Acer crataegifolium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acer crataegifolium
Листки Acer crataegifolium
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Сапіндові (Sapindaceae)
Рід: Клен (Acer)
Секція: Acer sect. Macrantha
Вид:
A. crataegifolium
Біноміальна назва
Acer crataegifolium

Acer crataegifoliumвид клена з групи змієкорих кленів, поширений у гірських лісах центральної та південної Японії на острові Хонсю (південніше Фукусіми), Кюсю та Сікоку[1][2][3][4].

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це листопадне невелике дерево чи кущ, що досягає висоти 5–10 м, зі стовбуром до 30 см в діаметрі. Кора від зеленої до зеленувато-коричневої, з вузькими вертикальними білими чи блідо-сірими смугами; молоді пагони тонкі, від зелених до пурпурно-червоних, а бруньки пурпурно-червоні. Листя 5–8 см (рідше 15 см) завдовжки та 4–7 см завширшки, від темно-зеленого до синювато-зеленого і часто з червонуватим відтінком зверху, більш блідо-зеленого кольору знизу, яйцювато-трикутної форми і може бути нелопатевим чи трилопатевим; листкова ніжка червона, 2–3 см завдовжки. Квітки дрібні, блідо-жовті, розташовані на дугоподібних чи пониклих китицях 3–5 см завдовжки. Плід — парна самара довжиною 1—2 см, рожева чи червоно-коричнева, що дозріває, з горішками шириною не більше 4 мм[1][2][3][5].

Є два різновиди[3]:

  • Acer crataegifolium var. crataegifolium. Листя до 7 см завдовжки.
  • Acer crataegifolium var. macrophyllum. Листя до 15 см завдовжки.

Культивування[ред. | ред. код]

Попри те, що вперше в Англії вид був представлений Чарльзом Марісом з розплідника Veitch у 1879 році[6], розмножувати його досить складно, і його рідко можна побачити поза значними колекціями. Приклади можна побачити в дендропарку Вестонбірт (Графство Глостершир, Англія) і дендрарій Арнольда (Бостон, США). Рідкісні сорти «Me uri no ofu» і «Veitchii» мають разючу біло-рожеву строкатість[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kanon tree book: Acer crataegifolium [Архівовано 2017-03-05 у Wayback Machine.] (in Japanese; google translation)
  2. а б Kanagawa Prefecture trees and shrubs: Acer crataegifolium [Архівовано 2011-04-16 у Wayback Machine.] (in Japanese; google translation). Archived 2009-10-24.
  3. а б в г van Gelderen, C. J. & van Gelderen, D. M. (1999). Maples for Gardens: A Color Encyclopedia
  4. GRIN
  5. Rushforth, K. (1999). Trees of Britain and Europe. Collins ISBN 0-00-220013-9.
  6. Moore, D.; White, J. ((2002)2005). Maples. The Illustrated Encyclopedia of Trees (вид. 2nd). Portland, Oregon: Timber press. с. 639. ISBN 0-88192-751-1.