Acer capillipes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer capillipes
Осіннє листя
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Macrantha
Вид:
A. capillipes
Біноміальна назва
Acer capillipes
Maxim.

Acer capillipesвид клену, який поширений у гірських районах Японії, на центральній і південній частині Хонсю (префектура Фукусіма на південь), островах Кюсю та Сікоку, зазвичай росте вздовж гірських потоків[1][2][3].

Опис[ред. | ред. код]

Це невелике листопадне дерево заввишки 10–15 м (рідше 20 м) зі стовбуром до 70 см в діаметрі, хоча зазвичай меншого розміру і часто з кількома стовбурами, і розлогою кроною з довгих тонких гілок. Кора гладка, оливково-зелена з правильними вузькими вертикальними білими смужками і дрібними горизонтальними буруватими сочевичками; зберігає свій малюнок до основи навіть на старих деревах. Листки 10—15 см завдовжки і 6—12 см завширшки, три-п'ятилопатеві, базальні частки п'ятилопатевих листків невеликі; вони мають зубчастий край, помітне жилкування та червонувату листкову ніжку 4–8 см. Влітку вони від матових до напівблискучих зелених, восени стають яскраво-жовтими, оранжевими або червоними. Квітки дрібні, зеленувато-жовті, утворюються на кистях 8–10 см пізньою весною, спочатку стоять, але стають повислими, з чоловічими та жіночими квітками на різних суцвіттях. Горішки мають довжину 5 мм, крила довжиною 2 см[1][2][4][5].

Його можна відрізнити від спорідненого Acer rufinerve), з яким він іноді зростає, за червонуватими листковими ніжками, безволосими або лише тонковолосистими листками (контрастують з рудими волосками на нижній стороні листя A. rufinerve)[1].

Використання[ред. | ред. код]

Вирощується як декоративне дерево через смугасту кору і гарне осіннє листя[4]. У вирощуванні часто зустрічаються гібриди з A. davidii[5]. Ця рослина отримала нагороду за садові заслуги Королівського садівничого товариства[6].

Його деревина досить легка і м'яка, і використовується для дерев'яної стружки, паличок і токарної справи. Кора міцна і використовується для виготовлення мотузок і плащів[7].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Kanagawa Prefecture trees and shrubs: Acer capillipes [Архівовано 2011-05-09 у Wayback Machine.] (in Japanese; google translation). Archived 2009-10-24.
  2. а б Flowers of University of Tsukuba: Acer capillipes (in Japanese; google translation)
  3. GRIN
  4. а б van Gelderen, C. J. & van Gelderen, D. M. (1999). Maples for Gardens: A Color Encyclopedia
  5. а б Rushforth, K. (1999). Trees of Britain and Europe. Collins ISBN 0-00-220013-9.
  6. RHS Plant Selector Acer capillipes AGM / RHS Gardening. Архів оригіналу за 11 листопада 2011. Процитовано 22 серпня 2022.
  7. IUCN