Acer clarnoense

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer clarnoense
Період існування: пізній еоцен 36.2 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Macrantha
Вид:
A. clarnoense
Біноміальна назва
Acer clarnoense
Wolfe & Tanai, 1987

Acer clarnoense — вимерлий вид клена, описаний із серії ізольованих викопних листків і самарів. Вид відомий з відкладень пізнього еоцену[1], відкритих у штаті Орегон у США. Це один із кількох вимерлих видів, які живуть у секції Macrantha[2].

Опис[ред. | ред. код]

Листки Acer clarnoense мають просту структуру і, як правило, широко-яйцювату форму, з ідеально актинодромною структурою жилок, у яких первинні жилки починаються біля основи листової пластинки та виходять до краю. Листки неглибоко трилопатеві з бічними частками приблизно вдвічі меншими за серединну частку, а всі частки мають округлу трикутну форму. Листки мають п'ять основних жилок і мають загальні розміри від 3.1 до 5.0 сантиметрів у довжину та від 2.3 до 3.7 сантиметрів у ширину. Загальна морфологія A. clarnoense передбачає розміщення в секції Acer Macrantha. Самари A. clarnoense мають сплощений горішок. Загальна форма горішка трикутна з довжиною самар до 2.1 сантиметра і шириною крила 0.3 сантиметра. Парні самари цього виду мають крила з кутом прикріплення 60°[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Manchester, S.R.; McIntosh, W.C. (2007). Late Eocene silicified fruits and seeds from the John Day Formation near Post, Oregon. PaleoBios. 27 (1): 7–17. [недоступне посилання з 01.06.2017]
  2. а б Wolfe, J.A.; Tanai, T. (1987). Systematics, Phylogeny, and Distribution of Acer (maples) in the Cenozoic of Western North America. Journal of the Faculty of Science, Hokkaido University. Series 4, Geology and Mineralogy. 22 (1): 23, 74, 75, 240, & plate 4.