків, коштів з продажу прав на трансляцію церемоній вручення премії «Сезар» та розміщення реклами спонсорів і партнерів (серед яких традиційно найбільші — Canal+, BNP Paribas, Renault та низка інших).

Президенти Академії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Repartition des membres dans les différents collèges. Académie des César. Архів оригіналу за 26 березня 2018. Процитовано 4 травня 2015.
  2. Члени Академії мистецтв і технологій кінематографу [Архівовано 26 березня 2018 у Wayback Machine.] (фр.)
  3. Liste des présidents sur le catalogue des Césars 2012 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 31 липня 2013. Процитовано 4 травня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]